Salut

Es duplica la prescripció social a l¿atenció primària de Catalunya en un any

El 14 de març és el Dia de la Prescripció Social

Es duplica la prescripció social a l'atenció primària de Catalunya en un any

query_builder   13 març 2024 17:34

event_note Nota de premsa

El 14 de març és el Dia de la Prescripció Social

Es duplica la prescripció social a l'atenció primària de Catalunya en un any

  1. El nombre de pacients que reben una prescripció social arriba fins als 23.338 durant el 2023, un increment de 2,3 vegades respecte el 2022
  2. 2 de cada 3 persones amb prescripció social al nostre país han observat millores en el seu benestar emocional
Es duplica la prescripció social a l’atenció primària de Catalunya en un any{"name":"2024/03/13/17/22/559dd0c9-6439-460c-a9e7-1761d3796462.jpg","author":"Departament de Salut","type":"0","location":"0","weight":115255}

Durant el 2023, un total de 23.338 persones usuàries de l’atenció primària i comunitària de Catalunya van rebre una prescripció social (PrS), de les quals un 78,3% van ser dones. Això significa que en un any s’ha duplicat l’activitat de PrS al nostre país, ja que implica un augment de 2,3 vegades sobre l’any 2022, quan van ser 10.341 els pacients de la primària a qui es va prescriure un recurs social per beneficiar el seu estat de salut.

Pel que fa les darreres dades de 2023, en el moment previ a rebre prescripció social, un 71,4% dels pacients presentava malestar emocional i un 28,5% afirmava tenir una xarxa de suport pobra, característiques que es registren en aproximadament la meitat d’aquests pacients (52%). Les dades de seguiment de la PrS a Catalunya també mostren que un 61,9% de les persones es vincula a l’actiu prescrit –és a dir, al recurs social i comunitari–, i que un 66,2% millora el seu benestar emocional i un 42,5% veu reforçat el seu suport social.

La PrS és una estratègia que pretén la millora de la salut i del benestar activant les capacitats salutogèniques de la persona i la seva comunitat, a través de la prescripció d’activitats socials, culturals o relacionades amb la natura, entre d’altres.

El dia 14 de març se celebra el Dia de la Prescripció Social, que promou des del Regne Unit la National Academy for Social Prescribing. L’objectiu és donar a conèixer la PrS, el seu funcionament, i els seus beneficis per a la salut. El Departament de Salut s’hi suma per posar en valor el gran esforç dels professionals a Catalunya per incorporar, cada cop més a la seva pràctica, solucions no medicalitzadores, salutogèniques i basades en els actius comunitaris com la PrS.

Prescripció social per combatre el malestar emocional

A Catalunya, gairebé una de cada tres dones (27,4%) i un de cada cinc homes (20,4%) majors de 15 anys presenten malestar emocional (i un 13,9% de dones i 7,8% d’homes majors de 15 anys compleixen criteris diagnòstics per depressió lleu o moderada segons l’ESCA 2022). Les prevalences augmenten amb l’edat i són més freqüents en poblacions de menor nivell socioeconòmic.

El Programa de Prescripció Social i Salut (PSS), coordinat per la Subdirecció General d’Addicions, VIH, ITS i Hepatitis Víriques (SGAVIH) de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, incentiva la PrS dirigida persones amb malestar emocional i/o manca de suport social. Té com a objectiu principal reduir la sobremedicalització, especialment d’ansiolítics i hipnosedants, i té en consideració l’impacte dels determinants socials en la salut mental. El programa contribueix a la creació de xarxes de salut comunitària multidisciplinàries –en col·laboració entre els diferents agents de salut i socials del territori–, on es dona prioritat a l’abordatge conjunt dels problemes de salut, adaptant-los a les necessitats prioritzades per la pròpia comunitat.

La SGAVIH va iniciar la implementació del PSS ja fa més de 10 anys, i el programa inclòs de manera destacada en el Pla de Salut de Catalunya 2021-2025 i del Pla de Drogues i Addiccions Comportamentals (DAC) 2019-2025. En aquests anys s’han realitzat 103 cursos relacionats amb la PrS en què han participat gairebé 3.200 professionals. Destaquen la Formació de formadors de la PrS a l’atenció primària (31 edicions i 750 professionals) o la recent formació online bàsica trimestral disponible a l’Aula de Promoció de la Salut (5 edicions i 1.098 participants). Com a resultat, actualment Catalunya compta amb almenys un/a professional format/ada en PrS a 334 equips d’atenció primària de tot el territori.

A més de seguir implementant el programa de PrS i millorant-ne l’avaluació, actualment es treballa en:

  1. Recopilar evidència en relació amb la prescripció d’actius basats en la natura. La SGAVIH participa en el projecte europeu H2020 Re-imaginació d’entorns de connexió i interacció: prescripció social en espais naturals (RECETAS), que específicament estudia els possibles beneficis de prescriure activitats grupals a la natura. El projecte està ja en plena fase d’intervenció a les comarques de Barcelona, i generarà nova evidència que podrà ser directament aplicada arreu de Catalunya.
  2. Adaptar el programa a noves poblacions específiques com les persones ateses en recursos de salut mental i addiccions.


Més informació

Accediu al web del Programa PSS on trobareu materials de suport del PrS, com la Guia de prescripció d’actius comunitaris: Programa de Prescripció Social i Salut (PSS).

Salut pública
Atenció primària
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia