Montserrat Pineda ha refermat la “innegociable voluntat del Govern” de defensar els drets sexuals i reproductius, perquè “fer-ho és defensar els drets humans”
La delegada del Govern a Lleida, Montse Bergés ha destacat avui l’aposta del Govern per la lluita feminista, per a la qual ha triplicat els recursos assignats des de la posada en marxa del departament d’Igualtat i Feminismes, amb ferma determinació política i estant al costat dels col·lectius discriminats, escoltant els seus neguits i les seves prioritats”. Ho ha fet en l’acte de commemoració del Dia Internacional de les Dones a la vegueria de Lleida, organitzat per la Delegació del Govern, i que s’ha celebrat a la seu del Consell Comarcal de la Noguera, amb l’assistència d’un centenar de persones.
Bergés ha esmentat diverses mesures implementades pel Govern per a l’aprofundiment de drets per a la creació i garantia de nous. Pel que fa a l’aprofundiment de drets, el Govern ha fixat mesures per a garantir el dret a la interrupció voluntària de l'embaràs a totes les regions sanitàries; el Pla de millora de l’accés als mètodes anticonceptius de llarga durada; la incorporació de l'educació sexual i afectiva al currículum educatiu a través dels decrets d'ordenació de l'educació infantil i de l'educació bàsica, o la garantia de l'equitat territorial en l'accés als instruments de prevenció de les infeccions de transmissió sexual i del VIH. Quant al reconeixement de nous drets sexuals i reproductius, la delegada ha parlat de l’acció ‘La meva regla, les meves regles’, que ja ha iniciat la distribució universal i gratuïta de productes menstruals reutilitzables a través de la informació i l’assessorament de les farmàcies, i que converteix Catalunya en el primer país del món en dur a terme aquesta mesura que planteja la salut amb perspectiva de gènere i el dret a l’equitat menstrual. Bergés s’hi ha referit com “una mostra directa d’aplicació de polítiques feministes”. També ha parlat del Pla per a l’abordatge de la violència obstètrica, a les mesures de flexibilització horària en l'àmbit laboral vinculades a la menstruació i al climateri, així com accions per a l'acompanyament en el dol gestacional, perinatal i neonatal, a banda de
La delegada, que ha assenyalat que és la primera vegada que la Generalitat organitza aquest acte fora de la ciutat de Lleida i que a partir d’ara es continuarà celebrant de manera itinerant a la vegueria, ha posat el projecte “Lleida, terra de dones transformadores” com a “exemple d’una manera de fer polítiques feministes comptant amb la participació directa de les dones”.
Per la seva banda, la secretària de Feminismes, Montserrat Pineda Lorenzo, ha incidit en la “necessitat i oportunitat” de posar en marxa la campanya “La meva regla. Les nostres regles” perquè a Catalunya una de cada cinc dones pateix pobresa menstrual. Pineda també ha refermat la “innegociable voluntat del Govern” de defensar els drets sexuals i reproductius, perquè fer-ho és defensar els drets humans”. “Més encara –ha afegit- quan s’estan produint atacs dels grups més fonamentalismes contra aquests drets”.
La vicepresidenta primera i consellera de Drets Socials, Igualtat i Joventut del Consell Comarcal de la Noguera, Maricel Segú Peralba, ha explicat que l’ens comarcal intensificarà les accions per a la igualtat de gènere i la defensa dels drets que hi estan relacionats amb la creació de l’Àrea d’Igualtat i Feministes. La paera en cap de Balaguer, Lorena González Dios, ha fet una crida a tota la ciutadania, més enllà de gèneres, a fer-se seva la lluita per la igualtat.
En el transcurs de l’acte, la directora dels Serveis Territorials d’Igualtat i Feminismes, Elena Fuses Navarra, ha fet lectura de la declaració institucional del Dia Internacional de les Dones 2024. El text destaca que “el control sobre els nostres cossos i la nostra sexualitat ha estat i encara és un dels principals instruments del patriarcat per sotmetre les dones”, que “el dret al propi cos és tan personal com polític” i que “per això ha d’estar al centre de l’agenda política”.
Posteriorment, la coordinadora de l'Associació de Drets Sexuals i Reproductius i de diversos grups del Consell Nacional de Dones, Sílvia Aldavert Garcia, ha exposat la ponència “Els drets sexuals i reproductius i el climateri. Dones referents i avenços aconseguits”, en què ha repassat les passes més rellevants de la lluita feminista i ha subratllat la sobirania sobre el propi cos com “l’element inicial i l’eix vertebrador dels feminismes arreu del món”. Aldavert ha ressaltat la importància que, després de les lluites de les dones al llarg del temps, els drets sexuals i reproductius per fi estiguin reconeguts pels poders públics”.
En acabat, en la taula rodona “Fem memòria de les dones”,Mercè Ciutat, historiadora i activista feminista, Teresa Estany, psicòloga i activista feminista, i Pilar Quejido, infermera, han parlat de les situacions viscudes per dones que durant la dictadura en van acompanyar a altres en processos d’avortament, proves d’embaràs i/o revisions ginecològiques, i per professionals que van ser treballadores al primer centre de planificació familiar de Catalunya, l’any 1981 a Lleida.
Un concert breu del grup musical Krregades de Romanços, al claustre del consell comarcal, ha clos l’acte.
Lleida, 7 de març de 2024