Acció Exterior i Unió Europea

EXT

La Revista de Catalunya celebra 100 anys amb una exposició, una antologia d'articles i diverses activitats al territori i a l'exterior

query_builder   14 març 2024 17:00

event_note Nota de premsa

La Revista de Catalunya celebra 100 anys amb una exposició, una antologia d'articles i diverses activitats al territori i a l'exterior

  1. La publicació, fundada per Antoni Rovira i Virgili l’any 1924, ha reivindicat la importància del seu llegat històric sense oblidar la vocació de projectar-se al futur
  2. El centenari de la Revista de Catalunya és una de les efemèrides escollides com a commemoració oficial del Govern aquest 2024
EXT
El director del Centre d’Estudis de Temes Contemporanis (CETC), Pau Mas; el president de la Fundació Revista de Catalunya, Josep Maria Roig; la directora de la publicació, Lluïsa Julià, i els comissaris del centenari Pilar García Sedas i Francesc Marco Palau.
{"name":"2024/03/14/16/54/ac31ff9e-974a-4ace-a368-3dcf46a22d7a.jpg","author":"EXT","type":"0","location":"0","weight":125798}


La Fundació Revista de Catalunya i el Centre d’Estudis de Temes Contemporanis de la Generalitat de Catalunya han presentat aquest dijous, 14 de març, els actes de la commemoració del centenari del naixement de la Revista de Catalunya (1924-2024), una de les efemèrides escollides com a commemoració oficial del Govern aquest any 2024. Ho han fet en roda de premsa, al Departament d’Acció Exterior i Unió Europea, el director del Centre d’Estudis de Temes Contemporanis (CETC), Pau Mas, el president de la Fundació Revista de Catalunya, Josep Maria Roig, i la directora de la publicació, Lluïsa Julià. També hi han assistit Pilar García Sedas i Francesc Marco Palau, comissaris del centenari juntament amb Lluïsa Julià.

Entre els actes previstos, hi ha una exposició sobre la història de la revista, que acollirà la Biblioteca de Catalunya durant els mesos de febrer a abril de 2025, i diverses activitats i taules rodones arreu del territori, amb actes a Barcelona, Tarragona, el Vendrell o Port de la Selva. També es faran activitats a l’exterior, amb jornades a Siena, Glasgow, Ciutat de Mèxic o París.

A la vegada, s’editaran diverses publicacions especials sobre el centenari, com el volum Història de la Revista de Catalunya (1924-2024), o una antologia d’articles amb edició bilingüe (català – anglès)amb l’objectiu d’internacionalitzar la revista i donar a conèixer les signatures de relleu que hi han contribuït al llarg dels anys.

El centenari també inclou la digitalització dels números de la revista publicats del 1986 al 2024, així com simposis i jornades d’estudis organitzades en col·laboració amb la Càtedra Josep Anton Baixeras de la Universitat Rovira i Virgili, la Càtedra Ferrater Mora de la Universitat de Girona o l’Institut d’Estudis Catalans, entre d’altres.

Passat, present i futur

El director del CETC, Pau Mas, ha subratllat la importància de les revistes de l’àmbit cultural i de pensament en català, i ha destacat la “clara vocació internacional” de la Revista de Catalunya. D’entre la programació del centenari, ha destacat l’acte inaugural, que tindrà lloc el 3 d’abril al Palau Robert.

Per la seva banda, el president de la Fundació Revista de Catalunya, Josep Maria Roig, ha destacat que, des dels seus orígens, en plena dictadura de Primo de Rivera, la revista va ser un “instrument de cultura nostrada i d’internacionalització cultural”, amb un compromís “radical” amb la catalanitat. Roig també ha posat de manifest la voluntat de projecció cap al futur sense oblidar el passat: “Tenim una història i l’hem de conèixer i celebrar, però també volem mirar endavant i sumar 100 any més”, ha afirmat. “Creiem que entitats estables i sòlides com la Revista de Catalunya són sempre necessàries i importants si es vol vertebrar un país: cal ser tossuts a l’hora de potenciar la reflexió, l’esperit crític i la cultura en general”, ha conclòs.

Finalment, la directora de la Revista de Catalunya, Lluïsa Julià, ha assenyalat que la publicació és una “peça clau” de la història cultural de Catalunya, que ha comptat amb la participació dels principals intel·lectuals del segle XX, i ha explicat que al llarg dels últims anys la publicació ha anat introduint canvis per modernitzar-se i adaptar-se a les transformacions tecnològiques i als nous hàbits dels lectors. “Si volem tirar endavant, hem de donar molt valor al que s’ha fet, però també han de publicar a la revista els nous investigadors i investigadores. Hi ha d’haver un canvi generacional”, ha afirmat. Julià ha posat en valor la Revista de Catalunya com un “pòsit” que aglutina articles de referència en tots els temes que tracta, i ha afirmat que el centenari és un bon moment per “posar sobre la taula els temes pendents com a revista i com a país” per tal d’augmentar el coneixement i la difusió de les publicacions periòdiques.

1  

Imatges

La directora de la Revista de Catalunya, Lluïsa Julià, durant la roda de premsa de presentació dels actes de commemoració del centenari de la publicació.

La directora de la Revista de Catalunya, Lluïsa Julià, durant la roda de premsa de presentació dels actes de commemoració del centenari de la publicació. 990689

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia