1. Creix un 10 % el pressupost respecte el 2023 amb l’objectiu de millorar el sistema educatiu, i un 80 % si es compara amb els comptes de fa 10 anys


  1. La partida per a l’escola inclusiva s’eleva fins als 626 M€ i s’incrementa el personal de suport en aquest àmbit, amb 399 noves dotacions


  1. Es millora la inversió en la gratuïtat de l’infantil 2: s’incrementen 200 euros per infant, amb una inversió suplementària de 7 M€


  1. Es preveuen 67,5 M€ per culminar la reversió de les retallades acordades amb els agents socials


  1. Es destinen 50 M€ a desplegar les mesures que proposi el Grup Impulsor de mesures de millores educatives


  1. Els comptes inclouen 3,45 M€ per a la creació de l’Agència d’Avaluació i Prospectiva del Sistema Educatiu


  1. S’invertiran 5 M€ per dur a terme el Pla de xoc per a la climatització dels centres educatius


  1. Els comptes de 2024 inclouran mesures per al foment del català amb 85,4 M€ per a les aules d’acollida, dotacions LIC i altres actuacions


Fotografia compareixença Simó{"name":"2024/03/01/17/23/1e5ad1fd-cb48-4182-8498-59b00d161a2f.jpeg","author":"Departament d'Educació","type":"0","location":"0","weight":273317}


El Departament d'Educació presenta per aquest 2024 un pressupost de 7.508 M€, el més alt que ha tingut fins ara, amb l’objectiu de millorar el sistema educatiu. Els nous comptes suposen un creixement del 10% del pressupost respecte el 2023, centrat sobretot en millores a nivell de personal docent, implantació de mesures educatives, d’equitat, la gratuïtat de l’etapa entre 0 i 3 anys i les actuacions en equipaments escolars.


Així ho ha explicat aquesta tarda la consellera d’Educació, Anna Simó Castelló, en la comissió d’Educació al Parlament, on ha presentat els comptes del Departament. El nou pressupost incrementa 682 M€ respecte l’any passat, i si es compara amb els comptes de fa 10 anys, el creixement és del 80%.


La consellera ha remarcat que “en només tres anys de legislatura hem posat Catalunya al dia, revertint totes les retallades i enfortint com mai els serveis públics per millorar la vida dels ciutadans. Hem posat el país on havia d’estar fa temps i ho hem fet gràcies als grups parlamentaris, als que han format part del Govern a l’inici de legislatura i als que han donat suport als pressupostos. Sense aquests pressupostos les polítiques educatives tindrien 682 milions d’euros menys. També gràcies als sindicats que també ho han fet possible amb els acords que hem assolit . Per això aquests pressupostos són imprescindibles”.


La partida més alta és la destinada a les despeses de personal docent, amb 4.704 M€. Això suposa un increment de 348 M€ (+8%) amb una plantilla que arriba als 99.392 professionals de l’educació –personal docent, personal d’atenció educativa i personal d’administració i serveis-. En aquest apartat s’inclouen 67,5 milions d’euros per a les mesures de reversió de les retallades pactades en acord sindical.


Escola inclusiva i etapa 0-3


La consellera ha explicat que es reforça la partida per a l’escola inclusiva, que s’eleva fins als 626 M€ (+35 M€ respecte pressupost 2023). En aquest àmbit, s’incrementa el personal de suport amb 399 noves dotacions, entre docents i personal PAE, per al curs 2024-2025, amb un cost de 16,5M€, i que queden repartides de la següent manera:


-Mestres d’educació especial: 114 noves dotacions

-Psicopedagogs: 59 noves dotacions

-Mestres d’audició i llenguatge (MALL): 56 noves dotacions

-Fisioterapeutes: 22 noves dotacions

-Educadors socials: 52 noves dotacions

-Educadors d’educació especial: 96 noves dotacions


També millora la inversió en l’etapa de 0 a 3 anys amb l’objectiu de promoure l’equitat i la igualtat d’oportunitats dels infants més petits, d’incrementar l’escolarització en aquesta etapa, i de facilitar la conciliació familiar.


Es preveuen 183,32 M€ en l’etapa 0-3 anys, dels quals un total de 67 M€ són per consolidar la gratuïtat de l’infantil 2 a les llars d’infants públiques i privades. Com a novetat per al curs que ve, s’incrementa l’aportació del Departament als ajuntaments per finançar la gratuïtat de l’I2 en 200 euros per plaça, fet que representa una inversió de 7 M€.


Reforç de l’FP i inversions en infraestructures


Anna Simó ha remarcat que un dels objectius del Departament és continuar impulsant la formació professional. Un reforç reflectit en el nou pressupost, amb 630 M€, 49 M€ més que el 2023, i que inclourà les següents partides:


-9.907 dotacions de professorat

-6,5 M€ per a l’equiparació salarial de docents de formació professional


Els comptes d’Educació també disposen d’una partida per a les inversions en infraestructures, amb 136,7 M€ per a la construcció d’equipaments educatius, obres de reforma, adequació i millora de centres. La consellera també ha exposat que 25 M€ seran per a l’adaptació dels centres al canvi climàtic. Concretament, 5 M€ seran per a dur a terme el Pla de xoc per a la climatització, que permetrà el curs vinent actuar en 100 centres amb criteris de sostenibilitat i eficiència energètica.


Millora de les competències de l’alumnat i foment de la llengua


Una de les novetats en el pressupost de 2024 és un fons extraordinari per la millora de les competències de l’alumnat que proposi el Grup Impulsor de mesures de millores educatives, que properament presentarà les seves conclusions. Es destinaran 50 M€ a desplegar les mesures plantejades per al proper curs. També és novetat la creació de l’Agència d'Avaluació i Prospectiva del Sistema Educatiu que, tal i com ha recordat Simó, suposa desplegar un mandat de la Llei d’educació de Catalunya. La nova Agència es crearà per al proper curs 2024-2025 i per a impulsar-la s’hi invertiran 3,45 M€.


Els comptes de 2024 inclouran mesures per al foment del català amb 85,4 M€. Concretament:


-73 M€ per a les aules d’acollida i aules d’acceleració – amb 1.416 dotacions-.

-9,6 M€ per a dotacions de llengua i cohesió social (coordinador LIC).

-2,8 M€ per a diverses actuacions: Pla d’Impuls al català amb activitats per incentivar la llengua catalana (1,7 M€), Pla Nacional de la lectura (0,4 M€), Plataforma de continguts audiovisuals educatius per a l’alumnat i professorat amb 3Cat (0,5 M€).


La lluita contra la segregació escolar és una altra de les prioritats del Departament en el pressupost. Augmenten fins als 62 M€ els fons destinats al finançament de l’escolarització de l’alumnat vulnerable, fruit del desplegament del Pacte contra la segregació escolar. Aquesta inversió permetrà finançar l’acompanyament econòmic –motxilles escolars- per a l’alumnat vulnerable. Es consolida la subvenció d’I3, I4, 1r i 2n d’ESO, i s’incrementa a I5 i 3r d’ESO. D’aquesta manera, ja es cobriran sis cursos i es completa tot el segon cicle d’educació infantil. També es preveuen 6 M€ per als plans educatius d’entorn i 8 M€ per al Pla de Millora de les Oportunitats Educatives.




1 de març de 2024