Empresa i Treball

emt

La Generalitat acompanya 270 empreses de l'automoció en la seva transformació cap a la nova indústria de la mobilitat

query_builder   11 març 2024 11:50

event_note Nota de premsa

La Generalitat acompanya 270 empreses de l'automoció en la seva transformació cap a la nova indústria de la mobilitat

  1. El director general d’Indústria ha explicat que “a través de l’acompanyament i suport de l’oficina pública per a la transformació de les indústries de la mobilitat i l’automoció (OPTIMA), aquests projectes han accedit a més de 300 milions d’euros d’ajuts provinents de fons regionals, estatals i europeus destinats a aquest sector”
  2. El director ha fet aquestes afirmacions durant la presentació de dos estudis elaborats per l’OPTIMA que analitzen la cadena de valor del vehicle elèctric i el vehicle autònom i connectat
  3. Aquests informes conclouen que la indústria de l’automoció catalana ha de transformar-se per ser productora del vehicle elèctric i el vehicle connectat i autònom


El Govern, a través de l’oficina de l’automoció OPTIMA, ha acompanyat a 270 empreses de l’automoció en la seva transformació cap a la nova indústria de la mobilitat. Ho ha anunciat el director general d’Indústria, Oriol Alcoba Malaspina, durant la presentació de dos estudis elaborats pel Departament d’Empresa i Treball que analitzen la cadena de valor del vehicle elèctric i el vehicle autònom i connectat.

En aquest sentit, el director ha explicat que a través de “l’acompanyament i suport d’OPTIMA, aquests projectes han accedit a més de 300 milions d’euros d’ajuts provinents de fons regionals, estatals i europeus destinats a aquest sector”.

El Departament d’Empresa i Treball va posar en marxa fa més de dos anys l’Optima, i entre les seves funcions destaca l’acompanyament a la transformació del sector de l’automoció contactant directament amb les empreses per analitzar la seva situació en el mercat i gestionant els diferents instruments de suport a la intervenció industrial.

També ha treballat per anticipar les crisis sectorials augmentant de manera considerable el temps d’antelació en la detecció dels riscos de tancaments per tal de disposar de més temps per emprendre accions proactives preventives i generant coneixement a través de l’elaboració d’estudis propis.

La indústria de l’automoció s’ha de transformar

La indústria de l’automoció catalana ha de transformar-se per ser productora del vehicle elèctric (VE) i del vehicle connectat i autònoms (VCiA), segons conclouen dos estudis elaborats pel Departament d’Empresa i Treball que analitzen la cadena de valor d’aquests tipus de vehicles. En aquest sentit, s’indica que cal replantejar tota la cadena de valor per veure com el teixit industrial català es pot adaptar i transformar per cobrir les necessitats futures.

Els dos estudis aborden la transformació en què es troba actualment el sector de l’automoció a escala global per l’impacte que està generant la nova mobilitat amb l’entrada de la connectivitat i l’electrificació dels vehicles.

Els estudis asseguren que el territori català sempre ha estat un dels motors de la indústria de l’automoció en l'àmbit europeu i per aquest motiu consideren que “Catalunya no només ha de ser un centre d’exportació sinó també un centre de producció i de consum d’aquest tipus de vehicles”.

L’estudi sobre la cadena de valor del vehicle elèctric a Catalunya indica que hi ha una oportunitat entre la cadena de valor actual i la futura que implica la captació de noves inversions estrangeres i alhora un salt tecnològic de les empreses ja presents a Catalunya.

S'estima que l'aportació industrial d'aquestes noves cadenes de valor serà superior a la pèrdua derivada de la progressiva desaparició del motor combustió.

L’estudi sobre la cadena de valor del vehicle connectat i autònom (VCiA) a Catalunya estableix com un dels principals reptes adaptar el marc regulador a les necessitats futures de conducció. L’informe insta a reforçar les empreses tractores ja implantades a Catalunya i generar oportunitats per a la creació i la implantació de noves.

En aquest sentit, assegura que “cal articular un teixit industrial sòlid enfocat a les tecnologies crítiques incorporades al VCiA que permeti estimular i retenir a Catalunya la producció del nombre més gran de possibles components de connectivitat i autonomia”.

@empresacat | @treballcat

►►► més xarxes socials

2  

Imatges

Imatge 1: El director general d'Indústria, Oriol Alcoba Malaspina, durant la seva intervenció

Imatge 1: El director general d'Indústria, Oriol Alcoba Malaspina, durant la seva intervenció 2650476

Imatge 2: El director general d'Indústria, Oriol Alcoba Malaspina, durant la seva intervenció

Imatge 2: El director general d'Indústria, Oriol Alcoba Malaspina, durant la seva intervenció 2947788

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia