Educació

Fotografia

El proper curs 2024-2025 tot el segon cicle d'educació infantil tindrà una ràtio inferior a 20 alumnes per aula

query_builder   4 març 2024 13:19

event_note Nota de premsa

El proper curs 2024-2025 tot el segon cicle d'educació infantil tindrà una ràtio inferior a 20 alumnes per aula

  1. L’oferta del Servei d’Educació de Catalunya serà de 3.024 grups per a I3 i de 2.897 per a 1r d’ESO
  2. Un 90,7 % dels grups d’infantil 3 en centres públics tindran ràtio de 20 o menys alumnes
  3. El curs que ve hi haurà 1.800 infants menys d’I3 i 1.100 alumnes menys a 1r d’ESO
  4. Es creen 3 centres nous: –2 escoles i 1 institut escola–, i 7 instituts escola, sigui per fusió de centres o per ampliació a la secundària
  5. Educació destinarà 88 milions d’euros a les motxilles econòmiques per a l’alumnat en situació vulnerable
  6. La preinscripció a infantil i primària es podrà fer entre el 6 i el 20 de març, a l’ESO entre el 8 i el 20 de març
Fotografia{"name":"2024/03/04/13/16/81d99413-52e3-406b-bbf7-11263fbf062d.jpeg","author":"Departament d'Educació","type":"0","location":"0","weight":203370}


El pròxim curs escolar 2024-2025 tot el segon cicle d’educació infantil (I3, I4 i I5) tindrà una ràtio inferior a 20 alumnes per aula. Serà el tercer curs consecutiu on s’aplica aquesta mesura que el Departament d'Educació va posar en marxa per tal de beneficiar l’alumnat i millorar el benestar docent, i es completa així tota l’etapa d’infantil amb ràtios baixes.

Aquest dimecres s’inicia el període de preinscripció per als ensenyaments obligatoris als centres educatius del Servei d’Educació de Catalunya, que finalitza el 20 de març. Així ho ha explicat en roda de premsa la consellera d’Educació, Anna Simó Castelló, que ha presentat l’oferta educativa del Departament per al curs que ve.

Simó ha destacat que “el curs 2024-2025 les famílies trobaran unes ràtios reduïdes a tota l’etapa d’infantil, trobaran un sistema educatiu més divers i menys segregat que fa 5 anys quan vam signar el Pacte contra la segregació, amb una escolarització més equitativa i amb uns centres educatius millor finançats per escolaritzar l’alumnat vulnerable. I és un curs on també hi ha nous centres que entren en funcionament. La voluntat és que cada curs hi hagi més millores que l’any anterior”.

La consellera ha afirmat que el pròxim curs hi haurà menys infants per aula, més docents i més professionals de l’educació: “Demano a les famílies que confiïn en el Servei d’Educació de Catalunya i en tots els professionals que treballen compromesos amb el benestar i el creixement competencial dels infants i joves del país”, ha manifestat.

Per a la preinscripció 2024-2025, Educació ofereix un total de 3.024 grups d’infantil 3, dels quals 2.090 corresponen a centres de titularitat pública i 934 a centres concertats. Aquesta oferta suposa una variació de 31 grups menys respecte del curs anterior. La disminució dels grups s’explica per la reducció d’alumnes d’I3 a causa de la davallada demogràfica i de la natalitat, amb 1.800 infants menys respecte del curs passat. Cal tenir en compte que la reducció de ràtios impulsada pel Departament d’Educació ha evitat el tancament de 110 grups arreu de Catalunya, i 360 si es pren com a referència els tres darrers cursos.

El descens de la natalitat i la lluita contra la segregació determinen l’oferta de places, tal com ha exposat la consellera Simó. El Departament d’Educació redueix grups inicialment per evitar la sobreoferta de places, tal com estableix el Pacte contra la segregació escolar. La sobreoferta segrega els centres amb menys demanda.

La planificació de l’oferta dels grups es duu a terme conjuntament amb els ajuntaments, i sota criteris de lluita contra la segregació escolar. És a les taules locals de planificació on es determinen, entre d’altres, la programació de l’oferta, l’ampliació o reducció de grups, la fusió de centres o l'adopció de les mesures per al foment de l’equitat.

L’oferta del Departament d'Educació a 1r d’ESO és de 2.897 grups, dels quals 1.950 corresponen a centres públics i 947 a centres concertats. Si es compara amb l’oferta inicial de la preinscripció anterior, són 45 grups menys. Cal recordar que a 1r de l’ESO hi ha 1.100 alumnes menys previstos per al proper curs.

La titular d’Educació també ha remarcat que l’oferta inicial del Departament no és la fotografia final dels grups, ja que, un cop acabat el procés, s’ajustarà en l’oferta final. Habitualment l’oferta inicial implica una reducció de grups, però un cop tancada la preinscripció, en l'oferta final creixen els grups respecte de la inicial. Així, a infantil 3, la previsió és que hi hagi finalment un increment de 25 grups a l’escola pública i una reducció de 42 a l’escola concertada. A 1r d’ESO, es preveu un creixement de 20 grups en centres públics i una disminució de 3 grups als concertats.

Reducció de ràtios

Es completa la reducció de ràtios a tot el segon cicle d’educació infantil després de la implantació de la mesura en la preinscripció de fa dos anys. El 90,7 % dels grups dels centres públics sortiran amb una ràtio de 20 alumnes o menys per aula, el 91,3 % dels grups l’any passat. D’aquesta manera, es mantenen els percentatges amb lleugeres variacions si es compara amb la preinscripció anterior.

Pel que fa als centres concertats, el 49,9 % dels grups sortiran amb una ràtio de 20 o menys alumnes –51,3 % dels grups l’any passat. Cal recordar que en el cas de la concertada, la reducció de ràtios és voluntària perquè així ho estableix la normativa estatal que ho regula. El 80,3 % dels grups dels centres concertats sortiran amb menys de 25, quan l’any passat eren el 82,3 %.

S’incrementa en els centres públics el nombre dels grups d’I3 amb una ràtio inicial de 19,18 o inferior, amb un 41,6 % dels grups, fet que millora el percentatge de l’any passat, que era del 33 %.

Mesures per a l’equitat

La titular d’Educació ha avançat que el curs vinent es destinaran 88 milions d’euros a les motxilles econòmiques per a l’alumnat en situació vulnerable, i ja es cobriran sis cursos (d’I3 a I5, i de 1r a 3r d’ESO). Són 33 milions més respecte al curs anterior.

Als centres públics es preveuen 45 milions d’euros per a més de 117.000 alumnes d’aquests cursos. Als centres concertats la inversió serà de més de 43 milions d’euros, segons la previsió, que beneficiaran més de 27.000 alumnes.

Aquesta és una de les mesures incloses en el Decret d’admissió d’alumnat per garantir la igualtat d'oportunitats de l'alumnat amb necessitats socioeconòmiques desafavorides. Els imports que els centres rebran en relació amb les motxilles dels alumnes d'infantil 3 i primer d'ESO van destinats a material didàctic i fungible necessari per a l'escolaritat dels alumnes, sortides o colònies escolars.

Centres educatius nous

El curs vinent hi haurà 3 centres nous:

  1. Institut Escola Mas Lluí (Sant Just Desvern).
  2. Nova Escola de Lloret (Lloret de Mar).
  3. Escola Pedraforca (Saldes).

Entren en marxa 7 instituts escola nous per fusió d’una escola i un institut o pel creixement de l’escola cap a l’educació secundària:

  1. IE Mas Lluí (Sant Just Desvern). Centre de nova creació.
  2. IE Vapor i Molí (Barcelona), per fusió de l'Institut Vapor de Fil i l'Escola Molí de Finestrelles.
  3. IE Elisenda de Montcada (Barcelona), per creixement a la secundària de l'Escola Elisenda de Montcada.
  4. IE Ciutat Comtal (Barcelona), per creixement a la secundària de l’Escola Ciutat Comtal.
  5. IE Mestre Morera (Barcelona), per creixement a la secundària de l’Escola Mestre Morera.
  6. IE Ferrer i Guàrdia (Barcelona), per creixement a la secundària de l’Escola Ferrer i Guàrdia.
  7. IE Caldes de Montbui, per fusió de l’Escola El Calderí i l’Institut Pic del Vent.

Pel que fa a les construccions escolars de centres educatius ja existents, es preveuen per a l’inici del curs les novetats següents:

Edificis de nova construcció

  1. Escola L’Àlber (Albesa).
  2. Institut Els Roures (Dosrius).
  3. Escola Jacint Verdaguer (La Granada).
  4. Institut de Gurb (Gurb).
  5. Ampliació de l’Institut Creu de Saba (Olesa de Montserrat).
  6. Institut de Roda de Berà (Roda de Berà).

Ampliació d’edificis

  1. Escola Arnau Berenguer (El Palau d’Anglesola).
  2. Institut Escola Miquel Martí i Pol (Lliçà d’Amunt).


Calendari de preinscripció

La preinscripció és totalment electrònica, i es pot dur a terme les 24 hores de tots els dies de la setmana, des d’un dispositiu mòbil, ordinador o tauleta. Les principals dates de la preinscripció d’ensenyaments obligatoris són:

— Presentació de sol·licituds: infantil i primària del 6 al 20 de març; ESO del 8 al 20 de març.

— Llista amb puntuació provisional: 17 d’abril.

— Reclamacions: del 17 al 22 d’abril.

— Llista amb barem un cop resoltes les reclamacions: 25 d’abril.

— Sorteig de preinscripció: 30 d’abril.

— Llista d’assignació: 10 de juny.

— Matriculació: del 18 al 26 de juny.


4 de març de 2024

1  

Fitxers adjunts

Dossier adjunt

Dossier adjunt
PDF | 614946

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia