- La mostra, organitzada pel Departament d’Empresa i Treball, repassa la història del turisme a Catalunya, des dels seus orígens a finals del segle XIX, fins a l’actualitat.
- “Obert per vacances” vol promoure la reflexió crítica sobre la sostenibilitat del model turístic actual i les seves possibles alternatives.
L’Espai Santa Caterina de la seu de la Generalitat a Girona acull, fins al 26 d’abril, l’exposició itinerant “Obert per vacances” organitzada pels Serveis Territorials a Girona del Departament d’Empresa i Treball.
La mostra, formada per cartells, documents, imatges, filmacions i objectes diversos, vol promoure la reflexió crítica sobre la sostenibilitat del model turístic actual i les seves possibles alternatives. Per fer-ho, ens convida a endinsar-nos en un viatge per la història del turisme a Catalunya: des dels seus orígens a finals del segle XIX, com a fenomen lligat a l’excursionisme i a les classes benestants i la seva generalització entre les classes populars durant els anys de la Segona República, fins a arribar al turisme de masses iniciat als anys 60 del segle XX, que tant impacte ha generat en el país tant des del punt de vista socioeconòmic com paisatgístic.
Durant la inauguració de l’exposició, que va tenir lloc ahir a la tarda, la delegada del Govern a Girona, Laia Cañigueral, va destacar que “el turisme és un motor econòmic de Catalunya i en especial de les comarques gironines”, i va ressaltar la importància de remarcar els orígens i l’evolució del turisme “perquè aquest repàs per la història ens ajuda a determinar els objectius que ara hem de perseguir”. “Uns objectius en els quals treballem conjuntament les administracions públiques i el sector turístic. Apostant per un turisme de qualitat, sostenible, que posi en valor el patrimoni cultural, natural i patrimonial de les nostres comarques, però també els pobles i ciutats, uns municipis que volem plens de vida i d’activitat econòmica”, va reblar la delegada.
Per la seva banda, el director dels Serveis Territorials d’Empresa i Treball, Joan Martí, va ressaltar que més enllà de dissenyar i executar accions de Govern, pel Departament també és molt important “donar a conèixer la realitat dels àmbits en els quals treballem, com el turisme, i això és el que fa aquesta exposició”. I va reconèixer la tasca del comissari de la mostra, Sergi Freixes, per “la seva habilitat i encert per haver convertit una mostra que podia haver estat només de revisió iconogràfica en una eina d’anàlisi retrospectiva que ens interpel·la de cara al futur”.
Precisament, durant l’acte, el comissari va fer una visita guiada a l’exposició, tot repassant els moments històrics més destacats del fenomen turístic a Catalunya. Des de l’estiueig de proximitat relacionat amb la salut: els banys de mar, el termalisme i la muntanya; passant per la creació de les ciutats jardí a principis del segle XX; la instauració de les vacances pagades per a totes les persones assalariades durant la República; la implantació del turisme de masses a la recerca de sol i platja i el replantejament cap a un turisme més sostenible.
La mostra arriba a Girona després de la seva presentació l’any passat al Museu d’Història de Catalunya, i d’haver passat per Cambrils.
El dimecres 13 de març, a les 12 h es durà a terme la taula rodona “El turisme del futur i el futur del turisme: cap on volem anar?” que comptarà amb la participació de la directora general de Turisme de la Generalitat de Catalunya, Marta Domènech; la directora de la Càtedra de Gastronomia, Cultura i Turisme Calonge i Sant Antoni de la UdG, Dolors Vidal; l’exdirector del parc natural dels Aiguamolls de l’Empordà, Jordi Sargatal; el director de la Fundació Jordi Comas Matamala, Martí Sabrià; i que estarà moderada pel director dels Serveis Territorials d’Empresa i Treball, Joan Martí.
Prèviament, a les 10.30 h, s’haurà pogut participar en una visita guiada a l’exposició a càrrec del seu comissari, Sergi Freixes.