Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Bosc

Comença la prohibició de fer foc al bosc amb una vegetació més seca que mai a Catalunya

query_builder   14 març 2024 10:29

event_note Nota de premsa

Comença la prohibició de fer foc al bosc amb una vegetació més seca que mai a Catalunya

  1. Entrem en la quarta primavera amb dèficit de pluja a Catalunya i la sequera dels boscos s’evidencia en la major part del territori
  2. Les zones on la massa arbrada està més afectada són Girona, litoral i prelitoral central, Catalunya central, plana de Vic i interior de les terres de l’Ebre, i, per espècies, el pi blanc, l’alzina, l’alzina surera, el pi roig i la pinassa
  3. Del 15 de març al 15 d’octubre, no es pot fer foc als terrenys forestals i cal l’autorització de la Direcció General de Boscos i Gestió del Medi, que l’any passat va superar la xifra de 50.000


El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural informa que a partir del 15 de març, i fins al 15 d’octubre ja no es pot encendre foc en terreny forestal. Aquesta prohibició entra en vigor en un dels anys més complicats pels efectes de la sequera, una de les més intenses i extenses del darrer segle, derivada, principalment, de l’escassetat de precipitació efectiva en els últims tres anys.

L’actual sequera està portant la vegetació a una situació límit de decaïment i mortalitat mai vistes en extensió i distribució a molts indrets del país. Els boscos estan rebent un fort impacte per la climatologia (sequera, perforadors, pedregades, els últims grans incendis). Des de fa anys, s’observen diferents espècies que estan morint. Aquesta situació és acumulativa durant els últims anys i cal tenir en compte que moltes masses afectades, encara que no estiguin totalment mortes, ja no es recuperen, i, contràriament, afavoreixen noves afectacions a les masses del voltant cada any més dèbils. Els arbres secs i morts per sequera encara que plogui no es recuperen i són combustible que en cas d’incendi crema amb molta més facilitat.


Pluges que han disminuït només momentàniament el perill d’incendi

Les pluges caigudes el cap de setmana passat han fet disminuir el perill imminent arreu, però sobretot allà on han estat més abundants com pot ser la zona de les comarques de la Catalunya Central, i han retardat en unes quantes setmanes la probabilitat de tenir perill molt alt generalitzat. Es podria dir que han fet disminuir molt el perill a curt termini, és a dir, en les pròximes setmanes per a l’inici de la primavera que comença en pocs dies gràcies a la millora de l’estrat herbaci i arbustiu. Tot i això, els índexs de sequera continuen molt alts per a aquesta època quasi arreu, cosa que significa que àmplies àrees arbrades de la meitat nord del país, tradicionalment fora del radar dels incendis en aquesta època, també podran patir dies d’elevat perill d’incendi.

En aquestes situacions de sequera com la que estem patint, un episodi de pluja com l’actual té un gran valor i aconsegueix frenar el deteriorament de la vegetació. Però cal ser conscients que en situacions d’un dèficit hídric tan gran, difícilment un episodi de pluja pot resoldre el problema.

Per zones, la Catalunya central, Girona, el litoral i prelitoral central, la plana de Vic i l’interior de les terres de l’Ebre és on hi ha més dèficit d’aigua en la vegetació. Per espècies, són el pi blanc, l’alzina, l’alzina surera, el pi roig i la pinassa.


Cal una autorització per fer activitats amb risc d’incendi forestal

Les activitats amb risc d’incendi forestal són aquelles accions o pràctiques que poden desencadenar un incendi en zones forestals o altres àrees naturals. Involucren la generació de foc, deflagracions o espurnes en entorns propicis per a la propagació dels incendis, i requereixen supervisió i precaució per prevenir afectacions ambientals i protegir la seguretat pública. Aquestes activitats poden ser focs d’esbarjos, fogueres i barbacoes, cremes de residus vegetals o activitats pirotècnies, entre d’altres.

L’any 2023, s’ha superat la xifra de 50.000 activitats autoritzades a l’època d’alt risc i 100.000 comunicades fora d’aquesta època.

Les sol·licituds d’aquestes activitats es poden tramitar per Internet mitjançant el nou Formulari web específic i presencialment a les oficines que el Departament d’Acció Climàtica té a totes les comarques.

Aquesta prohibició, recollida en el Decret 64/1995, té com a objectiu establir una sèrie de mesures per prevenir els incendis forestals. La norma regula que en els terrenys forestals, estiguin o no poblats d’espècies arbòries, i en la franja de 500 metres que els envolta no es pot encendre foc sigui quina en sigui la finalitat.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia