- El CAIIB Jordà atendrà la població fràgil i especialment vulnerable amb alta complexitat social i sanitària
- El dispositiu cooperarà amb tots els agents implicats en l’atenció integrada, coordinat amb l’atenció domiciliària social i sanitària i les residències
- El nou equipament de l’Hospital Mare de Déu de la Mercè, gestionat per les Germanes Hospitalàries, disposarà d’una superfície de 8.000 m2 i una capacitat de 120 places
El conseller de Salut, Manel Balcells i Díaz, ha presidit l’acte de col·locació de la primera pedra del que serà el futur Centre d’Atenció Intermèdia Integrada de Barcelona, el CAIIB Jordà. Les obres d’aquest nou equipament, que comptarà amb una superfície de 8.000 m2 i una capacitat de 120 places, està previst que acabin a principis de l’any 2025.
El CAIIB Jordà proporcionarà atenció a persones fràgils amb multimorbiditat, trastorns mentals o addiccions, discapacitat intel·lectual lleu, persones amb trastorn cognitiu o demència instaurada, malalties neurodegeneratives que cursen amb malaltia mental, malaltia orgànica descompensada i amb complexitat. També inclourà dins la seva població de referència la població afectada per la malaltia de Huntington a nivell català.
Balcells ha posat en valor l’aposta de les Germanes Hospitalàries per aquest nou equipament dirigit a les persones fràgils, amb un “plantejament que serà trencador”, alhora que ha remarcat que el CAIIB Jordà serà la punta de llança de la nova estratègia de l’atenció intermèdia. “Avui posem molt més que la primera pedra un nou edifici. Avui posem la primera pedra d’una manera diferent de mirar als pacients amb alta complexitat. Aquest nou model serà un gran element de present i de futur que ens permetrà afrontar un dels grans reptes que tenim per endavant, l’increment de l’esperança de vida i, per tant, l’augment de població fràgil amb múltiples patologies”, ha afirmat el conseller Balcells.
Sor Matilde Porras, superiora provincial de les Germanes Hospitalàries s’ha felicitat per la “col·laboració estreta entre l’administració i la ciutadania”, posant l’accent en “el treball integrat amb l’atenció primària i intermèdia, un pas endavant del nou model de l’atenció integral”.
Nou model d’atenció
L’atenció a aquestes persones es caracteritzarà per estar alineada amb el nou model d’atenció integrada social i sanitària, basant la seva actuació en un treball conjunt amb els equips d’assessorament i d’atenció social i els equips sanitaris de les residències.
Amb la posada en marxa del CAIIB Jordà es farà un treball conjunt d’identificació d’aquelles persones en situació de risc de descompensació, establint un pla individualitzat d’intervenció que permeti tractar la persona de manera esglaonada segons la seva situació clínica, treballant de manera preventiva i evitant descompensacions i ingressos innecessaris. En cas de necessitat d’ingrés, la persona podrà ser ingressada al CAIIB durant una estada curta i en un entorn semblant al que tenia al seu domicili o entorn institucionalitzat. Un cop es procedeixi a l’alta, s’ha d’assegurar la continuïtat de la cobertura sanitària i social en el retorn de les persones ateses al seu lloc de residència habitual.
El nou dispositiu està dissenyat amb una orientació humanista, tècnica i amb la voluntat de crear un ecosistema estable, col·laboratiu i de cooperació entre els departaments de Salut, Drets Socials, l’Ajuntament de Barcelona, altres ens del món local i els serveis i operadors associats, per tal d’oferir una atenció integrada que permeti el retorn àgil i complet de les persones al seu domicili o residència.
Hospital Mare de Déu de la Mercè
El nou CAIIB Jordà estarà ubicat a l’Avinguda del Jordà 8-10 de Barcelona, al costat de l’Hospital de Sant Rafael. Aquest nou equipament estarà adscrit a l’Hospital Mare de Déu de la Mercè, un complex assistencial format per diversos equipaments localitzats en diferents punts de Barcelona, vinculats especialment a l’Àrea Integral de Salut Barcelona Nord. Des dels seus inicis presta serveis en l’àmbit de la atenció intermèdia i la salut mental.
L’entitat pertany a la Congregació de les Germanes Hospitalàries del Sagrat Cor de Jesús, una institució de l’Església Catòlica, sense ànim de lucre, que treballa des de fa més de 135 anys en l’acollida el tractament personalitzat, l’assistència integral i la reinserció social de persones amb malalta mental, discapacitat intel·lectual i altres malalties, amb preferència per les persones més vulnerables. En l’actualitat, l’acció hospitalària està present a 27 països de 4 continents, amb més de 250 centres i dispositius d’atenció sociosanitària.