Govern{"name":"2024/02/28/10/38/89fa839c-50d0-44af-b780-fa2c6f5057b9.jpg","author":"Govern","type":"0","location":"0","weight":1490818}

El Govern ha presentat el llibre Respect for Human Rights in Spain: A Critical Analysis from an International Law Perspective, editat per la Generalitat de Catalunya, al John Jay College of Criminal Justice de la City University of New York (CUNY).

La Doctora Mirentxu Jordana, professora de Dret Internacional Públic i Dret de la Unió Europea de la Universitat de Girona, ha conduït la presentació de la publicació, oferint una visió multidimensional sobre les eines de protecció legal dels drets humans a escala universal, amb especial èmfasi en l’incompliment per part de l’Estat espanyol dels tractats internacionals en matèria de drets humans subscrits pel propi Estat. Així, l’acte ha permès una valoració del grau de respecte i garantia a Espanya de drets humans bàsics reconeguts internacionalment com la prohibició de la tortura, el dret a la llibertat d'expressió, el dret a la llibertat d'associació, manifestació i reunió pacífica, així com altres drets relacionats amb la discriminació, els drets lingüístics, el dret a l'habitatge i els drets de les persones migrants.

El llibre és fruit de la col·laboració entre la Direcció General de Promoció i Defensa dels Drets Humans i l'Entitat Autònoma del Diari Oficial i Publicacions de la Generalitat de Catalunya. Un treball de recerca dirigit i coordinat per la Dra. Mirentxu Jordana Santiago (Universitat de Girona) pel Dr. Alexandre Moreno Urpí (Universitat Rovira i Virgili), que ha aconseguit reunir les contribucions de catorze experts en dret internacional públic, dret constitucional, dret administratiu i advocats de la Generalitat de Catalunya.

A través d'aquesta obra col·lectiva, editada en català, castellà i anglès, i amb una versió en francès a punt de publicar-se, s'han exposat de manera acadèmica les deficiències i els incompliments de l'Estat espanyol en matèria de drets humans, comparant-los amb les obligacions establertes pels tractats internacionals subscrits per Espanya des de la transició democràtica. L'obra s'estructura en tres parts: una revisió del sistema de protecció internacional dels drets humans, una anàlisi detallada dels drets i les prohibicions específiques, i una valoració final que conclou que l'Estat espanyol no atén adequadament les seves obligacions internacionals en relació amb la protecció dels drets humans.

L’acte celebrat ahir a la CUNY confirma la qualitat i rigor de la publicació i l’interès en l’àmbit acadèmic internacional pel seus continguts.

"El respecte dels Drets Humans a l'Estat espanyol. Anàlisi crítica des d'una perspectiva de dret internacional" és el primer títol de la col·lecció Transformem (eix democràtic) i es pot adquirir a la Llibreria en líniai a la Xarxa de Llibreries Acreditades de la Generalitat de Catalunya.