Granero va ser la primera catedràtica d'Escultura de Catalunya i de l'Estat

En l’acte d’obertura, el conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal i Farreras, defineix Granero com “una pionera de l’escultura i de l’ensenyament artístic a la universitat”

Any Granero{"name":"2024/03/06/18/31/0f6358fb-11cd-4db2-b6b1-854a4621f94e.jpeg","author":"DREU","type":"0","location":"0","weight":135257}

El conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal i Farreras, ha clos l’acte amb el que avui, en el marc de la setmana de la Diada Internacional de les Dones, ha arrencat l’Any Luisa Granero que commemora el centenari del naixement de l’artista que va ser la primera catedràtica d’Escultura de Catalunya i l’Estat.

En la seva intervenció, el conseller Nadal ha destacat en la seva intervenció el perfil humà de Granero, "una vida que s'expressa amb rotunditat al voltant de la resiliència, essent capaç de superar les dificulats de la vida en un context social de postguerra molt dur gràcies a la seva força de voluntat". A més, el conseller ha posat en valor "la intensitat del seu aprenentatge i de la formació en el contacte amb els seus mestres i la transformació del magisteri après en un magisteri propi, que culmina esdevenint la primera dona catedràtica d'Escultura de Catalunya i de l'Estat. Tota una pionera de l'escultura i la universitat". El conseller ha subratllat la condició de Granero de "primera dona catedràtica artista i com a catedràtica mestra d'escultors i escultores".

L’acte d’inauguració de l’Any Luisa Granero, que ha tingut lloc aquesta tarda al Paranimf de la Universitat de Barcelona (UB), ha comptat a més amb la participació, entre d’altres, del vicerector de Cultura, Memòria i Patrimoni de la UB, Agustí Alcoberro i Pericay, i de la vicerectora d'Igualtat, Inclusió i Gènere de la UB, Montserrat Puig Llobet.

Amb motiu de l'acte, s’ha inaugurat l'exhibició de l'escultura Bust de noia, obra de Luisa Granero, de 1944. L'obra, retrat de la seva germana Aurora, forma part de la Col·lecció Belles Arts i es podrà veure a l'escala noble de l'Edifici Històric de la Universitat de Barcelona del 6 de març al 31 de maig de 2024. A més, s'hi ha projectat un vídeo produït pel Departament de Recerca i Universitats glossant el perfil acadèmic i personal de l'artista.

Primera dona catedràtica d’escultura

Nascuda a Barcelona l'any 1924, Luisa Granero forma part de la història de la universitat del país en esdevenir la primera catedràtica d'Escultura de Catalunya i de l'Estat l’any 1964 i és considerada la primera escultora catalana professional.

Durant el període de postguerra, Granero s'inicia en el món de l'art treballant com a model per a artistes reconeguts i comença a manifestar el seu desig de ser escultura, una disciplina marcadament masculina en el moment. Formada a l'Escola d'Art i Superior de Disseny Llotja, l’escultura monumental i el reflex de la força de la dona mediterrània marquen la seva obra.

A banda del reconeixement acadèmic com a catedràtica de la Universitat de Barcelona (UB), Granero obté èxit i notorietat pública de manera perllongada en el temps, tant en l'àmbit nacional com internacional. Entre els guardons i reconeixements que va rebre destaquen el Premi Ciutat de Barcelona, el Premi d’Honor i la Medalla d’Or de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Santa Isabel d'Hongria, de Sevilla, o el nomenament com a acadèmica de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Ferran, de Madrid, i com a membre de la National Sculpture Society, de Nova York.

El Departament de Recerca i Universitats ha habilitat un espai web específic per commemorar el centenari del naixement de Granero, amb informació sobre la vida i trajectòria artística de l’escultora catalana i una agenda d’activitats de l’Any Granero.