1. La finalitat d’aquesta comissió és definir les línies generals per als equipaments d’arts visuals que integren el Sistema amb la complicitat de l’administració local i la Generalitat
  2. La comissió la formen el Departament de Cultura, el MACBA, les quatre Diputacions, l’Ajuntament de Barcelona, la Federació de Municipis de Catalunya i l’Associació Catalana de Municipis i comarques


Mapa{"name":"2024/03/14/11/50/c6fac0d1-f13f-42dd-8fe3-a2286885f2f8.jpeg","author":"CULTURA ","type":"0","location":"0","weight":398685}


La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha presidit la Comissió Institucional del Sistema Públic d’Equipaments d’Arts Visuals. El sistema està encapçalat pel MACBA, com a equipament nacional, seguit dels vuit centres territorials d’arts visuals, que són els centres de referència d’art contemporani del país i que estan distribuïts per tot el territori i són: ACVic Centre d’Arts Contemporànies, Vic; Bòlit, Centre d'Art Contemporani. Girona; Fabra i Coats: Centre d'Art Contemporani de Barcelona; M|A|C Mataró Art Contemporani; Mèdol - Centre d’Arts Contemporànies de Tarragona; Centre d'Art la Panera, Lleida;Lo Pati - Centre d'Art Terres de l'Ebre, Amposta i Centre d'Art Tecla Sala, L'Hospitalet de Llobregat. També integren el Sistema els centres i espais locals, que aposten per tenir una programació estable d’arts visuals i que reben ajuts des del Departament de Cultura per poder-la desenvolupar.

La comissió està formada pel Departament de Cultura, el MACBA, les quatreDiputacions, l’Ajuntament de Barcelona, la Federació de Municipis de Catalunya i l’Associació Catalana de Municipis i comarques.

Les funcions d’aquesta comissió són: exercir la direcció institucional del Sistema, Establir les directrius generals d'actuació de la Taula Tècnica, avaluar l'estat del Sistema i aprovar els projectes estratègics i aprovar reglaments de bones pràctiques en l'àmbit de la gestió dels equipaments.

En aquest sentit, la voluntat del Departament de cultura és impulsar aquesta comissió per construir un sistema cultural de referència amb la cooperació i concertació de les polítiques culturals amb el món local. Aquesta sessió ha estat constitutiva i té la vocació de construir un marc de treball institucional compartit que afavoreixi l’enfortiment del sector de les arts visuals del país.

El Sistema Públic d’Equipaments d’Arts Visuals s’emmarca en la normativa aprovada a l’any 2020 i el 2021, respectivament, concretament en el Decret 60/2020, de 2 de juny, del Sistema Públic d'Equipaments d'Arts Visuals de Catalunya i l’Ordre CLT/225/2021, d'1 de desembre, de les funcions i els paràmetres mínims dels equipaments d'arts visuals del Sistema Públic d'Equipaments d'Arts Visuals de Catalunya.

La comissió és el primer òrgan de governança, que ha de permetre el desplegament de tot el sistema, i marca l’inici de la resta de desplegament dels òrgans del sistema, que es compon d’una taula tècnica i d’un plenari.

Les funcions del Sistema Públic d’Equipaments d’Arts Visuals són: Fomentar la coordinació de les polítiques públiques de les diferents administracions en matèria d'arts visuals, garantir l’equilibri territorial de les programacions i articular la cooperació dels equipaments d’arts visuals, fomentar la integració dels sectors de creació, producció, exhibició i difusió, canalitzar el suport públic de la Generalitat i racionalitzar els recursos i promoure les bones pràctiques, les polítiques d'igualtat i les polítiques d'accessibilitat de les entitats integrades al sistema.