Mossos d'Esquadra

CME

Els Mossos d'Esquadra desarticulen diversos grups criminals interconnectats dedicats al tràfic internacional d'haixix i marihuana assentats a l'àrea metropolitana de Barcelona

query_builder   10 març 2024 10:04

event_note Nota de premsa

Els Mossos d'Esquadra desarticulen diversos grups criminals interconnectats dedicats al tràfic internacional d'haixix i marihuana assentats a l'àrea metropolitana de Barcelona

· Els investigadors han detingut 18 persones vinculades als diferents grups criminals i s’han dut a terme 21 entrades i perquisicions en diversos domicilis, naus industrials i a una associació cannàbica a Barcelona, Terrassa, Ripollet, Badalona, Sant Adrià de Besos, Premià de Dalt, Vallgorguina, Sant Just Desvern, Sant Esteve Sesrovires i Masquefa (Beguda Alta)

· La DIC ha desmantellat sis plantacions de marihuana, amb 4.000 plantes, i un laboratori de producció d’haixix, i ha intervingut 20 quilograms de cabdells, 31 quilograms d’haixix, 61 quilograms de pol·len de cànnabis i 53.185 euros en diners en efectiu. Durant la investigació es va intervenir un carregament d’haixix d’uns 400 kg que havia arribat a Catalunya ocult en tractores procedents del Marroc

· En 6 inspeccions es van detectar connexions fraudulentes que van comportar 1’45GWh d’energia defraudada, equivalent al consum d’una població de 414 habitatges, i que ascendeix a una quantitat de 362.335 euros

· El Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 4 de Badalona ha tutelat la investigació

Agents de la Unitat Central d’organitzacions Criminals Transnacionals de la DIC han desmantellat diversos grups criminals interconnectats assentats a territori català que es dedicaven a la producció i tràfic a escala nacional i internacional de grans partides de marihuana i haixix. En el marc de la investigació s’han detingut 18 persones vinculades als diferents grups criminals, a qui se’ls atribueixen delictes de tràfic de drogues, pertinença a organització criminal i defraudació de fluid elèctric.

A mitjan any 2023, els investigadors de la DIC van detectar un grup criminal que presumptament utilitzava naus industrials a Catalunya com a guarderies de droga. Els investigats rebrien camions i tractores procedents del Marroc que presumptament transportaven partides de droga ocultes, les quals, un cop descarregades, eren traslladades a altres ubicacions, on s’emmagatzemava la droga i des d’on es distribuïen, posteriorment, tant a territori nacional, com a l’estranger. A partir d’aquest moment, i sota la tutela del Jutjat d’Instrucció número 4 de Badalona i de la Fiscalia de la mateixa localitat.

Els avenços en la investigació van permetre detectar l’arribada de camions marroquins a les naus industrials investigades. En el marc de la investigació, els investigadors van dur a terme un dispositiu policial que va concloure amb l’aprehensió de 391 quilograms d’haixix. Arran d’aquesta actuació policial, els investigadors van aconseguir ubicar les persones que presumptament estarien implicades i quins rols desenvolupaven, així com els punts de producció i emmagatzematge de marihuana i haixix.

Balanç del dispositiu

Un cop acreditada l’activitat i els rols de les persones investigades, el dia 20 de febrer es va dur a terme el dispositiu policial d’explotació del cas a les poblacions de Barcelona, Terrassa, Ripollet, Badalona, Sant Adrià de Besos, Premià de Dalt, Vallgorguina, Sant Just Desvern, Sant Esteve Sesrovires i Masquefa (Beguda Alta); que va finalitzar amb la detenció 18 persones vinculades als diferents grups criminals ara desmantellats. Així mateix, es van realitzar 21 entrades i perquisicions en diversos domicilis, naus industrials i a una associació de fumadors de cànnabis.

Cal destacar que, com a resultat de l’operatiu, en el que han participat uns 200 efectius del Cos de Mossos d’Esquadra, s’han desmantellat un total de sis centres de producció de marihuana, intervenint-se, aproximadament, 4.000 plantes de marihuana en diferent estat de creixement, 20 quilograms de marihuana en cabdells, 31 quilograms d’haixix, 61 quilograms de pol·len d’haixix, 1 pistola detonadora, 1 pistola d'aire comprimit, uns 20 cartutxos de diferent calibre, diverses armes blanques i 53.185 euros en diners en efectiu.

Grups de petits traficants es nodreixen de l’organització principal

De la mateixa manera, els investigadors van fer aflorar una xarxa de persones dedicades al tràfic de drogues al detall. Aquests grups es nodrien de la droga que produïa o aconseguia l’organització principal, per traficar al detall a l’àrea metropolitana de Barcelona. D’entre aquestes organitzacions, destaca un grup vinculat a un club de fumadors de cànnabis de Barcelona que operava de manera il·legal com a punt de venda de dosis de droga a disposició de qualsevol persona que accedís a les seves instal·lacions.

D’altra banda, un dels principals investigats es valia dels seus coneixements professionals per habilitar immobles com a centres de producció interior de marihuana, incloent-hi les connexions fraudulentes a la xarxa elèctrica que són imprescindibles perquè aquests cultius il·lícits fossin rendibles econòmicament.

Finalment, a un domicili de Terrassa els investigadors van localitzar un laboratori dedicat al tractament i compactació de pol·len de cànnabis per a la producció de peces d’haixix, que és la disposició habitual d’aquest tipus de substància estupefaent per la seva comercialització al mercat il·lícit. Arran d’aquesta troballa es va intervenir també diferent maquinària, aparells i efectes preparats per a tamisar, barrejar i compactar el pol·len per convertir-lo en haixix.

Més de 360.000 euros de defraudació de fluid elèctric

En el marc dels dispositiu, 19 tècnics d’Endesa van col·laborar a l’hora de comprovar les connexions a la xarxa elèctrica en 8 inspeccions a domicilis i locals. D’aquestes 8, en 6 es van detectar connexions fraudulentes que van comportar 1’45GWh d’energia defraudada, que equival al consum d’una població de 414 habitatges, tenint en compte un consum anuals de 3.500Kwh/habitatge, que ascendeix a una quantitat de 362.335 euros.Oficina de Comunicació

Barcelona, 10 de març de 2024

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia