1. La col·laboració per abordar els reptes de la ciberseguretat és” fonamental” per protegir el nostre teixit empresarial, segons el director de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, Tomàs Roy

Segons el mòdul d’actualitat empresarial de l’enquesta de clima empresarial del quart trimestre del 2023 que ha fet públic l’Institut d’Estadística de Catalunya (IDESCAT), en col·laboració amb l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, el 26,1% dels establiments empresarials de Catalunya declaren que han estat víctimes d’algun tipus de ciberatac. En aquest sentit, la indústria és un dels sectors d’activitat més afectats, amb un 38,2% d’establiments que han patit ciberatacs.

Entre les principals conseqüències dels ciberatacs destaquen, de més a menys impacte, la manca de disponibilitat de serveis TIC, la destrucció o corrupció de dades, el frau econòmic, el pagament d’un rescat i la divulgació de dades confidencials. Això subratlla la importància de la ciberseguretat i la necessitat d’adoptar mesures preventives.

Els resultats indiquen que el 95,0% dels establiments empresarials a Catalunya apliquen mesures de ciberseguretat, incloent-hi còpies de seguretat de dades, actualitzacions de programari i l’ús de certificats digitals per a signatura o xifratge de correus electrònics.

És important destacar que el 51,6% dels establiments que han patit un ciberatac no en coneixien la via d’entrada, i només un 46,4% va denunciar-ho a les autoritats competents.


La col·laboració per abordar els reptes de la ciberseguretat

En un món cada vegada més connectat, la ciberseguretat esdevé una prioritat per les empreses catalanes. Per protegir-se davant les amenaces cibernètiques, han d’augmentar els seus esforços i augmentar la conscienciació i capacitació del seu personal en aquest àmbit. En aquest sentit, l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya treballa per garantir una societat digital cibersegura, apostant per la prevenció, la detecció i la resposta a aquests ciberatacs.

En aquest sentit, l’Agència impulsa mesures per a la protecció dels sistemes digitals públics de la Generalitat de Catalunya i el seu sector públic, amb especial interès en sector com el sanitari. A més. Impulsa iniciatives i mesures, especialment de conscienciació i formació al sector privat perquè aquest sigui més eficient i segur.

La col·laboració entre el sector públic i privat és essencial per abordar els reptes del sector i enfortir la resiliència dels establiments empresarials. “Donar suport i treballar de manera col·laborativa amb el sector empresarial és fonamental per garantir la seguretat i la protecció de les nostres empreses davant les amenaces cibernètiques”, ha explicat Tomàs Roy, director de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya.


  1. Consulta l'informe d'IDESCAT


2  

Imatges

IDESCAT Moment de l'últim ciberatac patit

IDESCAT Moment de l'últim ciberatac patit 42229

IDESCAT Conseqüències de l'últim ciberatac patit

IDESCAT Conseqüències de l'últim ciberatac patit 38834