1. Entre aquesta tarda i dimecres hi haurà maregassa i mar de fons a l’Alt i Baix Empordà, amb onades que poden superar els 2,5 metres
  2. L’alerta del VENTCAT es manté durant avui i demà, i es podran registrar cops superiors als 90 km/h
  3. Les nevades a la cara nord del Pirineu s’allargaran fins demà al matí, amb cotes que oscil·laran entre els 800 i 1.000 metres

Protecció Civil de la Generalitat ha activat en fase d’alerta el Pla territorial de Protecció Civil de Catalunya (PROCICAT) pel fort onatge que hi haurà al nord de la Costa Brava (Alt i Baix Empordà), entre aquesta tarda i dimecres 28 de febrer. Es preveuen onades superiors als 2,5 metres (maregassa), en especial al Cap de Creus i al Cap de Begur. La direcció de l’onatge serà de component nord i hi haurà mar de fons.

Cal extremar la prudència si es fan activitats al litoral. Tingueu molta precaució en les activitats recreatives o professionals al mar. No accediu als punts del litoral afectats per l'onatge fort ni als llocs on les onades trenquin amb força. Respecteu els tancaments d'accés a aquests punts, hi són per a la vostra seguretat. A més:

  1. No us atureu a contemplar les onades, eviteu posar-vos en perill.
  2. Allunyeu-vos d'espigons, esculleres, passejos marítims i altres zones on trenquin les onades a prop. Busqueu un lloc segur.
  3. Si algú cau a l'aigua truqueu immediatament al 112 i no perdeu de vista el punt exacte on ha caigut per indicar-lo als serveis de salvament.

Continuen les ventades al nord i sud del país

També es manté en fase d’alerta el Pla especial d'emergències per risc de vent a Catalunya (VENTCAT). Les ratxes de vent avui i demà poden superar els 90 km/h a diverses comarques: Val d’Aran, Alta Ribagorça, Pallars Sobirà, Pallars Jussà, Alt Urgell, Solsonès, la Cerdanya, el Berguedà, el Ripollès, l’Alt Empordà i el Baix Empordà; i les de l’extrem sud del país: el Montsià, el Baix Ebre i el Baix Camp.

Fins al moment les principals ratxes registrades han estat:

  1. Portbou (Alt Empordà): 130,7 km/h
  2. Boí 2.500 m (Alta Ribagorça): 94,7 km/h
  3. Mas de Barberans (Montsià): 94,3 km/h
  4. La Tossa d’Alp 2.500 m (Cerdanya): 80,6 km/h
  5. El Perelló (Baix Ebre): 80,3 km/h

No hi ha hagut cap trucada relacionada amb incidències amb el vent al telèfon d’emergències 112.

Nevades intenses a la cara nord del Pirineu

El Servei Meteorològic de Catalunya ha informat que les nevades continuaran a la cara nord del Pirineu, fins demà dimecres al matí. La cota de neu oscil·larà al llarg del dia entre els 800 i els 1.000 metres, i es poden acumular gruixos superiors als 20 cm. Per sobre dels 2.000 metres els gruixos poden superar els 40 cm. La nevada afectarà sobretot les comarques de la Val d’Aran i el Pallars Sobirà, i amb menys intensitat a l’Alta Ribagorça.

La combinació del vent fort i la neu produirà el fenomen del torb, per tant cal extremar les precaucions en les activitats de muntanya. A més, es troba en prealerta el Pla especial d'emergències per allaus a Catalunya (ALLAUCAT), per la combinació d’aquests fenòmens.

Enllaços per a la població

Podeu consultar les actuacions a fer, els consells i les recomanacions dirigides a la població en cas de:

  1. Fort onatge: http://interior.gencat.cat/onatge
  2. Ventades: http://interior.gencat.cat/ventades
  3. Nevades: http://interior.gencat.cat/nevades

Per qualsevol incident, el telèfon d’emergències 112 és a la disposició de tothom.

Per obtenir més informació

  1. Predicció i SMP: http://www.meteo.cat/prediccio/general
  2. Predicció municipal: http://www.meteo.cat/prediccio/municipal
  3. Incidències viàries: http://www.gencat.cat/transit/marcit_n.htm
  4. Mobilitat: http://www20.gencat.cat/portal/site/mobilitat