●El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena i el director de l’SCT, Ramon Lamiel, presenten la nova campanya de conscienciació per evitar el consum d’alcohol i drogues durant la conducció
●La campanya posa l’accent en situacions quotidianes de consum d’alcohol/drogues i conducció que la societat no percep com a perilloses
El Servei Català de Trànsit (SCT) endega una nova campanya de sensibilització viària per conscienciar sobre el risc que suposa conduir sota els efectes de l’alcohol i les drogues. L’objectiu últim d’aquesta campanya publicitària és contribuir a reduir el nombre d’accidents i de víctimes mortals i ferides a les carreteres.
En la presentació d’aquesta acció comunicativa, el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha destacat que “4 de cada 10 conductors que moren a la carretera han consumit alcohol o drogues” i que les xifres “són una tragèdia que no es pot acceptar”. El titular d’Interior ha posat en relleu “la importància de conscienciar i sensibilitzar l’opinió pública de les conseqüències del consum d’alcohol i les drogues al volant.”
Per aquest motiu, Elena ha recalcat que “cal seguir conscienciant de l’emergència que hi ha en aquest àmbit i de la prioritat que és l’objectiu d’arribar a zero víctimes a les carreteres”.
Amb el lema “Dalt del cotxe, 0’0”, aquesta campanya presenta diferents situacions en què els protagonistes consumeixen alcohol o drogues abans de conduir. Amb aquestes escenes, l’SCT vol posar de manifest que la societat ha normalitzat el consum d’alcohol o drogues en moltes situacions, ja sigui en una trobada amb els companys de feina, en un dinar familiar o en el bar mentre el teu fill o filla juga un partit de futbol. Però la diferència, que en aquest cas esdevé tragèdia, és que després d’aquest consum els protagonistes decideixen conduir. En paral·lel, l’àudio que acompanya aquestes escenes és una versió inquietant de la cançó popular ‘Dalt del cotxe’, cantada per una nena, que apareix al final de l’espot, un cop ja s’ha produït l’accident, mirant a càmera per interpel·lar a l’audiència.
Amb aquesta nova campanya de conscienciació, el Servei Català de Trànsit recorda que el consum d’alcohol no està associat només a l’oci nocturn ni al col·lectiu dels joves, sinó que també es produeix en dinars o trobades familiars o amb amics, en un context en què el seu consum està socialment més acceptat.
L’objectiu d’aquesta acció comunicativa és, per tant, fer reflexionar sobre les situacions i comportaments de risc relacionats amb el consum d’alcohol o drogues i la conducció, els quals no són percebuts com a potencialment perillosos. Per aquest motiu, el missatge final que es vol transmetre és que l’única taxa segura és el 0,0%, atès que haver consumit encara que sigui dins del marges legals no és cap garantia d’una conducció segura i pot augmentar el risc d’accident.
Elements comunicatius de la campanya
●Tres espots de 30” i un de 40”, amb versions per a les xarxes socials
●Una falca de 30”
●Una gràfica per a premsa escrita
●Tres gràfiques per als mitjans digitals
●Dos vehicles fúnebres amb el lema de la campanya que durant un mes es desplaçaran arreu de Catalunya per conscienciar sobre la incompatibilitat de combinar alcohol i altres drogues amb la conducció i el fet que aquestes substàncies provoquen una de cada tres morts en accident de trànsit
●La difusió de la campanya també es farà a través de xarxes socials de l’SCT, en concret el canal de Youtube “transitcatalunya” i Twitter @transit
La nova acció comunicativa es difondrà als mitjans de comunicació al llarg del 2024, fent-la coincidir especialment amb els períodes d’alta mobilitat.
L’alcohol i les drogues com a factors de risc
El consum de begudes alcohòliques provoca alteracions físiques i psicològiques que perjudiquen greument la conducció segura. L’augment del temps de reacció, una falsa sensació de seguretat, problemes de percepció, d’atenció, control i coordinació o Increment de la somnolència són els principals efectes de l’alcohol. Així mateix, el consum d’estupefaents també altera les condicions físiques i psíquiques comportant un risc greu per a la seguretat dels usuaris.
La ingesta d’alcohol o altres drogues té unes conseqüències dramàtiques quan es combina amb la conducció i es considera un dels principals factors concurrents de la sinistralitat viària i d’agreujant de la lesivitat.
Cada any entre el 30 i 40% dels conductors morts havien consumit alcohol o drogues. En concret, quatre de cada deu conductors o vianants morts el 2022 (un 39%) havien consumit alcohol, drogues o psicofàrmacs, segons dades de l’Institut de Medicina Legal de Catalunya (IMLC) en base a les anàlisis realitzades a 218 víctimes mortals per accident de trànsit tant en zona interurbana com urbana. D’aquests, destaca que més de la meitat dels morts (un 54,5%) eren homes i viatjaven en turisme.
Podeu descarregar el vídeo de la campanya en el següent enllaç: https://we.tl/t-lXq85zd66f