1. Verge ha participat en un acte sobre discriminació contra les dones en els àmbits educatiu, laboral i institucional, juntament amb representants de Canadà, els Països Baixos i organitzacions internacionals
  2. La consellera és a Nova York representant Catalunya en la 68a sessió de la Comissió de la Condició Jurídica i Social de les Dones (CSW68) de les Nacions Unides
Tània Verge side event discriminació{"name":"2024/03/13/16/03/51798b00-d78a-4bd3-98dd-e0f6eb176290.jpg","author":"Lisi Andrés","type":"0","location":"0","weight":86474}

La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, ha participat aquest dimarts en diversos esdeveniments a Nova York, on es troba representant Catalunya a la 68a sessió de la Comissió de la Condició Jurídica i Social de les Dones (CSW68) de les Nacions Unides.

Al matí, Verge ha participat en l'esdeveniment paral·lel a la CSW68 titulat "Public Participation of Women and Girls in all their Diversity: A (class)room of one’s own. The place of women in all their diversity in education, the workplace and decision-making” (“Participació pública de dones i noies en tota la seva diversitat: Una cambra pròpia. El paper de les dones en l'educació, el lloc de treball i la presa de decisions"), co-organitzat per entitats que incloïen el Regne dels Països Baixos, els governs de Suècia i el Canadà, i diverses organitzacions feministes d'arreu del món.

L'esdeveniment s'ha centrat en els reptes que les dones afronten en els àmbits de l'educació, el treball i la representació a nivell institucional, i s'hi ha parlat de les discriminacions interseccionals, és a dir, on es barreja o intensifica la discriminació pel fet de ser dona i pel fet de pertànyer a altres minories o condicions, com ara les discapacitats, l'expressió de gènere o l'orientació sexual. Així, s'ha posat especial atenció a les situacions de les dones que provenen de comunitats històricament marginalitzades i infrarepresentades, com per exemple, un estudi fet a Europa i l'Àsia Central amb noies LGBTI+, que va trobar que més de la meitat patien bullying a l'escola, i en conseqüència moltes patien absentisme o fins i tot abandonaven els estudis.

Verge ha explicat els avenços que s’han fet en matèria d’igualtat a Catalunya des de la creació del Departament d'Igualtat i Feminismes el 2021 que ha suposat un impuls d’aquestes polítiques de forma transversal a tots els àmbits del govern i de la societat. Verge ha explicat que s'han triplicat els recursos que s’hi destinen i que s’han convertit en una de les màximes prioritats del govern amb un eix propi dedicat a la transformació feminista des d’una perspectiva de drets humans. La consellera ha emfatitzat també la importància d’intensificar el treball conjunt amb els ens locals, tal com s’està fent des del departament, perquè les polítiques i els serveis es facin amb la màxima proximitat a les persones. Verge ha recordat que també s’han pràcticament triplicat els recursos que es transfereixen directament als ens locals i que han repercutit directament en augmentar i millorar els serveis d'atenció per a la comunitat LGBTI+, els serveis de primera acollida, els serveis d’informació i atenció a les dones i la resposta d’urgència a les violències masclistes arreu del territori.

A més de Verge, han intervingut a l’acte Silveria Jacobs, Primera Ministra de Sint Maarten; Robbert Dijkgraaf, Ministre d'Educació, Cultura i Ciència dels Països Baixos; Eugenia Lopez Uribe, Directora Regional per a les Amèriques i el Carib a la Federació Internacional de Planned Parenthood (IPPF); Ishani Cordeiro, de Women Enabled International (WEI); Dragana Tordorovic, Directora Executiva d'EuroCentral Asian Lesbian* Community (EL*C); i Jean Chong, Directora Executiva d'Asia Feminist LBQ Network.

D'altra banda, Verge s'ha reunit a la seu de la UNFPA (el Fons de Població de les Nacions Unides) amb entitats defensores de drets sexuals i reproductius d'Amèrica Llatina. La trobada forma part de l’estratègia per generar aliances feministes a nivell internacional per fer avançar l’agenda dels drets sexuals i reproductius a tot el món, i que aquesta agenda tingui en compte els govern sub-estatals com a actors imprescindibles, ja que aquest és el nivell de govern que té les competències en els serveis públics mes essencials com salut o educació. Entre altres, hi han assistit representants de les organitzacions Enlace Continental de Mujeres Indígenas de América (ECMIA), Red de Salud Mujeres Latinoamericanas y del Caribe, Red Humans, i Católicas por el Derecho a Decidir México.

L'UNFPA ha mostrat un gran interès en l’acció d’equitat menstrual del Govern, tant pel seu caràcter pioner en la defensa de l’equitat menstrual com per l’ús de la tecnologia en la garantia de drets.

trobada defensores dsir{"name":"2024/03/13/16/08/518f9ae5-decd-4420-9af4-b44fa47fd2f7.png","author":"Lisi Andrés","type":"0","location":"0","weight":890150}

Conferència sobre drets sexuals i reproductius a Catalunya a la City University of New York

A la tarda, Verge ha impartit una conferència a la City University of New York (CUNY) sobre drets sexuals i reproductius a Catalunya, convidada pel prestigiós catedràtic de Ciències Polítiques George Andreopoulos, fundador del Center for International Human Rights a la institució acadèmica pública de la ciutat. Amb el títol “Embedding a human rights approach in policymaking: The National Strategy for Sexual and Reproductive Rights in Catalonia" (“Introduir els drets humans en les polítiques: l’Estratègia Nacional de Drets sexuals i Reproductius a Catalunya”), Verge ha parlat de l’eix de transformació feminista del pla de govern, i de com aquesta estratègia no només reforça la garantia de drets ja reconeguts, com l'accés a l'avortament, la contracepció a llarg termini o l’atenció sanitària especialitzada per a persones trans*, sinó que n’introdueix de nous. Aquests últims inclouen el dret a l’equitat menstrual i climatèrica, amb, entre altres mesures, la distribució gratuïta de productes menstruals reutilitzables a totes les persones menstruants residents a Catalunya, que va arrencar la setmana passada amb gran èxit.

Catalunya s’ha posicionat com a capdavantera a nivell mundial pel que fa al desplegament de polítiques públiques feministes i de defensa dels drets humans. Les polítiques del Govern català en matèria de Drets Sexuals i Reproductius recollides a l’Estratègia Nacional de Drets sexuals i Reproductius, on s’inclou el llançament de l’acció d’equitat menstrual “La meva regla, les meves regles," han tingut un gran ressò internacional. Gràcies a aquest projecte ha arrencat l'inici de la distribució gratuïta de productes menstruals reutilitzables a totes les persones menstruants residents a Catalunya, que ha estat rebut amb entusiasme per la ciutadania: En només els tres primers dies, més de 315.000 codis QR (el mètode per obtenir els productes) van ser descarregats, i 200.000 dones van acudir a les farmàcies per demanar el seu producte.

La iniciativa, i el Pla integral d’equitat menstrual i climateri 2023-2025 del qual forma part, han rebut gran interès internacional. Se n'han fet ressò, entre altres mitjans internacionals, molts de nord-americans, com ara el Washington Post, ABC News, Associated Press i Fox News. Durant la seva visita a Nova York, Verge també farà entrevistes amb diversos mitjans.