Salut

La Unitat Docent d¿Atenció Familiar i Comunitària de la Catalunya Central presenta els 16 centres docents als futurs residents

La Unitat Docent d'Atenció Familiar i Comunitària de la Catalunya Central presenta els 16 centres docents als futurs residents

query_builder   12 març 2024 15:05

event_note Nota de premsa

La Unitat Docent d'Atenció Familiar i Comunitària de la Catalunya Central presenta els 16 centres docents als futurs residents

  1. El 18 de març tindrà lloc la Jornada de Portes Obertes al CAP Bages de Manresa, i també es podrà seguir en línia
  2. S’ofereixen 37 places de medicina i 15 d’infermeria, les mateixes que l’any passat, distribuïdes en 16 centres docents de l’ICS a les comarques del Bages, el Berguedà, el Moianès, Osona i l’Anoia
La Unitat Docent d’Atenció Familiar i Comunitària de la Catalunya Central presenta els 16 centres docents als futurs residents{"name":"2024/03/12/15/01/b52a377c-f729-4da7-a3dc-883b0a7934ef.jpg","author":"Departament de Salut","type":"0","location":"0","weight":313472}

La Unitat Docent Multiprofessional d’Atenció Familiar i Comunitària (UDMAFiC) Catalunya Central, de l’Institut Català de la Salut (ICS), ha engegat una campanya per presentar els seus 16 centres docents als futurs residents de medicina i infermeria que optin per l’especialitat familiar i comunitària. Es tracta d’una campanya audiovisual que busca posar en valor les especificitats del territori i despertar l’interès dels futurs professionals per realitzar la residència als centres d’atenció primària del Bages, el Berguedà, el Moianès, Osona i l’Anoia, que estan acreditats com a centres docents.

Laura Camps, metgessa i cap d’estudis de la Unitat Docent Multiprofessional d’Atenció Familiar i Comunitària Catalunya Central, en destaca la “ubicació i característiques privilegiades” per formar especialistes en medicina i infermeria familiar i comunitària: “La dualitat de formació urbana i rural que oferim permet al resident conèixer i atendre patologies molt diverses amb enfocaments i recursos diferents, així com guanyar molta autonomia i un alt nivell de resolució. Aquesta visió transversal de l’atenció primària que podem oferir ajuda a formar professionals polivalents i amb una visió holística dels pacients, aspectes clau en la nostra especialitat”, assegura.

Enguany s’ofereixen 52 places per a nous professionals de l’especialitat familiar i comunitària, les mateixes que l’any passat: 37 de medicina (MIR) i 15 d’infermeria (IIR). Els MIR fan quatre anys de residència, i en el cas dels IIR són dos anys de formació en l’especialitat. Hauran d’escollir entre els 16 centres docents que hi ha a la Catalunya Central: al Bages n’hi ha sis, quatre a Manresa (CAP Bages, CAP Sagrada Família, CAP Barri Antic i CAP Les Bases), un a Súria (CAP Goretti Badia) i l’altre a Artés (CAP Dr. Agustí Garriga); al Berguedà estan acreditats el CAP de Berga i els de Baix Berguedà (CAP Puig-Reig i Gironella); a Osona, l’Institut Català de la Salut té acreditats per a la docència el CAP Osona (a Vic), el CAP Manlleu, el CAP Sant Hipòlit de Voltregà i el CAP Santa Eugènia de Berga; i, en el cas de l’Anoia, també es formen residents MIR i IIR als dos CAP d’Igualada (CAP Anoia i CAP Igualada Nord), al CAP Santa Margarida de Montbui i al CAP Vilanova del Camí. També faran estades en un dels quatre hospitals de referència del territori: Sant Joan de Déu de Manresa, Hospital Universitari d’Igualada, Hospital Universitari de Vic i Hospital de Berga.

Molts d’aquests centres donen cobertura a àrees bàsiques de salut (ABS) rurals i a d’altres que són més urbanes, una particularitat del territori que valoren molt els professionals de la salut en formació, ja que els permet conèixer de primera mà realitats socials diverses, fer un seguiment més global dels usuaris en totes les etapes de la vida i establir, així, un vincle més proper amb els pacients a qui atenen.

Places de residències a Osona, de la unitat docent UDACEBA

També a la Catalunya Central hi ha places gestionades per la Unitat Docent UDACEBA que formen residents de Medicina Familiar i Comunitària i residents d'Infermeria Familiar i Comunitària. En concret hi ha 4 places de resident de Medicina Familiar (dues per a l’Hospital de Vic, una per a l’EAP Vic Sud i una per a l’EAP Centelles) i 4 places més de residència d’infermeria de les quals dues es destinen a l’Hospital i dues més a l’EAP Vic Sud.

El testimoni dels residents actuals

L’objectiu dels vídeos de presentació dels 16 centres docents que té l’ICS a la Catalunya Central és que els residents coneguin de primera mà, a través del testimoni de residents actuals i tutors/es, com és el dia a dia als CAP, com és la relació amb la resta de professionals de l’equip, quines peculiaritats té la població assignada a cada ABS, on està ubicat cada centre, quina distància hi ha respecte de l’hospital de referència i també quines activitats d’oci es poden fer al municipi o comarca escollits, entre d’altres.

La campanya de captació també inclou la Jornada de Portes Obertes, que tindrà lloc el 18 de març, a les 16 h, al CAP Bages de Manresa, i que també es podrà seguir de manera virtual. La Jornada té com a objectiu informar els futurs professionals sobre la formació i l’acompanyament que rebran per part dels tutors mentre duri la residència i resoldre els dubtes que se’ls plantegin. Per assistir-hi, cal inscriure’s en aquest formulari, enviar un correu a l’adreça electrònica ud.cc.ics@gencat.cat, o bé contactar per telèfon o per WhatsApp (677384315).

Alguns dels vídeos de la campanya per als residents

Podeu veure tots els vídeos aquí: https://icscatalunyacentral.cat/centres-docents/coneix-els-centres-docents/ però n’avancem alguns:

  1. Vídeo EAP Plaça Catalunya (CAP Bages, Manresa)
  2. Vídeo CAP Berguedà
  3. Vídeo EAP Santa Eugènia de Berga
  4. Vídeo CAP Vilanova del Camí

2  

Imatges

Foto 1: Resident i tutor amb un usuari en consulta de l'APiC

Foto 1: Resident i tutor amb un usuari en consulta de l'APiC 3144594

Foto 2: Resident i tutora en visita a domicili a una usuària de l'APiC

Foto 2: Resident i tutora en visita a domicili a una usuària de l'APiC 4200372

Sistema de salut
Atenció primària
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia