1. Impulsat pel Departament de Territori, el grup està format per representants dels col·legis d’arquitectes, arquitectes tècnics, enginyers industrials, del món local, dels cossos de Bombers de la Generalitat de Catalunya i de l’Ajuntament de Barcelona, la UPC i l’ITeC
  2. L’objectiu és desenvolupar els treballs necessaris per a la prevenció de possibles problemàtiques relacionades amb façanes ventilades en els edificis construïts abans de l’entrada en vigor del Codi Tècnic de l’Edificació, el 2006


El grup de treball impulsat pel Departament de Territori per a prevenir el risc d’incendi en edificis similars al sinistrat a València elaborarà un inventari de tots els immobles que puguin existir a Catalunya amb una tipologia de façana similar, que es preveu que estigui enllestit el segon trimestre de l’any. El grup, que s’ha constituït formalment avui, també establirà a quin tipus de revisions caldrà sotmetre aquests edificis un cop identificats, qui les haurà de fer i com, i les mesures correctores a aplicar en els immobles en risc.

La consellera de Territori, Ester Capella i Farré, ha obert avui la sessió constitutiva del grup executiu de treball, que impulsa el Departament arran de l’incendi d’un bloc d’habitatges al barri de Campanar de València el passat 22 de febrer. El foc es va propagar ràpidament per la façana de l’edifici, construïda amb materials combustibles en el seu revestiment exterior.

El secretari de Territori, Urbanisme i Agenda Urbana, Francesc Sutrias Grau, ha explicat que aquest inventari és necessari per “monitoritzar el risc” i establir “quin són els costos o els grups socials que poden estar més afectats”. “Sense saber el nombre d’edificis potencials afectats estaríem donant pals de cec”, ha advertit. A partir d’aquest cens d’edificis afectats, el grup de treball avaluarà el risc i “diagnosticarà les problemàtiques concretes per proposar després normatives, polítiques públiques, ajuts, correcció de mesures o un reforç de la legislació”.

Formen part del grup executiu de treball:

  1. El Departament de Territori, a través de la Direcció General d’Ordenació del Territori, Urbanisme i Arquitectura, com a unitat promotora competent en matèria d'arquitectura, en els àmbits relacionats amb l'edificació, el patrimoni construït i l'espai públic, i l'Agència de l'Habitatge de Catalunya.
  2. El Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC), que gestiona els visats de projectes d’edificació d’obra nova i rehabilitació i compta amb l’Oficina Consultora Tècnica (OCT).
  3. El Consell de l'Arquitectura Tècnica de Catalunya, que gestiona els visats de projectes de rehabilitació de façanes.
  4. El Col·legi d’Enginyers Industrials (CEI), amb coneixements específics en instal·lacions i també sobre l’aplicació de la normativa contra incendis.
  5. El Consell de Col·legis d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics de Catalunya.
  6. La Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), on es desenvolupen projectes de recerca que poden ser d’interès per a la determinació i la prevenció d’incendis en façanes ventilades.
  7. L’Institut de Tecnologia de la Construcció (ITeC).
  8. El Departament d'Interior, mitjançant el cos de Bombers de la Generalitat de Catalunya, i l'Ajuntament de Barcelona, mitjançant el Servei de Protecció Civil, Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvament.
  9. I l’Associació Catalana de Municipi i la Federació Catalana de Municipis com a representants dels ens locals, que gestionen les llicències d’obres.

La primera tasca que durà a terme el grup executiu de treball és l’elaboració d’un inventari dels edificis amb una tipologia de façana ventilada similar a la del de València on es puguin haver emprat materials inflamables, construïts a Catalunya entre el 1996 i el 2006, que és quan es va aprovar el Codi Tècnic de l’Edificació (CTE). Es calcula que aquest inventari podria estar enllestit el segon trimestre de l’any. També es portarà a terme la diagnosi de les diferents variables amb impacte sobre el risc d’incendi associades a aquest tipus de façanes dels edificis (solucions constructives i materials, factors climàtics, tipologia i volumetria...).

Aquestes dades seran la base per quantificar i establir les revisions a les què s’haurien de sotmetre els immobles inventariats, qui les hauria de fer i com, a més de les mesures correctores del risc que caldria impulsar a cada edifici.

Normativa vigent

L’edifici incendiat a València complia la normativa vigent en el moment de la seva construcció, l’NBE-CTI 96, sobre les Condicions de protecció contra Incendis en els edificis. Aquesta normativa no especificava clarament el comportament al foc dels materials que composen una façana.

El 2006 es va aprovar el Codi Tècnic de l’Edificació (CTE), vigent actualment, que regula les exigències bàsiques de qualitat que han de complir els edificis, incloses les seves instal·lacions, per satisfer els requisits bàsics de seguretat i habitabilitat. El CTE també obliga a comunicar tant l’inventari dels materials com la documentació dels projectes constructius als col·legis professionals.

El sistema constructiu de façana ventilada s’utilitza en molts edificis —residencials, d’oficines, d’equipaments i altres— i persegueix que l’aïllament tèrmic sigui el més continu possible. La cara exterior de les façanes ventilades es composa de plaques de materials diversos collats mitjançant llistons al full interior, creant una cambra d’aire entremig. En algunes solucions, les plaques que formen el revestiment exterior de la façana duen l’aïllament tèrmic incorporat al mig. L’edifici sinistrat respon a una tipologia similar.

1  

Imatges

El grup executiu de treball de gestió del risc d¿incendi.

El grup executiu de treball de gestió del risc d¿incendi. 145847