1. El cap de l’Executiu ha defensat en una entrevista a Rac1 que ha decidit avançar les eleccions per “responsabilitat política” i perquè “el país i la ciutadania no té més temps a perdre”
El president Aragonès, durant l'entrevista (fotografia: Arnau Carbonell)
El president Aragonès, durant l'entrevista (fotografia: Arnau Carbonell)
{"name":"2024/03/14/11/10/879b47c9-d041-4c10-a26a-aa769989046b.jpeg","author":"Arnau Carbonell","type":"0","location":"0","weight":104835}

El president de la Generalitat, Pere Aragonès i Garcia, ha lamentat aquest matí el rebuig al projecte de pressupostos per al 2024 i ha titllat “d’irresponsabilitat per als ciutadans de Catalunya” haver dit que “no” a “uns pressupostos realment expansius que, si tots prioritzéssim el benestar dels ciutadans, estarien aprovats”.

En una entrevista a “El Món a Rac1”, el cap de l’Executiu ha remarcat que els comptes suposaven 2.400 milions d’euros més respecte el pressupost anterior i ha destacat que es tomben “l’últim any en què podem fer creixements d'aquest tipus, perquè l’any que ve els diners hauran d'anar destinats a reduir deute, com ja ha dit Brussel·les”. “Teníem 2.400 milions i tenim uns problemes per atendre. S’ha decidit que no i jo crec que és una irresponsabilitat”, ha dit. Una decisió que perjudica directament els catalans i catalanes: “Ha pagat la ciutadania. Han pagat els mestres i professors, amb els quals havíem arribat a un acord perquè tornessin a les condicions prèvies a les retallades a l'àmbit salarial”.

Davant d’aquesta posició, el president ha justificat la seva decisió de convocar eleccions el proper 12 de maig perquè “el país no té més temps a perdre”, i ha destacat que, “des del punt de vista democràtic, des del punt de vista de no fer perdre temps a la gent i, des del punt de vista de responsabilitat política, és el que tocava fer”.

“Ens haguéssim pogut estalviar aquestes eleccions i el que ha provocat que els pressupostos més alts de la història de la Generalitat de Catalunya hagin acabat a la paperera de la història per interessos partidistes”, ha lamentat. I ha desitjat que les eleccions serveixin per “fer un reset i s’entengui que la política “ha de servir per millorar la vida de la gent”.

Durant l’entrevista, Aragonès ha recordat que el projecte de pressupostos no contemplava “cap mesura ni destinava ni un euro al Hard Rock” i ha lamentat que, “una discussió que no té res a veure amb el pressupost del Parlament de Catalunya, hagi fet que, de retruc no hi hagi pressupostos ni a Catalunya ni a l'Estat espanyol”. “Els pressupostos de Catalunya eren molt importants, però també els de l'Estat espanyol, que s’haguessin hagut de negociar, però que ens donaven una oportunitat d'obtenir recursos i fer passos endavant”, ha afegit.

Tot i això, el cap de l’Executiu ha refermat el seu compromís de “posar per davant els interessos de país” i s’ha compromès a “governar fins l’últim dia al servei de la ciutadania del país” i a “treballar per pal·liar els efectes de la sequera”.

En aquest punt, s’ha mostrat convençut que els acords assolits entre el Govern de la Generalitat i el govern de l’Estat seguiran vigents, i ha assegurat que, pel que fa a “la part que depèn de nosaltres, continua”. Respecte a Rodalies, ha recordat que “és el traspàs de poder de l'Estat a Catalunya més important des del desplegament dels Mossos d'Esquadra”, i que ja té “un calendari fet”. “Veient el que passa cada dia necessita inversions i una posada al dia”, i ha afirmat que aquest compromís “està en marxa”. Així, s’ha mostrat convençut que “al Parlament hi ha un ampli consens que el traspàs de Rodalies s’ha de fer, independentment dels resultats electorals”, i ha assegurat que “aquest consens no perdrà la majoria”, ja que abans del 12 de maig no hi haurà cap decisió definitiva políticament que s'hagi d'aprendre. Per això, ha insistit, “seguirem treballant amb tots els grups de treball”.