Recerca i Universitats

DREU pressupost 2024

Presentació al Parlament del projecte de pressupost del Departament de Recerca i Universitats de 2024

El pressupost 2024 inclou una nova rebaixa de la matrícula perquè els estudiants paguin el preu públic més baix en tots els graus i els màsters per exercir una professió

query_builder   5 març 2024 14:34

event_note Nota de premsa

Presentació al Parlament del projecte de pressupost del Departament de Recerca i Universitats de 2024

El pressupost 2024 inclou una nova rebaixa de la matrícula perquè els estudiants paguin el preu públic més baix en tots els graus i els màsters per exercir una professió

  1. El conseller Nadal presenta la proposta de comptes que augmenta en més de 100 milions d’euros i permet incrementar el finançament i les inversions per a les universitats i els centres i les grans infraestructures de recerca
  2. S’aposta novament per les polítiques de talent amb la consolidació del pla de xoc per afavorir la contractació de professorat universitari a temps complet, així com per als programes de retenció i captació de talent
  3. Nadal: “Seguim dotant de continuïtat i estabilitat el sistema de coneixement per fer front als reptes de de futur i posar al centre les persones i el talent"
DREU 2024{"name":"2024/03/05/13/21/0ac555dd-4d5f-4982-83ee-a10ffe83dfcf.JPG","author":"DREU","type":"0","location":"0","weight":270375}

El conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal i Farreras, ha presentat aquest matí al Parlament el projecte de pressupostos pel 2024 del seu Departament que preveu per segon any consecutiu un finançament de les universitats públiques per sobre dels 1.000 milions d’euros (increment de prop 70 milions), incorpora una nova rebaixa dels preus públics universitaris per valor de 12 milions i una aposta decidida per la recerca i la transferència de coneixement (300 milions) i un increment dels programes de captació de talent com ICREA i Serra Húnter, entre d’altres. En el conjunt, el projecte de pressupost registra un augment superior als 100 milions d’euros fins a un total de 1.682 milions.

El conseller Nadal ha valorat que el “pressupost doti de continuïtat i estabilitat el sistema de recerca i d’universitats per fer front als reptes de futur i que posi al centre les persones i el seu talent” i s’ha congratulat del fet que superi el quadre de finançament previst al Pacte Nacional de la Societat del Coneixement.

En aquest sentit, el conseller Nadal ha defensat que el pressupost del Departament de Recerca i Universitats és “raonable, suficient i amb marge per créixer en els anys futurs”. “Allò que assegura el dinamisme del sistema de coneixement és que després de créixer tres anys ininterrompudament tenim un nivell de prestacions més raonable i que el conjunt de centres de recerca i d’universitats de Catalunya compareix ara als fòrums internacionals amb una capacitat creixent i una voluntat d'una presència activa”, ha afegit.

En opinió del titular de Recerca i Universitats, “la indústria del segle XXI ha de ser la del coneixement, el present i el futur passa per la recerca, el coneixement, la innovació i Catalunya hi ha d’excel·lir. Hem d’afavorir que universitats, centres recerca i sistema d’emprenedoria col·laborin per afavorir polítiques de progrés en termes d'equitat, justícia social i igualtat d’oportunitats”. El conseller Nadal també ha destacat també que per primer cop la inversió global del Govern en polítiques d’R+D+I superarà la xifra dels 1.000 milions d’euros: “El pressupost del Departament porta tres anys creixent i això està permetent atendre les necessitats del sistema català de coneixement que ha de seguir augmentant per tal de consolidar l’excel·lència i donar resposta als reptes de futur”.

Més finançament i inversions per a les universitats públiques

La millora del pressupost en l’àmbit de les universitats continua afermant l’aposta per un increment sostingut del finançament i la inversió des de l’inici de la legislatura. Així, el Departament destina un total de 1.246 milions d’euros a les universitats amb un finançament per a les públiques que supera els 1.000 milions per segon any consecutiu, concretament arriba als 1.091 milions amb un augment de prop de 70 milions respecte el pressupost de l’any passat i un 24% més des de l’inici de la legislatura.

Entre les partides que més creixen percentualment cal destacar:

  1. 55 milions d’euros destinats al Pla d’Inversions de les universitats públiques de Catalunya (PIU), un 7% més respecte el darrer exercici però, sobretot, un 112% més des de l’inici de l’actual legislatura, passant dels 26 milions el 2021 als 55 milions d’euros.
  2. 30 milions d’euros per al Pla de relleu generacional i contra la precarització, un pla de xoc a 3 anys que representa un primer pas significatiu per afavorir la contractació de professorat a temps complet i que també inclou una partida per la tecnificació per al personal tècnic, de gestió i d’administració i serveis.
  3. Un total de 141,5 milions per consolidar els augments retributius al personal de les universitats públiques.
  4. Nou impuls pressupostari al Pla Serra Húnter de professorat excel·lent que per primera vegada supera els 20 milions d’euros, fins a arribar a gairebé a 22 milions aquest 2024.

Garantir l’equitat: noves rebaixes i exempcions

Els pressupostos del 2024 del Departament de Recerca i Universitats continuen posant les persones en el centre de les polítiques per garantir l’equitat en l’accés a la universitat. En aquest sentit cal destacar en l’àmbit de l’equitat una aportació total de 235 milions d’euros. Els comptes per al 2024, inclouen noves rebaixes i exempcions en els preus públics universitaris per valor de 12 milions d’euros. Concretament, 7 milions es destinaran a fixar un únic preu per a tots els estudis de grau i màster que habiliten per a l’exercici d’una professió, concretament el preu dels graus d’experimentalitat baixa, i altes 5 milions per aplicar exempcions per començar l’equiparació de les famílies monoparentals a les nombroses.

Una altra novetat en l’àmbit de les beques és l’ampliació dels ajuts APA per al estudiants de les comarques de muntanya que també inclouran el Ripollès, la Garrotxa i el Berguedà. Amb tot això, cal recordar que actualment el 50% dels estudiants de grau en les universitats públiques rep alguna modalitat de beca o descompte en la matrícula.

Aposta per la recerca i la transferència de coneixement

Pel que fa a l’àmbit de l’impuls de la recerca i la transferència de coneixement, el projecte de pressupost preveu destinar-hi prop de 300 milions d’euros i n’ha destacat l’increment de fins a 150 milions en els programes de captació de talent científic, així com una dotació de 30 milions per consolidar el desplegament de la Llei de la ciència de Catalunya. El conseller Nadal ha destacat el fet que per primer cop la inversió global del Govern en polítiques d’R+D+I superarà la xifra dels 1.000 milions d’euros.

Entre les noves actuacions previstes al pressupost 2024 del Departament de Recerca i Universitats destaquen el nou programa de promoció capacitats de transferència cap a empreses i l’impuls als centres de recerca CERCA mitjançant incentius destinats als centres de recerca excel·lents.

En l’objectiu de seguir falcant l’estabilitat del finançament dels agents del sistema de coneixement, el finançament basal dels centres de recerca augmenta 12 milions d’euros, fins als 92 milions. A més, les aportacions per al funcionament i les inversions en les grans instal·lacions i infraestructures científiques se situen en 31 milions d’euros, amb projectes emblemàtics com ara la posada en marxa del supercomputador Mare Nostrum 5 o l’impuls d el sincrotró de quarta generació ALBA 2, entre d’altres.

Les polítiques de retenció i atracció de talent científic també es veuran incrementades les seves dotacions en els programes de contractació de personal investigador:

  1. El programa ICREA augmenta un 23% respecte a l’inici de la legislatura arribant a la xifra rècord en els últims 10 anys de 42 milions d’euros per contractar talent investigador sènior amb excel·lència internacional acreditada.
  2. La convocatòria de suport a departaments i unitats universitàries (FI-SDUR) per a investigadors predoctorals augmenta un 11% la dotació (3,3 milions) fins als 29,5 milions.
  3. Els ajuts a investigadors postdoctorals ascendeixen als 29,5 milions, millorant el programa Beatriu de Pinós fins als 9,1 milions i destinant 4,2 milions al pla d’estabilització de postdocs.
  4. Es dona continuïtat a l’aposta pel programa de Doctorats Industrials (6 milions d’euros amb un 3% d’increment) i a la convocatòria d’ajuts de Suport als Grups de Recerca (SGR) (11 milions d’euros).

El projecte de pressupostos també incorpora objectius ambiciosos en el capítol de les polítiques en favor de la transferència de coneixement. La posada en marxa del Fons d’Inversió en Tecnologia Avançada (FITA) de suport a la creació i el creixement d’empreses spin-offs tecnològiques sorgides del sistema català de coneixement contempla per a l’any 2024 una partida de 3 milions d’eurosdel total de 15 milions que hi destinarà el Departament al llarg dels cinc anys d’activitat d’inversió previstos inicialment. A més, l’inici de les activitats a Catalunya de la institució Fraunhofer-Gesellschaft, la principal organització de recerca aplicada del món, rep un finançament de 3 milions d’euros.

Igualtat de gènere i foment del català

Pel que fa a les polítiques d’igualtat de gènere, el pressupost contempla més d’un milió d’euros per ampliar l’exempció de la matrícula universitària a víctimes de violència masclista, dins i fora de l’àmbit de la parella, i una aportació per donar suport a l’aplicació dels protocols contra l’assetjament a les universitats.

En quant a l’àmbit de política lingüística, es continua impulsant les actuacions previstes al Pla d’enfortiment de la llengua catalana en centres de recerca i universitats amb l’aportació de més de 10 milions d’euros. Com a novetat, es posaran en marxa dos nous ajuts per a l’enfortiment del català en l’àmbit de la recerca i les universitats: els ajuts Joan Fuster per a la mobilitat d’estudiants de màsters i doctorat entre universitats dels territoris de llengua catalana i els ajuts a projectes lingüístics als centres CERCA.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia