Empresa i Treball

Inspecció de Treball de Catalunya

La coordinació de la Inspecció de Treball de Catalunya amb la Guàrdia Urbana de Barcelona permet imposar 248 actes de sanció des del 2022

query_builder   11 març 2024 13:30

event_note Nota de premsa

La coordinació de la Inspecció de Treball de Catalunya amb la Guàrdia Urbana de Barcelona permet imposar 248 actes de sanció des del 2022

  1. Des de l’inici de l’acord, la ITC ha dut a terme 467 investigacions que han generat sancions per un valor de 2.142.000 euros i quotes pagades a la Seguretat Social per 725.000 euros
  2. La ITC i la Guàrdia Urbana de Barcelona col·laboren per detectar irregularitats laborals durant les seves funcions d’inspecció, vigilància i control

La coordinació de la Inspecció de Treball de Catalunya (ITC) i la Guàrdia Urbana de Barcelona per garantir el compliment de la normativa laboral a la ciutat ha permès portar a terme 467 investigacions des de l’abril de 2022 fins a febrer de 2024.

El resultat d’aquestes actuacions, algunes de les quals continuen en fase d’investigació per part de la ITC, és de 248 actes d’infracció aixecades per incompliment de la normativa laboral i de seguretat social.

La part més nombrosa de les propostes de sancions són per matèria d’estrangeria (199), que s’han imposat majoritàriament per treball irregular per compte aliena de persones extracomunitàries.

En segon lloc, apareixen les propostes de sancions en matèria de Seguretat Social (38), la major part de les quals per treball sense alta en la Seguretat Social. I la resta, pel tema de relacions laborals (4) per frau en la contractació temporal; i per obstrucció a la tasca inspectora (7).

A conseqüència de les accions iniciades, les quotes pagades a la Seguretat Social per part de les empreses infractores ha estat de 2.142.957 euros, i 31 persones treballadores han estat donades d’alta a la Seguretat Social.

Aquest és el balanç dels gairebé dos anys de vigència de l’acord signat l’abril de 2022 per la Generalitat de Catalunya (Departament d’Empresa i Treball) i l’Ajuntament de Barcelona per posar en marxa mecanismes de coordinació entre la ITC i la Guàrdia Urbana en la lluita contra l’incompliment de la normativa laboral.

Des de llavors, s’ha potenciat la comunicació i actuació conjunta entre els dos organismes, ja que s’ha establert un canal directe per detectar, investigar i erradicar pràctiques incorrectes i infraccions en el món laboral, amb una via ràpida i efectiva.

De fet, la Guàrdia Urbana pot constatar en la seva pràctica professional a la ciutat de Barcelona, i informar a la ITC, la manca d’alta i afiliació a la Seguretat Social de les persones treballadores; la contractació de persones estrangeres no autoritzades per treballar; l’enquadrament incorrecte de treballadors/es falsos autònoms; i els incompliments de les normatives sobre temps de treball (jornada, descansos, etc.) i de seguretat i salut laboral, entre d’altres.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia