1. La consellera representa Catalunya en una de les plataformes clau a nivell global per debatre i avançar en la igualtat de gènere i l'apoderament de totes les dones i nenes
  2. Verge també viatjarà a Washington, on es reunirà amb la congressista demòcrata Ilhan Omar
La consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, a la seu de les Nacions Unides. {"name":"2024/03/11/16/02/f3c97b54-2b53-4cf6-bcf4-b395b9211ac3.jpg","author":"Lisi Andrés","type":"0","location":"0","weight":122456}

La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, ha arribat a Nova York, on participarà en la 68a sessió de la Comissió de la Condició Jurídica i Social de les Dones (CSW68) de les Nacions Unides. Aquesta conferència anual reuneix governs i organitzacions de la societat civil i té com a objectiu accelerar la consecució de la igualtat de gènere i l'apoderament de totes les dones i les nenes, abordant la pobresa i reforçant les institucions amb perspectiva de gènere. Enguany, hi haurà un focus especial en la revisió dels sistemes de protecció social i en l’accés de les dones als serveis públics i infraestructures sostenibles.

Catalunya s’ha posicionat com a capdavantera a nivell mundial pel que fa al desplegament de polítiques públiques feministes i de defensa dels drets humans. En especial destaquen, les polítiques del Govern català en matèria de Drets Sexuals i Reproductius recollides a l’Estratègia Nacional de Drets sexuals i Reproductius, on s’inclou el llançament de l’acció d’equitat menstrual “La meva regla, les meves regles," de gran ressò internacional. Gràcies a aquest projecte ha arrencat l'inici de la distribució gratuïta de productes menstruals reutilitzables a totes les persones menstruants residents a Catalunya, que ha estat rebut amb entusiasme per la ciutadania: En només els tres primers dies, més de 315.000 codis QR (el mètode per obtenir els productes) van ser descarregats, i 150.000 persones van demanar el seu producte.

Conferència a la City University of New York i actes propis

Durant la conferència, Verge es reunirà amb diversos representants de la comunitat internacional i participarà en una sèrie d'esdeveniments paral·lels i actes relacionats amb la promoció dels drets de les dones i les nenes.

A partir del dilluns 11 de març, la consellera participa en una reunió entre entitats defensores dels drets socials i reproductius i el Fons de Població de les Nacions Unides, a la mateixa seu de la ONU, en motiu del 30è aniversari de la Conferència Internacional sobre Població i Desenvolupament (ICPD) que va tenir lloc al Caire el 1994, que va suposar un punt d'inflexió per al reconeixement dels drets i la salut sexuals i reproductius al món, i en el reconeixement de la relació d'aquests drets amb el desenvolupament.

El dimarts 12 al matí, Verge intervindrà en l’esdeveniment paral·lel "Public Participation of Women and Girls in all their Diversity: A (class)room of one’s own. The place of women in all their diversity in education, the workplace and decision-making” (“Participació pública de dones i noies en tota la seva diversitat: Una cambra pròpia. El paper de les dones en l'educació, el lloc de treball i la presa de decisions.”).

A la tarda del mateix dia, la consellera impartirà una conferència a la City University of New York (CUNY) sobre l’Estratègia Nacional de Drets sexuals i Reproductius, sota el títol “Embedding a human rights approach in policymaking: The National Strategy for Sexual and Reproductive Rights in Catalonia" (“Introduir els drets humans en les polítiques: l’Estratègia Nacional de Drets sexuals i Reproductius”), amb debat posterior. Verge hi parlarà de l’eix de transformació feminista del pla de govern, i especialment d’aquesta estratègia, que no només reforça la garantia de drets ja reconeguts, com l'accés a l'avortament, la contracepció a llarg termini o l’atenció sanitària especialitzada per a persones trans, sinó que n’introdueix de nous. Aquests últims inclouen el dret a l’equitat menstrual, amb, entre altres mesures, la distribució gratuïta de productes menstruals reutilitzables a totes les persones menstruants residents a Catalunya, que va arrencar la setmana passada amb gran èxit.

El dijous 14 de març, Verge participarà en un acte organitzat per la delegació catalana titulat “El paper dels governs regionals en l'avenç de l'Agenda Feminista Global” juntament amb la secretària de Feminismes, Montserrat Pineda Lorenzo. Després, assistirà a l'esdeveniment paral·lel "Generation Equality: Driving feminist financing and accountability for women’s economic justice and eradicating women’s poverty" ("Generació Igualtat: Impulsant el finançament feminista i la responsabilitat per a la justícia econòmica de les dones i l'erradicació de la pobresa de les dones") i, més tard, intervindrà en un panell dedicat als governs locals i regionals, a càrrec de l'organització internacional CGLU (Ciutats i Governs Locals Units). El divendres 15, la consellera participarà en un acte que reunirà defensores dels drets sexuals i reproductius de diferents països, juntament amb Pineda.

La consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre (D), i la secretària de Feminismes, Montserrat Pineda Lorenzo (E), a la seu de les Nacions Unides. {"name":"2024/03/11/16/03/ed9aeeda-2f30-4086-a6a1-24e7f3bc506a.jpg","author":"Lisi Andrés","type":"0","location":"0","weight":108532}

Interès de mitjans nord-americans

La iniciativa “La meva regla, les meves regles”, arrencada amb gran èxit la setmana passada a Catalunya, i el Pla integral d’equitat menstrual i climateri 2023-2025 del qual forma part, han rebut gran interès internacional. Se n'han fet ressò, entre altres mitjans internacionals, molts de nord-americans, com ara el Washington Post, ABC News, Associated Press i Fox News.

Durant la seva visita a Nova York, Verge farà entrevistes amb diversos mitjans. Entre altres, serà la convidada en un episodi del pòdcast feminista Feminist Buzzkills, produït per l'organització Abortion Access Front i co-presentat per Lizz Winstead (co-creadora del popular programa televisiu The Daily Show) i l'escriptora i activista Moji Alawode-El. A més, serà entrevistada per l'autora, advocada, professora a la Universitat de Nova York i experta en equitat menstrual Jennifer Weiss-Wolf. La trobada tindrà lloc a porta tancada a la seu de la Universitat de Nova York (NYU), i es publicarà la revista Ms., una publicació amb un paper històric en els moviments feministes dels Estats Units, que va ser fundada per Gloria Steinhem, una de les grans referents del moviment feminista mundial.

Posteriorment, Verge viatjarà a Washington, on serà del 18 al 19 de març. Entre altres esdeveniments, té previst participar com a conferenciant en un acte a la Georgetown University i reunir-se amb la congressista demòcrata Ilhan Omar, la coneguda política i activista somali-estatunidenca de Minnesota que, el 2019, va esdevenir la primera refugiada africana i una de les primeres dues dones musulmanes en ser escollides com a representants Congrés.

D'altra banda, una delegació del Departament d’Acció Exterior i Unió Europea acompanyarà la consellera. La directora general de Cooperació al Desenvolupament, Yoya Alcoceba, i el director de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, Vicenç Margalef, integraran la delegació i participaran en actes oficials de la CSW68, actes paral·lels i reunions de treball amb organitzacions sòcies de la cooperació catalana. Destaca especialment l’acte "Challenges and Best Practices for Advancing Multilateral Feminist Policies" ("Reptes i bones pràctiques per avançar en les polítiques feministes multilaterals"), co-organitzat pel Departament d’Acció Exterior i Unió Europea i l’International Peace Institute, una taula rodona de presentació de la política de cooperació al desenvolupament feminista de la Generalitat de Catalunya, a càrrec de la directora general de Cooperació al Desenvolupament, Yoya Alcoceba.