- Els equipaments cívics i comunitaris de la Generalitat de Catalunya proposen tallers, debats i conferències per trencar estereotips i visibilitzar l’aportació de les dones a la societat
- Gràcies al treball que realitzen els casals cívics i comunitaris, s’han convertit en espais de sororitat, cura comunitària i transformació als barris
- La Xarxa Òmnia es compromet amb la lluita per la igualtat de drets de les dones i proposa un seguit d’activitats de sensibilització, debat i aprenentatge sobre la perspectiva de gènere, els feminismes i les desigualtats
Els equipaments cívics i comunitaris, els serveis d’acció cívica i comunitària i la Xarxa Òmnia del Departament de Drets Socials commemoren el Dia Internacional de les Dones, el proper 8 de març, amb activitats de sensibilització sobre el feminisme i de prevenció de les violències masclistes. A través del treball amb la comunitat, proposen espais d’aprenentatge mutu i d’apoderament, amb l’objectiu de trencar estereotips i contribuir a la visibilització del paper de les dones a la societat.
La Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària (DGACC) ha fet arribar als 122 casals cívics i comunitaris, 12 cases del mar i 7 ludoteques propostes d’accions per promoure la reflexió sobre els feminismes i les desigualtats de gènere, a través de la participació de la comunitat, fent també visibles les seves aportacions.
¿Saps què és el passaport lila?
Aquest any, l’equip del programa de sensibilització, prevenció i detecció de la violència de gènere de Catalunya ha proposat com activitat central de la setmana del 8M el “passaport lila” per trencar estereotips, contribuir a la visibilització del paper de les dones a la societat.
Aquest joc consisteix a superar sis proves o activitats a l’equipament cívic i comunitari de referència. Cada cop que la persona participant superi un repte, rebrà un segell en el seu passaport lila. Així, fins a completar totes les seves caselles. Algunes de les proves consisteixen en:
- Buscar una dona referent del municipi i explicar què va fer.
- Buscar i explicar qui van ser figures com per exemple, Kathrine Switzer, Rosa Parks, Maria Mercè Marçal, Miriam Makeva o Esther Ballestrino.
- Esbrinar qui va escriure el poema “Podries”.
- Què significa el concepte “sostre de vidre”?
- Busca alguna notícia en què s’identifiqui algun masclisme i explica quin.
- Per què commemorem el 8M?
Tallers, conferències, exposicions...
La xarxa d’equipaments cívics i comunitaris d’arreu del territori català ha programat durant el mes de març tot un seguit d’activitats des de tallers, conferències, exposicions, murals... amb l’objectiu de contribuir a la visibilització del paper de les dones a la societat.
Alguns exemples són el Casal Cívic i Comunitari Sabadell-Rogelio Soto on, amb la col·laboració de l’Associació Veïnal Espronceda, oferiran a la població del barri l’exposició “Dones invisibles en la història”, que busca visibilitzar el paper de la dona en la història del nostre país i en el món.
La Casa del Mar de Vilanova també proposa una exposició, en aquest cas, de l’obra pictòrica de Wakandy on es parla del procés d’empoderament de la dona després de patir una experiència traumàtica.
Entre altres activitats, destaca el mural amb el lema “8M: Teixim-nos vides dignes” al Casal Cívic i Comunitari de Tortosa i, també, el del Casal Cívic i Comunitari d’Olesa de Montserrat on els missatges seran escrits en el mateix llaç lila gegant que penjarà a l’equipament.
En el cas de tallers, el Casal Cívic i Comunitari Vallirana n’oferirà sobre nutrició i menopausa, fisioterapeuta i sol pelvià; entre d’altres. Tallers semblants també es poden trobar en altres equipaments com el Casal Cívic i Comunitari Figueres – l’Empordà o el Casal Cívic i Comunitari Terrassa – Ca n’Aurell.
La xarxa de ludoteques que té la Generalitat també s’ha sumat a organitzar activitats de joc amb l’objectiu d’educar en i per a la igualtat de gènere. Les ludoteques són equipaments cívics i comunitaris que tenen una finalitat lúdica, coeducativa, comunitària, cívica, inclusiva, social i cultural, on es treballa el joc com a eina d'acció comunitària.
Algunes de activitats proposades són, per exemple, a la Ludoteca Ample el “Joc d’Oficis per la igualtat”, que es fixa en les professions actuals i ensenya de manera lúdica que les professions no tenen gènere. O les joguines inclusives que no segueixen estereotips de gènere i contribueixen a una criança que valora i busca igualtat d’oportunitats entre nens i nenes.
La Xarxa Òmnia se suma al 8M
Per la seva banda, la Xarxa Òmnia organitza, en els 112 punts arreu del territori, diverses activitats de sensibilització, debat i aprenentatge sobre la perspectiva de gènere, els feminismes i les desigualtats des de l’acció comunitària i les TIC. Per exemple, als Punts Òmnia Fundació Barberà Promoció, a Barberà del Vallès, al Punt Òmnia Lola i Teresa Carmona, al Centre Penitenciari Ponent de Lleida, i al Punt Òmnia Ginesta, al centre penitenciari Puig Basses, estan duent a terme un curs de disseny gràfic de cartelleria per donar visibilitat a les aportacions de les dones en la societat, en general, i en l’àmbit tecnològic en particular.
En canvi, a l’Hospitalet de Llobregat, el Punt Òmnia Fundació Akwaba ha preparat una programació plena de propostes per tota la setmana: des d’una obra de teatre a una classe magistral de defensa personal passant per un taller de ball o un espai de memòria protagonitzada per dones. També hi haurà una sessió de cinefòrum amb la pel·lícula «La trena», que narra la vida de tres dones de diferents països i cultures que tenen en comú la seva lluita per la llibertat. En aquesta línia, el Punt Òmnia Fundació Camins, de Barcelona, també farà tallers de cartells reivindicatius, cinefòrum feminista, trobades de reflexió i sensibilització amb joves i dones migrades i un espai de lectura de dones referents.