Empresa i Treball

El conseller durant la seva compareixença, acompanyat del secretari de Treball

El projecte de pressupost del departament d'Empresa i Treball assoleix els 1.472'2ME, un 54% més que a l'inici de legislatura

query_builder   29 febrer 2024 18:15

event_note Nota de premsa

El projecte de pressupost del departament d'Empresa i Treball assoleix els 1.472'2ME, un 54% més que a l'inici de legislatura

  1. El conseller Torrent ha presentat aquesta tarda al Parlament el projecte de pressupost del Departament pel 2024
  2. La partida destinada a la indústria i la competitivitat s’enfila als 285’7 milions d’euros, un increment del 154% durant l’actual mandat
  3. Les polítiques actives d’ocupació i el treball digne assoleixen la xifra de 663’7 milions d’euros, el que suposa un increment del 43’67% respecte el 2020


El conseller durant la seva compareixença, acompanyat del secretari de Treball
El conseller durant la seva compareixença, acompanyat del secretari de Treball
{"name":"2024/02/29/18/12/f35689fe-2f28-4780-9f77-b706cebaf22a.jpg","author":"Parlament","type":"0","location":"0","weight":750863}


El projecte de pressupost d’Empresa i Treball per a l’any 2024 contempla una inversió de 1.472’2 milions d’euros, el que suposa un increment del 9’2% respecte l’any anterior sense tenir en compte els fons Next Generation. El departament ha experimentat durant la legislatura un creixement molt per sobre de la mitjana del Govern, ja que s’ha incrementat un 54% respecte el darrer pressupost aprovat l’anterior legislatura l’any 2020. Aleshores, el pressupost homogeneïtzat va ser de 955’9 milions d’euros.

El projecte de pressupostos reforça les prioritats polítiques del Departament centrades en 7 àmbits d’actuació: reindustrialització i competitivitat; treball digne i de qualitat; Economia social i solidària; turisme responsable; polítiques digitals; teixit comercial competitiu i proper; i protecció de les persones consumidores i defensa de la competència.

Durant la presentació aquesta tarda al Parlament del projecte de pressupost, el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, ha assegurat que“aquests són uns pressupostos clarament expansius i que ens permeten avançar cap a la transformació del model productiu, cap a la reindustrialització de Catalunya, cap a l’impuls de la FP i cap a la inserció al món laboral dels qui més ho necessiten”. Torrent ha apel·lat als representants dels partits polítics a que hi donin suport per “continuar fent avançar Catalunya, i oferir millors oportunitats de futur a les catalanes i als catalans”.

El titular d’Empresa i Treball ha posat en valor la tasca del Govern, i en particular del Departament d’Empresa i Treball, en els tres anys de legislatura. Així, ha explicat que “hem impulsat la recuperació de l’activitat econòmica prèvia a la pandèmia i hem propulsat la transformació del sistema productiu en clau verda, social i digital amb la reindustrialització com a punta de llança d’aquestes transformacions”. “Hem posat Catalunya al dia i hem posat les bases de la Catalunya de les properes dècades en un moment de canvis globals, marcats per l’emergència climàtica, la irrupció de tecnologies disruptives, i les derivades de la guerra a Ucraïna i de l’impacte de la Covid sobre les estratègies empresarials”, ha afegit Torrent.

Increment del 30% del pressupost destinat a la reindustrialització i la competitivitat respecte l’any passat

Impulsar el pes industrial és una de les prioritats del Govern i, per aquest motiu, la partida en indústria i competitivitat s’ha incrementat dels 219,9 milions de l’any 2023 als 285,7 milions d’euros aquest 2024. 65,8 milions més, el que representa un augment del 30% respecte al pressupost de l’any passat. La comparativa des de l’inici de la legislatura permet visualitzar amb més força l’esforç pressupostari fet pel Govern en aquest àmbit, ja que l’increment és del 154’5%, tenint en compte que la partida l’any 2020 era de 112’2 milions d’euros.

El conseller ha recordat que un dels objectius prioritaris del Govern és recuperar el pes de la indústria en l’economia catalana i en aquest sentit ha explicat que “volem indústria moderna, innovadora, amb valor afegit i que sigui sostenible, és a dir, respectuosa amb el medi ambient i més eficient en l’ús dels recursos bàsics, com l’aigua”. Torrent ha afirmat que amb aquestes prioritats el Govern ha desenvolupat la seva tasca per “captar projectes d’inversió industrials, treballant per a que cada tancament tingui com a resposta un nou projecte de reindustrialització, ajudant el sector en la incorporació d’avenços tecnològics que reforcin la seva competitivitat i oferint formació especialitzada a les treballadores i els treballadors per a que puguin comptar amb les capacitats laborals que les empreses necessiten”.

“Hem fet molt, però cal i volem fer més, en aquest àmbit prioritari pel Govern i per l’economia del país”, ha conclòs.

L’aposta d’aquest Govern per la indústria i la competitivitat es reflecteix en els pressupostos, que en aquest àmbit no han deixat de créixer durant tota la legislatura, passant dels 112,2 milions inicials a aquests 285’7, el que representa un augment del 154,5%

En aquest àmbit, el Departament destinarà 102,4 milions d’euros, a través d’ACCIÓ - l’agència per a la Competitivitat de l’Empresa-, a polítiques de foment de la innovació empresarial i la transferència tecnològica. Una partida destacada que permetrà seguir potenciant la internacionalització i l’atracció d’inversions estrangeres directes a Catalunya. L’aportació a ACCIÓ puja un 12% respecte l’any 2023.

El pressupost contempla també una partida de 83,5 milions d’euros per generar alternatives productives al territori més proper a les centrals nuclears i assegurar-ne la vitalitat econòmica després del procés de desnuclearització a través del Fons de Transició Nuclear (un 252% més que l’any passat).

23,1 milions d’euros aniran destinats a projectes de reindustrialització, de relocalització de l'activitat productiva a Catalunya, o de transformació de processos productius d’empreses industrials. Al mateix temps, s’aportaran 8,8 milions d’euros a actuacions de foment de l’emprenedoria.

Més de 660 milions d’euros destinats a generar treball digne i de qualitat

El nou pressupost manté l’aposta d’Empresa i Treball per generar treball digne i de qualitat. Enguany, hi destinarà una partida de 663,7 milions d’euros. L’objectiu és continuar impulsant polítiques d’ocupació i formació per a millorar la inserció al món laboral, crear més treball i oferir més oportunitats per a tothom. La xifra suposa un increment del 43’67% respecte l’inici de legislatura, quan la dotació era de 461’98 ME.

En aquest àmbit, el titular d’Empresa i Treball ha indicat que “aquest pressupost ens ha de permetre mantenir la intensitat de les polítiques actives d’ocupació, especialment, les adreçades a ajudar aquells col·lectius que tenen més dificultats per inserir-se o mantenir-se al món laboral”. També ha marcat com a prioritats “impulsar el pla de transformació del SOC i la seva territorialització, fomentar la formació ocupacional i la formació contínua, adequades a les noves necessitats del món laboral, contribuir a la millora de les condicions de treball i la qualitat de l'ocupació i reduir desigualtats estructurals del món laboral”.

En aquest sentit, el Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC) comptarà l’any 2024 amb una dotació de 554 milions d’euros. És un 2% més que l’any passat, descomptats els Fons Next Generation, i un 37% més que l’any 2020, quan la dotació era de 403’56ME.

El conseller ha destacat, inclosa al pressupost del SOC, la partida destinada al desplegament del Pla de Territorialització del SOC, amb 40’6 milions d’euros, per donar resposta a les diferents realitats territorials amb la configuració de polítiques actives d’ocupació fetes amb i des de cada zona del país.

A més, per fomentar la formació professional i la formació contínua, el Departament destinarà 69,2 milions d’euros al Consorci de la Formació Contínua de Catalunya. Una dotació destinada a oferir programes de formació per a persones treballadores ocupades que incrementa un 22% el pressupost respecte l’any 2023.

Així, cal destacar la xifra total destinada a la Formació Professional des del departament, sumant la partida prevista pel SOC en aquest àmbit (170ME) amb la del CFCC. En total, 239 milions d’euros destinats a la FP, un increment del 64% respecte el 2020, i que confirma que aquesta és la legislatura de la Formació Professional.

D’altra banda, el titular d’Empresa i Treball ha explicat que, en el marc de les relacions laborals,s’adreçaran 28’9milions al treball autònom, amb línies d’actuació per afavorir el creixement dels negocis de treballadors autònoms unipersonals (Programa TU+1), l’emprenedoria a través de l’autoocupació dels joves i el suport a les entitats de treball autònom.

Més de 230 milions d’euros a impulsar una economia social i solidaria

Empresa i Treball destinarà 231,1 milions d’eurosa generar prosperitat compartida i impulsar una economia social i solidària (el que suposa un 45’5% més que a l’inici de legislatura, quan el pressupost era de 158’8ME).Entre les principals actuacions en aquest àmbit, el conseller ha anunciat una dotació de 186,6 milions d'eurosper a promoure l’ocupació dels col·lectius amb especials dificultats d’inserció. Aquesta ajuda permetrà incrementar l'ocupabilitat de les persones amb discapacitat i de les persones que es troben en risc d'exclusió social.

A més, el titular d’Empresa i Treball ha informat que s’adjudicaran 21,2 milions d’euros a projectes singulars de intercooperació entre empreses d’economia social; 5’8 milions a programes d’economia social; i 5,7 milions d’euros a projectes de generació d'ocupació mitjançant la creació de cooperatives i societats laborals. Un conjunt d’actuacions que s’encaminen a afavorir la cohesió social la inclusió, generar resiliència en situacions de crisi i propiciar l’arrelament al territori i la comunitat.

Torrent ha explicat que “continuarem reforçant l’eix de l’economia social i solidària perquè és un sector que ajuda a generar prosperitat compartida, tot oferint una alternativa productiva construïda sobre valors de democràcia, cooperació, solidaritat i transparència”. El responsable d’Empresa i Treball ha afegit que és “un model que s’ha demostrat viable, especialment resilient en situacions de crisi, arrelat al territori i a la comunitat i on les persones són al centre de les decisions”.

108 milions d’euros per fomentar un turisme responsable

Pel que fa a les polítiques de Turisme, el Departament hi destinarà 108 milions d’euros. En aquest àmbit destaca la partida de 44,1 milions d’euros per al Foment del turisme responsable per a la promoció turística i el foment, la creació i el millorament dels productes turístics.

En aquest sentit, el conseller ha explicat que es destinaran 27,1 M€ a l’Agència Catalana de Turisme per posicionar Catalunya com una de les millors destinació turístiques del món, que es completarà amb una línia d'ajuts de 3’1 milions d’euros amb els ens locals per afavorir el turisme regeneratiu a les destinacions turístiques.

Amb aquests pressupostos, Torrent vol seguir reforçant el sector turístic català, “tot adaptant-lo a les noves realitats, acompanyant-lo en la seva transició verda i digital, ajudant-lo a ser més eficient en la gestió dels recursos”. “Perquè el turisme ofereix un benefici cultural, social i econòmic que hem de saber aprofitar desenvolupant un model responsable i sostenible”, ha dit.

Més de 29 milions d’euros per impulsar un nou model de societat digital més connectada

Un altre dels objectius del Departament és treballar per construir un nou model de societat digital més connectada per facilitar a les persones la incorporació a l'àmbit digital i ajudar el teixit productiu a encarar el repte de la transició digital. I amb aquesta finalitat i a través de l’adscripció de les polítiques digitals al Departament, s’han destinat 29’4 milions d’euros a aquest àmbit, un 22% més que el 2023.

El titular d’Empresa i Treball ha fixat les prioritats en aquest àmbit que passen per “impulsar les tecnologies digitals avançades, superar la bretxa digital i contribuir a la igualtat digital i a apoderar digitalment els i les ciutadanes, desplegar programes de suport a la creació i internacionalització d'empreses de base tecnològica i consolidar Catalunya com a hub digital internacional”.

En aquest sentit, destaquen els 8,6 milions d’euros per a millorar la igualtat digital, amb l’impuls de 8.000 cursos gratuïts per ajudar a més de 90.000 persones a assolir competències en l’àmbit digital.

A més, el Govern continua impulsant el sector aeroespacial amb una partida de 4,7 milions d’euros per continuar l’expansió de l’Estratègia NewSpace, centrada en desplegar actuacions amb noves tecnologies que ens permetran tenir més informació del nostre territori i fer-ne una millor gestió.

El Govern també continua impulsant el català a través del Projecte Aina, amb 3,3 milions d’euros, per facilitar les eines per fer atractiva i viable la inclusió del català a les aplicacions d’Intel·ligència Artificial i a les Tecnologies del Llenguatge.

Torrent també ha anunciat que enguany es destinaran 3,3 milions d’euros aldesenvolupament de projectes d’intel·ligència artificial i comunicacions quàntiques per la generació de coneixement i la transferència tecnològica.

Teixit comercial competitiu i proper

En els nous comptes, es destinaran 20’8 milions d’euros a reforçar la competitivitat del teixit comercial de proximitat. Torrent ha destacat que d’aquests, “un total de 8’3 milions d’euros aniran destinats al suport al comerç, l’artesania i la moda, per impulsar actuacions que donin resposta als grans reptes del comerç, generar models de negoci competitius, prestigiar i professionalitzar el sector i acompanyar-lo en la seva transformació digital”.

4’6 milions es destinaran consolidar i potenciar la 080 Barcelona Fashion com a referent de disseny, producció, distribució i aparador de la moda catalana a nivell internacional.

Protecció de les persones consumidores

L’executiu invertirà 10’1 milions a l’Agència Catalana de Consum per a les actuacions de divulgació, formació i atenció directa en la defensa dels drets de les persones consumidores, i 2 milions per a la protecció i defensa de la competència.


____

@empresacat | @treballcat

►►► més xarxes socials

2  

Imatges

El conseller durant la seva compareixença, acompanyat del secretari de Treball

El conseller durant la seva compareixença, acompanyat del secretari de Treball 750863

Torrent ha presentat el pressupost a la Comissió d'Empresa i Treball

Torrent ha presentat el pressupost a la Comissió d'Empresa i Treball 4082449

Empresa
Treball
Digitalització
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia