Drets Socials

El conseller Campuzano durant la seva intervenció al Parlament.

Drets Socials augmentarà un 35% el pressupost aquesta legislatura

query_builder   4 març 2024 15:14

event_note Nota de premsa

Drets Socials augmentarà un 35% el pressupost aquesta legislatura

  1. Els comptes de la Generalitat presentats al Parlament inclouen un nou increment de les prestacions socials, més de 1.000 places més als centres residencials i d’atenció diürna, i més dotació per a facilitar-ne l’accés
  2. L’Estratègia contra la pobresa infantil, el desplegament del servei Barnahus o el programa d’intervenció social Barris amb Futur també es beneficiaran de l’aprovació dels pressupostos
  3. Conseller Campuzano: “És una oportunitat que no podem deixar perdre com a país i com a societat”
El conseller Campuzano durant la seva intervenció al Parlament.{"name":"2024/03/04/14/44/a9c0b1f0-95f8-4a65-a433-365e22eb22ad.jpeg","author":"DSO","type":"0","location":"0","weight":238703}

El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano i Canadés, ha presentat avui el pressupost al Parlament. Uns comptes que s’eleven fins als 3.612,3 M€, és a dir, 290,3 M€ més que l’any passat (un 8,7%d’increment). “És un bon pressupost i un pressupost que ens situa en un context de rècord d’inversió”, ha apuntat el conseller en el transcurs de la seva intervenció. “És una oportunitat que no podem deixar perdre com a país i com a societat”,ha afegit el conseller que ha recordat el context d’infrafinançament de les finances de la Generalitat.

El Departament de Drets Socials haurà vist augmentar el seu pressupost un 35% des de l’inici de la legislatura, per sobre del 7,9% d’increment de despesa mitjana dels departaments i el tercer amb més pressupost, per darrere de Salut i Educació. En una dècada, el Departament de Drets Socials pràcticament ha duplicat el seu pressupost. Més de la meitat de l’increment s’ha produït des de l’inici de legislatura.

Estem convençuts que no perdrem l’oportunitat de tenir més i millors instruments per combatre la pobresa i afrontar el risc de fractura social; per afrontar el repte de l’atenció i l’acompanyament de les persones grans, de les persones amb discapacitat, amb autisme o amb problemes de salut mental; de reduir les llistes d’espera; de millorar els salaris de les treballadores del sector; de donar suport a les famílies, d’incrementar la protecció a la infància en risc i de facilitar l’emancipació juvenil; d’abordar els problemes dels barris o de reforçar el paper del Tercer sector, els moviments del lleure educatiu i del món local”, ha enumerat el conseller Campuzano.

Del total de pressupost, un 60% es destina a la Promoció de l’Autonomia Personal; un 24% a la lluita contra la pobresa, acció cívica i inclusió social; i un 12% a donar suport a les famílies, atenció a la infància, adolescència i polítiques de joventut.

El conseller ha detallat els tres grans àmbits d’actuació amb aquests pressupostos: l’enfortiment de la xarxa de protecció de la pobresa, l’enfortiment de les polítiques del cicle de vida i l’abordatge de la vida independent. “I alhora també tenim tres plantejaments tranversals: posar el departament al segle XXI amb una política contundent en la modernització del departament. La necessitat d’enfortir les aliances amb el món local, perquè una part principal de les polítiques socials es desplega a través de l’administració local. I l’enfortiment del tercer sector, perquè estem convençuts que una societat civil forta i organitzada és imprescindible per afrontar els reptes que tenim plantejats”, ha afegit.

6 eixos estratègics

El pressupost de Drets Socials presentat al Parlament respon a sis eixos estratègics, basats en les necessitats de la ciutadania i en la millora del servei que presta el departament.

1. Xarxes de protecció contra la pobresa

Enfortir el sistema de serveis socials i ampliar les polítiques adreçades a les persones i famílies en situació de major vulnerabilitat per reduir la pobresa —especialment la infantil—, l'exclusió social i les desigualtats. En aquest sentit, s’incrementa la dotació de les prestacions com la renda garantida de ciutadania (RGC) i s’arribarà a més gent gràcies a l’increment del 5,4% de l’indicador de renda de suficiència de Catalunya (IRSC), que s’afegeix al 8% de l’augment de l’any passat. També en aquest eix s’emmarca la reforma de la llei de l’RGC per reforçar-la, sobretot pel que fa a les famílies, i la presentació de l’Estratègia de Pobresa Infantil. També es destinen10 M€(50% de creixement) per a la condonació del deute energètic de les famílies vulnerables

2. Cicle de vida

Impulsar polítiques de suport a les famílies per tal d'afavorir la conciliació, reconèixer-ne la diversitat; impulsar polítiques de promoció, prevenció, protecció i participació de la infància i l'adolescència i dissenyar i implementar un nou marc en les polítiques de joventut que generi oportunitats per al jovent. És en aquest sentit que es continuarà amb el reforç ja iniciat dels centres de desenvolupament infantil i atenció precoç (CDIAP); es completarà el desplegament a tot el país de les Barnahus, el servei d’atenció als infants i adolescents víctimes de violència sexual amb una dotació de 7,3M€; i es destinaran més recursos a l’educació en el lleure d’infants i joves.

Algunes dades destacables són els 30,3 M€ (42,2% de creixement) per equiparar la prestació per acolliment en família aliena amb la d’acolliment en família extensa; els 22,3 M€ (29% d’increment) per a la cobertura de la prestació per a joves extutelats o l’augment en 1 M€ destinat a entitats de lleure infantil i juvenil per beques que garanteixin la participació en igualtat de condicions d’infants i joves amb discapacitat.

3. El repte de la vida independent

Assegurar que totes les persones puguin desenvolupar el seu projecte vital amb igualtat d'oportunitats en el seu entorn familiar i comunitari, reforçant el sistema de promoció de l'autonomia personal i d'atenció a les persones en situació de dependència. S’augmentarà el nombre de places públiques per als serveis residencials i d’atenció diürna destinats a l’atenció de la gent gran, persones amb discapacitat o malaltia mental. També s’incrementarà el nombre de prestacions econòmiques vinculades (PEV), és a dir, les ajudes per pagar aquestes places. Tot plegat servirà per reduir les llistes d’espera d’accés a aquests serveis, així com també es continuarà reduint el temps d’espera per a les valoracions de grau.

Algunes xifres que ho exemplifiquen són els 115 M€ d’increment per a la consolidació i actualització de les tarifes i preus dels serveis de la Xarxa de Serveis Socials d’Atenció Pública, els 51,4 M€ de més per a PEV, que es preveu que beneficiarà a unes 5.000 persones, o els 26 M€ de més per a reduir llistes d’espera i crear més 1.000 places, a més a més de l’increment de 10,4 M€ per a subvencions extraordinàries en el marc de la prevenció de la institucionalització i de la desinstitucionalització de la gent gran i de les persones amb discapacitat.

4. Departament del segle XXI

Promoure la planificació i l'avaluació estratègica, la gestió del coneixement i la millora de l'organització funcional del Departament, amb l'objectiu de donar millor resposta a les necessitats de la ciutadania en matèria de drets socials. Fa uns mesos, el Departament va presentar el Pla de transformació digital, que es continuarà desenvolupant gràcies a un increment de la dotació de 4,7M€, i es posarà l’accent en l’avaluació de les polítiques públiques amb 1,2 M€ més.

5. Amb el món local

Promoure polítiques de suport als ens locals per millorar les condicions de vida de les persones i de l'entorn. Amb aquest objectiu, s’incrementa en 36,4 M€ la dotació del Contracte Programa del Departament amb els Ens Locals, en matèria de serveis socials i altres programes relatius al benestar social. A més a més, es presentarà en breu un dels programes estratègics del Govern, Barris amb Futur, basat en la intervenció social per combatre les desigualtats.

6. Amb el Tercer Sector Social

Amb l’augment en 20,8 M€ del pressupost destinat a projectes impulsats per les entitats del Tercer Sector, agents clau en el servei a la ciutadania vulnerable, s’arriba a una inversió rècord de 95,6 M€. Una xifra ampliable per continuar promovent polítiques de suport a la societat civil organitzada fomentant l’associacionisme, l'acció comunitària, el voluntariat, les xarxes de participació ciutadana i el civisme.

1  

Imatges

El conseller Campuzano durant la seva intervenció al Parlament.

El conseller Campuzano durant la seva intervenció al Parlament. 238703

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia