Economia i Hisenda

Comunicat sobre les dades de despesa i inversió pública publicades per l'Estat

query_builder   12 març 2024 18:10

event_note Nota de premsa

Comunicat sobre les dades de despesa i inversió pública publicades per l'Estat

  1. La informació publicada avui per l’Estat no aporta cap novetat. La Generalitat segueix esperant que el govern espanyol publiqui la informació per fer les balances fiscals.
  2. La informació que la Generalitat demana des de fa anys a l’Estat que publiqui és la territorialització de la despesa. És a dir, a quin territori destina l’Estat cada programa de despesa. Això avui no s’ha publicat.
  3. Hi ha 102.000 M€ de despesa de l’Estat que el govern espanyol encara no ha dit en quins territoris es gasta. Pel volum que representen, disposar d’aquestes dades és un factor clau per calcular les balances fiscals. A dia d’avui, aquesta informació segueix sent secreta.
  4. El que s’ha publicat avui és la informació territorialitzada de les inversions de l’Estat i de la Seguretat Social, però aquesta és una informació que ja era pública. Fins ara la partida de les inversions la teníem repartida per ministeris. Avui, l’única diferència és que la informació que s’ha publicat està repartida per programes d’inversió. Però el resultat és el mateix que ja era públic.
  5. La Generalitat de Catalunya torna a demanar a l’Estat que publiqui totes les dades com a exemple de bona gestió i transparència que seria pròpia d’una administració al segle XXI. Les dades del que es fa amb els diners de la ciutadania pertanyen a la pròpia ciutadania. El fet que s’ocultin demostra, un cop més, la necessitat que la Generalitat disposi i gestioni dels recursos que genera la ciutadania i les empreses de Catalunya.
  6. Segons les darreres estimacions del Departament d’Economia i Hisenda, la balança fiscal de Catalunya amb l’Estat ja era de gairebé 22.000 milions d’euros el 2021, equivalents a un 9,6% del PIB. Un desequilibri que la Generalitat treballa per revertir amb una proposta de finançament singular que presentarà properament.

1  

Fitxers adjunts

Comunicat

Comunicat
PDF | 87058

Finançament
Fiscalitat
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia