Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Reunió

El Govern, les organitzacions agràries i la Plataforma Pagesa inauguren un nou espai de treball conjunt

query_builder   29 febrer 2024 21:42

event_note Nota de premsa

El Govern, les organitzacions agràries i la Plataforma Pagesa inauguren un nou espai de treball conjunt

  1. Conseller Mascort: “Hem de treballar amb una mirada llarga i oferir un futur d’esperança i, això passa perquè els pagesos puguin seguir fent la seva feina en condicions justes per guanyar-se la vida dignament. Avui ens hem compromès a treballar tots plegats per trobar solucions”
  2. El Departament, les organitzacions agràries de la Taula Agrària i la Plataforma Pagesa han acordat un document amb 6 punts a partir del qual es comprometen a seguir treballant de forma conjunta


Reunió amb organitzacions agràries i Plataforma Pagesa{"name":"2024/02/29/18/52/00eaf971-25da-4256-bce8-46ad26e2832f.jpg","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":188638}

El Govern i el sector primari, representat per les organitzacions agràries (Unió de Pagesos, Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya i Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya) i la Plataforma Pagesa, tanquen la reunió de treball conjunta celebrada avui al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, a Barcelona, amb un document d’acords on es recullen els compromisos assolits, i a més, defineix el marc de treball conjunt per continuar avançant en les millores demandades pel sector (annexem document).

El conseller Mascort ha destacat que el Govern treballa amb totes les veus que han sorgit, com ha estat la Plataforma Pagesa arran de les darreres mobilitzacions, i que van més enllà de l’espai d’interlocució institucional que és la Taula Agrària, que és on s’han acordat, entre altres, els més de 160 milions d’euros en ajuts directes al sector per pal·liar els efectes de la sequera durant el 2023.

En aquest sentit, el conseller ha concretat que el primer punt de l’acord estableix la creació d’un espai de treball conjunt amb les organitzacions de la Taula Agrària, la Plataforma Pagesa i el Govern que serà de caràcter permanent. “Estem sempre al costat de la pagesia i ho fem sempre de la mà del sector, fins ara amb les organitzacions agràries i FCAC i, a partir d’ara, també amb la Plataforma Pagesa”, ha afirmat Mascort.

Les persones que treballen avui a pagès ho estan passant molt malament. Hem de ser capaços d’oferir-los un futur d’esperança. I això passa perquè puguin seguir fent la seva feina en condicions justes per guanyar-se la vida dignament, que siguin capaços de produir aliments i de viure arreu del nostre país i mantenir-lo viu. Són imprescindibles i, entre tots, hem de trobar solucions. Amb el Govern al capdavant, però de la mà de tots i de forma conjunta”, ha concretat el conseller.

Conseller Mascort{"name":"2024/02/29/18/52/ff5314df-f94e-40ef-8e8e-647141924b31.jpg","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":449085}

El Govern, segons s’ha acordat, proposarà als Grups Parlamentaris que facilitin la intervenció de les organitzacions de la Taulà agrària i la Plataforma Pagesa al monogràfic de la pagesia que se celebrarà el pròxim 5 de març al Parlament de Catalunya. I, tal i com s’havia proposat, es treballarà el canvi de nom del Departament afegint Agricultura, Ramaderia i Pesca, mantenint Acció Climàtica i assegurant les mateixes competències. El conseller ha explicat que per fer-ho efectiu “el Govern sol·licitarà als Grups Parlamentaris una proposta de resolució conjunta en el debat monogràfic de pagesia”.

En paral·lel, i referent als ajuts destinats a pal·liar els efectes de la sequera se suprimirà “les condicionalitats d’assegurança i de continuïtat empresarial” en les ajudes als herbacis i en la resta d’ajuts de sequera que es pugui en el tràmit on es troben. I, a més, es complementarà els ajuts destinats a les explotacions agràries amb conreus herbacis i explotacions agràries amb conreus hortícoles afectades per la sequera amb un nou ajut de mínim als herbacis de regadiu.

Finalment, el document acordat explicita que s’ha arribat a un acord específicament amb la Plataforma Pagesa “per treballar perquè l’ACA tingui encara més sensibilitat envers l’agricultura i la ramaderia”. I per a fer-ho possible la Plataforma Pagesa s’ha compromès a fer una proposta en el debat monogràfic de pagesia per ampliar la representació del sector primari en el consell d’administració de l’Agència Catalana de l’Aigua i el Govern farà una reorganització de la seva àrea d’abastament.

Hem de treballar amb una mirada llarga i hem d’oferir un futur d’esperança. Avui ens hem compromès a treballar tots plegats conjuntament per trobar solucions”, ha afirmat el conseller.


1  

Fitxers adjunts

Acords de la reunió del 29 de febrer del Govern, Unió de Pagesos, Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya i Plataforma Pagesa

Acords de la reunió del 29 de febrer del Govern, Unió de Pagesos, Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya i la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya i Plataforma Pagesa
PDF | 275476

Agenda rural
Alimentació
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia