1. La consellera ha compartit aquesta xifra amb el Ministeri d’Acció Exterior de Suècia, on es viu amb preocupació la invasió russa a Ucraïna 
  2. Serret també s’ha reunit amb representants de la llengua del Ministeri de Cultura per traslladar-los els arguments del Govern a favor de l’oficialitat del català a les institucions europees
EXT
La consellera Meritxell Serret amb el cap adjunt de Cooperació Internacional al Desenvolupament del Ministeri d'Acció Exterior de Suècia, Per-Ola Mattson
{"name":"2024/02/28/14/48/4930cb44-d9c3-4ded-aeb5-ac6e165c4148.jpg","author":"EXT","type":"0","location":"0","weight":127004}

La consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu, ha traslladat al Ministeri d’Acció Exterior de Suècia el compromís de Catalunya amb Ucraïna i la “condemna a l’agressió” de Putin. En el marc del seu viatge institucional a Estocolm, on es viu amb especial intensitat aquest conflicte, Serret ha compartit que el Govern de Catalunya ha destinat 51 milions d’euros a “atendre la crisi d’Ucraïna durant els dos anys de la guerra”, amb actuacions d’acollida de refugiats i, també, de cooperació in situ.

La consellera també ha garantit el compromís de l’executiu català amb l’etapa de reconstrucció d’Ucraïna, “una reconstrucció que volem fer de manera alineada, cooperant amb el conjunt d’Europa”. “Volem continuar construint el projecte de democràcia i de llibertats que ha de ser sempre el projecte europeu”, ha afegit.

En aquest primer dia de viatge, la titular d’Acció Exterior, acompanyada de la delegada de la Generalitat als Països Nòrdics i als Països Bàltics, Montserrat Riba, també s’ha reunit amb representants de la llengua del Ministeri de Cultura, a qui ha traslladat arguments a favor de l’oficialitat del català a les institucions europees. Alhora, ha reivindicat que el Govern mantindrà la màxima exigència a Madrid perquè l’oficialitat del català no caigui de l’agenda europea: “El dilluns vaig traslladar al ministre Albares que aquesta és una prioritat per al Govern i que cal posar tots els esforços perquè la proposta no es dilati innecessàriament a la taula del Consell de la Unió Europea”, ha afirmat Serret.

En el transcurs de la jornada d’avui, Serret mantindrà una reunió amb Luc van de Goor, director d’Estudis, Conflicte, Pau i Seguretat del reconegut Institut Internacional d’Estudis per a la Pau d’Estocolm (SIPRI), amb qui tractarà col·laboracions en l’àmbit de la promoció de la pau.

Posteriorment, la consellera es trobarà amb el secretari general de l’Institut Internacional per a la Democràcia i l'Assistència Electoral (International IDEA), Kevin Casas-Zamora.

Uns nous pressupostos per continuar creant oportunitats d’internacionalització

Per a Serret, viatges com aquest exemplifiquen la tasca del Departament d’Acció Exterior i Unió Europea a l'hora de crear oportunitats d’internacionalització del país i de beneficiar la ciutadania de Catalunya. I per poder continuar aquesta tasca, la consellera ha celebrat l’acord per als pressupostos de Catalunya del 2024, uns comptes “bons i expansius”, que permetran “continuar fent una acció exterior útil a la ciutadania”.

En concret, la consellera s’ha mostrat satisfeta pel creixement sostingut del pressupost del Departament des que es va crear fa vuit anys, i que torni a comptar amb més de 100 milions d’euros. A més, ha destacat especialment els 47,8 milions d’euros que es destinaran a la cooperació al desenvolupament, una “política de país” que tindrà la dotació més alta dels últims 15 anys. I també els 19,4 milions d’euros per desplegar la xarxa de delegacions i continuar ampliant-les, ja que està previst inaugurar-ne dues enguany, al sud-est asiàtic i al subcontinent indi.

Agenda a Estocolm

La consellera Serret també es trobarà, aquest dimecres al vespre, amb la comunitat catalana resident a Estocolm en un acte organitzat per la Delegació del Govern als Països Nòrdics i als Països Bàltics.

Dijous, Serret continua el viatge institucional al país nòrdic per reunir-se amb el director executiu de l’Associació Mundial per a l’Aigua, Alan Atkisson.

L’Associació Mundial per a l’Aigua (GWP, per la seva sigla en anglès) és una xarxa internacional oberta a les organitzacions que vulguin compartir experiències i intercanviar bones pràctiques en la gestió sostenible dels recursos hídrics.

El Govern vol explorar aliances en la gestió de l’aigua atès el context actual de sequera i els episodis següents que puguin arribar.

En l'enllaç següent us podreu descarregar les declaracions de la consellera en la seva atenció als mitjans de comunicació: https://we.tl/t-rJIGGk1NJe

2  

Imatges

La consellera Meritxell Serret, amb representants de la llengua del Ministeri de Cultura de Suècia

La consellera Meritxell Serret, amb representants de la llengua del Ministeri de Cultura de Suècia 117298

La consellera Meritxell Serret i la delegada del Govern als Països Nòrdics i als Països Bàltics, Montserrat Riba

La consellera Meritxell Serret i la delegada del Govern als Països Nòrdics i als Països Bàltics, Montserrat Riba 136299