Direcció General de Comunicació

Biogas

El Govern destinarà 23 milions d'euros aquest any a impulsar plantes de biogàs a tot Catalunya

query_builder   12 març 2024 12:37

event_note Nota de premsa

El Govern destinarà 23 milions d'euros aquest any a impulsar plantes de biogàs a tot Catalunya

  1. L’objectiu és valoritzar les dejeccions ramaderes i els residus orgànics per obtenir biogàs i aprofitar-lo per a la generació de calor, d’electricitat o de biometà, i biofertilitzants

El Govern ha aprovat una inversió de 23 milions d’euros per aquest 2024 amb l’objectiu d’impulsar plantes de biogàs a tot el país. L’objectiu és valoritzar les dejeccions ramaderes i els residus orgànics per obtenir biogàs i aprofitar-lo per a la generació de calor, d’electricitat o de biometà, i biofertilitzants.

La línia de subvencions, que promou el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, forma part de l’Estratègia catalana del biogàs de Catalunya 2023-2030. Aquest pla es marca com a fita multiplicar per 3,5 la producció actual de biogàs i arribar a més de 150 plantes l’any 2030, reduir l’emissió de 350.000 tones de CO₂ cada any i afavorir la gestió de les dejeccions ramaderes.

L’Acord de Govern recull també una inversió de 20 milions el 2025 i de 3 milions més el 2026 per promoure aquestes instal·lacions de plantes de biogàs i el tractament i emmagatzematge del material orgànic obtingut com a resultat de la digestió anaeròbia (digerits) i, alhora, facilitar les connexions fins a xarxa de distribució.

Catalunya és una de les regions europees amb més disponibilitat de recursos i, en aquest sentit, el biogàs és una gran oportunitat per al territori, tant econòmica com energètica i ambiental. Actualment, hi ha 72 plantes en funcionament, entre abocadors, tractaments de fangs de depuradora, residus orgànics municipals i industrials, codigestió i dejeccions ramaderes.

Les plantes de biogàs poden oferir energia en l’entorn on s’instal·len i treuen profit del potencial local de generació d’energia renovable amb criteris d’eficiència energètica. Només en l’àmbit del tractament de les dejeccions, l’Estratègia catalana del biogàs incentivarà que es multipliquin per deu els residus tractats cada any fins a arribar als 4 milions de tones de purins, fems i gallinasses.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia