- En la inauguració de la tercera edició del Fòrum Biocat, que reuneix 700 persones, Josep-Lluís Carod-Rovira destaca “el dinamisme” i “la tenacitat” d’“un dels sectors escollits en la configuració d’un nou model productiu”
- Reconeix la tasca de Biocat per consolidar el sector, fomentant trobades internacionals, incentivant la recerca o posant en contacte els agents del sector
El vicepresident del Govern en funcions, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha reivindicat avui la construcció d’“una veritable política nacional en l’àmbit bio” per part del Govern de la Generalitat i ha emplaçat les institucions a continuar apostant per un sector “estratègic” per al futur i el progrés del país. “És un sector que apunta com un dels escollits en la configuració d’un nou model productiu, en ser un sector intensiu en coneixement, amb una forta vinculació amb la recerca i la innovació i també amb l’activitat industrial i, en darrera instància, amb la millora de la qualitat de vida de les persones”. Així ho ha manifestat en la inauguració de la tercera edició del Fòrum Biocat, que durant tot el dia reuneix a Barcelona 700 experts i representants d’aquest àmbit per analitzar les estratègies d’èxit que han de seguir les empreses biotec en l’actual situació de crisi. També han participat en la inauguració la consellera de Salut en funcions Marina Geli; el director de la Comissió Executiva de Biocat, Manel Balcells; el director general de Recerca, Joan Roca, i el primer tinent d’alcalde d’Hisenda i Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Wililam Carnes.
El vicepresident del Govern en funcions ha destacat “el dinamisme” i la “tenacitat” del sector biotecnològic i biomèdic a Catalunya, que “ha mostrat una fortalesa molt gran davant la crisi” i “ha seguit creixent, reflex del seu potencial” a un ritme del 30 per cent anual. De fet, tal com ha constatat, Catalunya és “el territori capdavanter a l’Estat en biotecnologia”, tant en volum d’inversió en R+D de la indústria farmacèutica, com en nombre d’assajos clínics o d’empreses biotecnològiques. Per això ha considerat necessari mantenir i impulsar “les sinèrgies generades i les complicitats teixides entre el sector i el Govern” al llarg dels últims anys. “Més enllà de la tenacitat del sector, de les aptituds dels nostres científics, de la capacitat de les nostres empreses, no hi ha dubte que la tasca desenvolupada per Biocat ha estat cabdal per apuntalar el sector”. Un organisme que, segons ha constatat, ha “assolit amb èxit” l’objectiu d’impulsar la BioRegió de Catalunya, ja sigui a través d’actuacions orientades a facilitar trobades internacionals, incentivant la recerca o posant en contacte els diferents agents del sector “per assolir un sector biotecnològic de primer nivell”. El vicepresident ha volgut fer un reconeixement públic la tasca desenvolupada per Biocat, fruit d’un “lideratge clar i d’un equip cohesionat i entregat”.
En la mateixa línia el president de la Comissió Executiva de Biocat, Manel Balcells, ha instant a seguir apostant per “l’estratègia de competitivitat” que ha defensat el Govern de Catalunya “amb el suport de tots els agents”.
El Fòrum i la BioRegió
En la tercera edició del Fòrum de la BioRegió participen al voltant de 700 representants del món empresarial i financer, així com investigadors, gestors de centres i instituts de recerca i representants d’universitats i hospitals que treballen en el sector biotecnològic i biomèdic. Enguany analitza a través de tres taules rodones els nous camins de la biotecnologia en àmbits com l’alimentació i la salut; les tecnologies mèdiques; i la força de mercats emergents com l’Índia i la Xina en l’àmbit de la biotecnologia i les tecnologies mèdiques. “És un fòrum representatiu del sector que s’ha consolidat com un veritable punt de trobada de tots els agents de la BioRegió”, ha manifestat el vicepresident.
La BioRegió un dels grans pols biotecnològics estatals. Lidera el rànquing en nombre d’empreses (el 25% de les empreses espanyoles són catalanes), en inversió en R+D (31%) i d’emprenedoria, amb una taxa de creació d’empreses del 25% que situa Catalunya per sobre de moltes regions europees. Segons constata l’Informe Biocat 2009, al país hi ha una clara preeminència de la biotecnologia vermella (medicaments i teràpies per a la salut humana), d’empreses petites (un 60% de les biotec té menys de 10 treballadors) i molt joves (més de la meitat s’han creat a partir de l’any 2000). Aquestes empreses centren sobretot la recerca en àrees com l’oncologia (el 60% dels centres), el sistema nerviós (42%) i la cardiologia (40%).
Durant el 2008 les empreses biotecnològiques de Catalunya van facturar el 22,7% per cent (160,3 milions d’euros) de la facturació del conjunt de l’estat espanyol (706 milions). En total el directori de la BioRegió registra 65 empreses biotecnològiques i 70 farmacèutiques.
Dijous 2 de desembre de 2010