- Recentment també s’han adherit les primers onze empreses turístiques a la CETS que promou el Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser
- A Catalunya més d’un centenar d’empreses turístiques s’han adherit a les diverses CETS impulsades per espais naturals protegits gestionats per la Generalitat
- La CETS és una iniciativa de la Federació EUROPARC que acredita el compromís per part dels espais naturals en l’aplicació dels principis del turisme sostenible
Actualment a Catalunya més d’un centenar d’empreses s’han adherit a la Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS) que impulsa algun dels espais naturals protegits gestionats per la Generalitat. El darrer grup en adherir-s’hi han estat cinc empreses del Priorat. Ho han fet en el marc del Fòrum de Turisme Sostenible del Priorat, que es va celebrar ahir a Poboleda. Amb aquesta darrera incorporació, ja són 11 les empreses de la comarca que s’han compromès amb aquesta acreditació impulsada des del Parc Natural de la Serra de Montsant i obtinguda el 2016.
Entre aquestes noves adhesions hi ha dos allotjaments: Mas del Salín i el Càmping-alberg Tivissa; dues empreses d’enoturisme i oleoturisme: el Celler Burgos Porta de Poboleda i Priordei de Margalef; i també s’hi ha sumat l’equipament cultural de la Cartoixa de Santa Maria d’Escaladei, amb qui el Parc Natural organitza actuacions conjuntes. Aquesta certificació reforça el compromís de les empreses amb els principis de sostenibilitat i constitueix un element clau per al desenvolupament d'un turisme conscient a la comarca.
Des del Parc Natural de la Serra de Montsant s’ha aprofitat per posar de manifest la contribució significativa que el desenvolupament de la CETS té sobre el territori. En aquest sentit, ha destacar el seu paper per ajudar a preservar i promoure el patrimoni natural i cultural del Priorat, especialment aquells àmbits relacionats amb la preservació i qualitat del cel nocturn, així com els productes locals o d’altres qüestions vinculades amb l’ordenació i freqüentació dels visitants.
D’altra banda, recentment també s’han adherits les primeres empreses a la CETS promoguda des del Parc Natural de les Capçaleres del Ter i del Freser. Es tracta d’un total d’11 empreses turístics de la comarca del Ripollès. Concretament es tracta de les empreses Guies Roc Blanc i Guies Muntanya i Natura, l’Oficina de Turisme de Ribes de Freser, el refugi Els Estudi, l’Associació Centre d’Educació Ambiental Alt Ter, la casa de colònies Pare Coll, els restaurants Can Jordi i Can Jepet, Bastiments Aventura, l’allotjament El Cau de Ribes i la masia Can Pastoret
Què és la CETS?
La Carta Europea de Turisme Sostenible en espais naturals protegits és una iniciativa de la Federació EUROPARC, organització que reuneix espais naturals Protegits de gairebé una quarantena de països europeus. Aquesta acreditació verifica que hi ha un compromís per part dels espais naturals protegits per aplicar els principis del turisme sostenible. És un mètode i un compromís voluntari; la CETS orienta els gestors dels espais naturals protegits i les entitats i empreses turístiques per definir les seves estratègies de desenvolupament de manera conjunta i participada.
L’objectiu és augmentar el coneixement sobre l’espai protegit i donar suport a la seva preservació, al mateix temps que es treballa per millorar el desenvolupament sostenible i la gestió turística del espais protegits i la seva àrea d’influència, tenint presents les necessitats de l’entorn, de la població i les empreses locals i dels visitants.
A Catalunya, gran part dels parcs gestionats per la Generalitat hi estan adherits. Concretament, els parcs naturals de l’Alt Pirineu, del Delta de l’Ebre, de la Zona Volcànica de la Garrotxa, del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, de la Serra del Montsant, del Cap de Creus, de les Capçaleres del Ter i del Freser, del Cadí-Moixeró i el dels Ports. Properament està previst que s’adhereixin a la CETS les 25 primeres empreses en el cas del Parc Natural de l’Alt Pirineu, així com una quinzena més en el cas de Cap de Creus.