Servei Català de Trànsit

sinistralitat febrer

Balanç de la sinistralitat a les carreteres catalanes fins al 29 de febrer de 2024

query_builder   1 març 2024 09:20

event_note Nota de premsa

Balanç de la sinistralitat a les carreteres catalanes fins al 29 de febrer de 2024

Un total de 19 persones han mort durant els dos primers mesos a les carreteres catalanes


El Servei Català de Trànsit (SCT) informa que, fins al 29 de febrer, enguany han perdut la vida 19 persones en 19 accidents mortals a la xarxa viària interurbana de Catalunya. Durant el mateix període de l’any passat, van morir 20 persones en 18 sinistres mortals. Al llarg d’aquests primers dos mesos del 2024 també s’han registrat 93 ferits greus, un 11,4% menys que en mateix període del 2023. El mes de gener van perdre la vida 12 persones a les carreretes catalanes i al febrer, 7.

De les 19 víctimes mortals, 17 eren homes i 2, dones. Dels 17 homes, 15 eren conductors i 2 eren vianants. En el cas de les dues dones, les dues eren conductores. Les dades de sinistralitat de gener i febrer també mostren un alt percentatge d’homes entre els ferits de gravetat: dels 93 ferits greus en accident de trànsit, 66 són homes i 27 són dones.

1 de cada 3 morts és motorista

Pel que fa al col·lectiu de vulnerables, de les 19 víctimes mortals, una tercera part eren motoristes (6) i 2 eren vianants. Es manté, per tant, aquesta proporció de motoristes morts respecte el total de víctimes mortals i persisteix, en definitiva, l’elevada sinistralitat de les persones que circulen amb motocicleta, atès que el 2023 van morir 2 motoristes, i al 2019, 4. Des de l’SCT, s’insta a motoristes, ciclistes i vianants a tenir més percepció del risc i consciència de la seva fragilitat, i a la resta d’usuaris, respecte i prudència per reduir les víctimes dels col·lectius vulnerables.

Pel que fa als sinistres, dels 19 accidents mortals, 7 han estat col·lisions amb un sol vehicle i 12 amb més d’un vehicle implicat. En les col·lisions amb més d’un vehicle, el 41% han estat xocs frontals. Si analitzem les morts per tipus de dia de la setmana, 10 han tingut lloc en dia feiner i 9 en cap de setmana, festiu o vigília de festiu. D’altra banda, la franja de la tarda acumula més víctimes mortals (10) que el matí (6) i la nit (3).

Finalment, si analitzem la sinistralitat mortal per franja d’edat, s’observa que la franja de 55 a 64 anys (4 morts) i la de 65 a 74 (4) sumen quasi la meitat del total de víctimes mortals.

Per acabar, si analitzem les morts en carretera per demarcacions, Barcelona continua sent la demarcació amb més mortalitat, amb 9 víctimes mortals. A Tarragona hi ha hagut 4 morts i a Lleida i Girona 3. A totes hi ha hagut les mateixes víctimes mortals que en el mateix període de l’any passat, excepte a Tarragona, on s’ha registrat una víctima mortal menys. Cal destacar també que a Barcelona han perdut la vida 4 dels 6 motoristes i també els 2 vianants d’enguany.


El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia