Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Turó europeu

Nou alliberament de turons europeus criats en captivitat per ajudar a recuperar l'espècie a Catalunya

query_builder   5 març 2024 16:23

event_note Nota de premsa

Nou alliberament de turons europeus criats en captivitat per ajudar a recuperar l'espècie a Catalunya

  1. S’han alliberat un total d’ 11 exemplars, repartits entre l’espai Raimat Natura de Lleida i l’Alt Empordà
  2. L’acció s’emmarca en el projecte de recuperació del turó a Catalunya TuroCat, en el que hi participen el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, la Fundació Barcelona Zoo, la Fundació Trenca, i l’Associació de Defensa i Estudi de la Fauna i Flora Autòctona
  3. Es tracta d’una espècie amenaçada classificada “En perill d’extinció” a Catalunya i catalogada com a protegida per la Unió Europea
Exemplar de turó
Un dels exemplars alliberats a l'Espai Raimat, a Lleida
{"name":"2024/03/05/16/20/945ef2df-b67b-46f1-ac28-87d71421e361.jpeg","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":653009}

El projecte TuroCat de recuperació del turó europeu (Mustela putorius) a Catalunya avança amb un nou alliberament d’exemplars criats en captivitat, el segon des de la seva posada en marxa l’any 2018.

Aquesta vegada, s’han alliberat sis turons a l’Espai Raimat Natura de Lleida, un espai natural de 700 hectàrees, obert al públic, on conviuen centenars d’aus aquàtiques, rapinyaires en perill d’extinció, mamífers i els conreus de vinya ecològica del celler Raimat.

El 2022 ja es van alliberar els primers turons en aquest espai i, recentment, l’equip tècnic del projecte TuroCat els ha pogut identificar en perfecte estat.

També s’han alliberat cinc exemplars de turó europeu a l’Alt Empordà, on encara habiten les poblacions més importants d’aquesta espècie en perill d’extinció a Catalunya. En aquest cas, se’ls ha identificat a tots amb un xip i se’ls farà un seguiment de la seva evolució al medi natural amb sistemes automàtics de fotografia.

Una espècie en perill d’extinció a Catalunya

El Catàleg de fauna salvatge autòctona amenaçada i de mesures de protecció i de conservació de la fauna salvatge autòctona protegida classifica el turó europeu com a espècie en perill d’extinció a Catalunya. De fet, és un dels mamífers més amenaçats de la nostra fauna. Durant els darrers 30 anys, el nombre d’exemplars i la seva àrea de distribució s’han reduït dràsticament fins arribar a la situació actual, en que habita únicament les planes de l'Alt i Baix Empordà i, en molt baixes densitats, als boscos del Pirineu Oriental.

Les causes de la seva desaparició a gran part de Catalunya són diverses: el control d’altres depredadors amb verins, la possible hibridació amb la fura, l’ús de pesticides i rodenticides, la destrucció de l’hàbitat i els atropellaments.

El projecte TuroCat d’estudi i recuperació del turó a Catalunya

El projecte TuroCat va néixer el 2018, gràcies al suport de la Generalitat de Catalunya i d’una beca de la Fundació Barcelona Zoo.

En aquest nou alliberament hi col·laboren el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, la Fundació Barcelona Zoo i la Fundació Trenca; a més del Centre de Fauna del Pont de Suert, un nucli zoològic privat del Pallars Sobirà a Son del Pi i el Centre de Conservació Camadoca de l’Associació de Defensa i Estudi de la Fauna i Flora Autòctona de Santa Maria de Merlés.


2  

Imatges

Imatge d'un dels exemplars alliberats a l¿Alt Empordà

Imatge d'un dels exemplars alliberats a l¿Alt Empordà 210747

Un dels exemplars alliberats a Lleida

Un dels exemplars alliberats a Lleida 555883

Biodiversitat
Medi ambient
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia