Tal dia com avui de fa 50 anys el règim franquista va executar el jove Salvador Puig Antich, militant anarquista i antifeixista, al centre penitenciari la Model, a Barcelona. Des d’aleshores, Puig Antich, que va ser el darrer assassinat per la dictadura mitjançant el mètode del garrot vil, ha esdevingut una figura referent per a la història contemporània de Catalunya. Amb motiu de l’efemèride, el Memorial Democràtic i les associacions integrades al Consell de Participació de la institució han commemorat aquest matí el seu llegat en un acte molt sentit a les instal·lacions de l’antiga presó, que ha coincidit amb el dia i l’hora de l’execució.
La consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart i González, ha encapçalat la commemoració i ha recordat a Puig Antich com “un llibertari i lluitador antifranquista que fou assassinat per pensar diferent”, el testimoni del qual “ens empeny a mantenir i ampliar el perímetre dels nostres drets i les nostres llibertats”. “Perquè la democràcia no ens la va regalar ningú, sinó que la vam arrencar amb multitud d’accions i mobilitzacions d’un règim agònic que morí matant”, ha afegit.
Per la seva banda, el director del Memorial Democràtic, Jordi Font Agulló, ha recordat que “el compromís de Puig Antich continua inspirant-nos en la lluita diària per la justícia i la democràcia; és un símbol de resiliència i un orgull que perdurà al llarg dels anys”. En aquest mateix línia, Carles Vallejo, president del Consell de Participació de la institució ha valorat l’acte com “un tribut generacional d'aquelles persones que van compartir la lluita antifranquista amb Puig Antich”.
En el marc de la commemoració, també han participat Adoni González, referent de la lluita antifranquista que va coincidir amb Puig Antich mentre va estar detingut a la Model, Jesús Rodríguez Barrio, representant de l’associació de presos i represaliats pel franquisme La Comuna (Madrid) i detingut per organitzar la campanya contra la pena de mort de Puig Antich, així com una de les germanes, Montse Puig Antich, que ha agraït els nombrosos homenatges que aquests dies es reprodueixen arreu del país. Finalment, l’acte ha clos amb una ofrena floral i un minut de silenci.
Un any de commemoracions
Aquest homenatge s’emmarca en tota una sèrie d’actes i activitats culturals obertes a la ciutadania que el Govern de la Generalitat, a través del Memorial Democràtic, ha organitzat enguany per commemorar i difondre la memòria de Salvador Puig Antich.
En el marc de la programació prevista, destaquen les següents activitats: un acte d’homenatge a la cel·la que Puig Antich va ocupar a La Model, un cicle de ponències sobre la lluita revolucionària i la repressió a les acaballes del franquisme; la participació al Festival de Cultures del Pirineu (Dansàneu), i una peça teatral basada en el llibre de Jordi Panyella, “Salvador Puig Antich. Cas obert”.
Portal web amb tota la informació de l’efemèride
El Memorial Democràtic ha impulsat un portal web informatiu dedicat a l’efemèride de l’assassinat de Puig Antich. L’objectiu és facilitar, sota una mateixa plataforma central, l’agenda i les activitats programades al llarg de l’any.
Es tracta, a més, d’un recurs en línia que permet llegir la biografia completa de Puig Antich, visionar diversos reculls audiovisuals, així com també consultar les previsions d’associacions, col·lectius i institucions vinculades.