- El cap de l’Executiu, acompanyat del conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, ha encapçalat la inauguració de l'estand de la Generalitat al Mobile World Congress 2024
- Pere Aragonès ha posat de relleu que el sector digital representa el 12,9% del PIB català, amb prop de 23.500 empreses que facturen uns 34.700 milions d’euros
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, acompanyat del conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, ha presidit aquest matí la inauguració oficial de l’estand de Catalunya dins el MWC 2024. Durant l’acte, el cap de l’Executiu ha posat de relleu que “el Mobile World Congress ha jugat un paper determinant perquè avui Catalunya sigui un pol tecnològic de referència a Europa”.
En aquesta mateixa línia, Pere Aragonès ha afirmat que Catalunya té un “potencial enorme en l’àmbit tecnològic i un ecosistema ideal per al desenvolupament tecnològic al servei de la ciutadania”. I ha posat com a exemple les dades relatives al sector digital, que va suposar el 12,9% del PIB català. “Estem parlant de prop de 23.500 empreses, que facturen uns 34.700 milions d’euros, és a dir, un 15,3% més que l’any anterior”, ha subratllat, i ha fet notar que les empreses tecnològiques donen feina a 185.000 treballadors i treballadores.
Aquestes dades, ha dit el president, “ens fan mirar endavant amb tot l’optimisme”, però ha advertit “no hem tocat sostre”, sinó que “tenim un gran futur per endavant”, perquè es tracta d’un sector “jove i en creixement” ja que més de la meitat de les 23.500 empreses que hi ha a Catalunya es van establir fa menys de 10 anys.
Per la seva banda, el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, ha explicat que “el Govern de la Generalitat treballa per consolidar Catalunya com a referència del sector tecnològic al sud d’Europa” i ha destacat que “el Mobile ens ajuda a posicionar-nos internacionalment i a contribuir que el nostre sistema tecnològic hi tingui un paper clau”.
Torrent ha remarcat que “Catalunya és al pòdium europeu en recepció de projectes d’inversió tecnològics, i líder destacat a l’Estat espanyol. Les inversions tecnològiques representen el 43% dels projectes d’inversió estrangera realitzats a Catalunya els darrers 5 anys". En aquest sentit, Torrent ha detallat que "Catalunya ha estat la segona regió europea amb més projectes captats, el 6,2% del total, només per darrere d’Irlanda”.
Catalunya: modelant el futur amb la supercomputació
Durant l'acte s'ha presentat la demostració ‘Catalunya: modelant el futur amb la supercomputació’, amb la qual el Govern vol projectar el lideratge de Catalunya com a hub tecnològic i l’aposta per esdevenir un referent mundial en l’àmbit de la supercomputació, amb l’impuls del Govern de la Generalitat, el coneixement del major centre de supercomputació d’Europa, el Barcelona Supercomputing Center (BSC), i la potència del superordinador MareNostrum 5 com a pedra angular.
Ubicada a l’espai de demostració de l’estand Catalonia, i a través d’un recorregut per tres instal·lacions pixel free (sense pantalles), en les quals la sorra i les pedres són protagonistes, la ‘demo’ convida a descobrir el passat, el present i el futur de la supercomputació i el seu poder transformador per donar resposta als grans reptes globals i construir una societat del futur més humana i sostenible.
A la inauguració també hi han assistit la vicepresidenta del Govern, Laura Vilagrà Pons; el secretari general d’Empresa i Treball, Oriol Sagrera i Saula; la secretària de Polítiques Digitals, Gina Tost i Faus; el secretari d’Empresa i Competitivitat, Albert Castellanos i Maduell; la directora general de Societat Digital, Liliana Arroyo i Moliner i el director executiu d’Acció, Joan Romero i Circuns, entre d’altres.
Prèviament, el president Aragonès també ha participat en l’acte d’inauguració oficial del MWC. I al llarg de la jornada ha visitat diferents estands de companyies ubicades al saló. El cap de l’Executiu ha assenyalat que avui “és un dels dies més esperats de l’any”, que situa Catalunya com a “capital global de la tecnologia”. També ha destacat que “enguany tornem a batre el rècord d’empreses catalanes al Mobile”, amb un total de 360. L’estand de Catalunya compta enguany amb 46 empreses, entitats i centres tecnològics catalans, que participen a l’esdeveniment de la mà de la Generalitat de Catalunya.
Participació de la Generalitat durant els 4 dies del congrés
Més enllà de les diferents activitats que tindran lloc a l’estand Catalonia ubicat al Congress Square del MWC (CS210), la participació de la Generalitat a l’edició 2024 a través del Departament d’Empresa i Treball també inclou, un any més, l’organització de ‘l’Open Innovation Challenge’, un conjunt de trobades entre empreses catalanes i internacionals amb grans companyies per fomentar la innovació oberta; i l’impuls de 49 startups que presentaran les seves novetats de la mà de la Generalitat al 4YFN, el saló del MWC destinat a les empreses emergents, que enguany celebra la seva desena edició.
En el marc del primer dia de celebració del MWC, un total de sis empreses emergents del Programa Primer de la Generalitat de Catalunya, seleccionades com a millors de l’edició 2023, han presentat avui els seus projectes en un Demo Day a l’estand Barcelona & Catalonia Startup Hub a la fira 4YFN. Amb aquesta iniciativa el Departament d’Empresa i Treball vol potenciar la visibilitat de les startups que han emergit del Programa Primer de preacceleració d’empreses emergents de base innovadora i tecnològica.
D’altra banda, hi ha 4 startups sorgides de les diverses edicions d’aquest Programa que disposen aquests dies d’un estand per connectar amb els visitants dins el Barcelona & Catalonia Startup Hub a través d’ACCIÓ. Aquestes són: Kreios Space, Immersium Studio, Imaz Technology Innovation i Folgrid Technologies.
A més, la Generalitat també estarà present a l’esdeveniment a través del Departament d’Educació, que participarà activament en el ‘Changing Education Together’, el seminari d’educació que mSchools organitza en el marc del MWC i que aquest any se celebrarà el 29 de febrer sota el lema ‘Futurs docents, docents del futur’. La jornada, que inauguraran la consellera d’Educació, Anna Simó Castelló, i el CEO de la GSMA, John Hoffman, aplegarà experts, docents, alumnat i creadors en un espai de divulgació per debatre sobre el futur de la docència. Inclourà una presentació d’experiències educatives innovadores de centres i docents que, mitjançant el bon ús d’eines digitals, contribueixen a assolir reptes socials. També hi haurà una ponència de Mark West, especialista en educació i tecnologia de la UNESCO.
Per la seva banda, el Departament de Cultura també participarà al MWC24. A través de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) i de la seva marca d'internacionalització, Catalan Arts, el departament serà present un any més al 4YFN, el congrés d'empreses emergents de l’ecosistema mòbil i digital més important del món. La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, farà una visita al Saló, els dies 26 i 28 de febrer, per conèixer de primera mà les "startups" catalanes de cultura digital.