Cultura

Cartell

Més de 200 professionals del món de la dansa es donen cita a Tarragona amb la celebració de la jornada 'Especial Dansa'

query_builder   15 març 2024 13:30

event_note Nota de premsa

Més de 200 professionals del món de la dansa es donen cita a Tarragona amb la celebració de la jornada 'Especial Dansa'

Foto{"name":"2024/03/15/13/15/d855ebb9-f87f-49c7-a1f6-220a88d6ced0.jpeg","author":"foto","type":"0","location":"0","weight":338507}

Més de 200 professionals del món de la dansa convertiran Tarragona en la capital de la dansa el proper dimarts 19 de març amb la celebració de la jornada professional Especial Dansa, que neix amb l’objectiu de fomentar la contractació d’espectacles de dansa en el mercat català i posar en contacte companyies i professionals del sector.

Especial Dansa és una iniciativa del Departament de Cultura, a través de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), i la seva marca d’internacionalització Catalan Arts, i de l’Ajuntament de Tarragona.

Aquest matí, la consellera de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona, Sandra Ramos, i la directora de l’àrea de Mercats de l’ICEC, Maria Basora, han donat el detall d’aquesta cita. Ramos ha recordat que “Especial Dansa, a banda de fomentar la contractació d’espectacles de dansa en el mercat català i estatal; pretén connectar companyies, tècnics i tècniques municipals i programadores i programadors d’arts escèniques”. “Es tracta d’una fita importantíssima per a la nostra ciutat. I és que Tarragona fa un pas endavant en la seva aposta ferma per la dansa acollint aquest esdeveniment professional i convertint-se en veritable capital d’aquesta disciplina artística”.

Per la seva banda, la directora de l’àrea de Mercat de l’ICEC, Maria Basora, ha dit que "Espai Dansa ha de jugar un important rol dinamitzador del mercat local, amb especial atenció a l’exhibició d’espectacles en marcs no habituals i en programacions no continuades, com les festes majors". Basora ha destacat que és "un mercat que, en aquests moments, esdevé prioritari per al sector, i perquè la ciutadania pugui gaudir de propostes culturals en el seu mateix municipi, fomentant així un dels eixos de legislatura del govern: l’accés a la cultura". Basora també ha explicat que Especial Dansa permet al Departament de Cultura arribar a un tipus de programador al qual normalment no hi té accés, però que juga un rol essencial en cadena de valor de les propostes artístiques. A més, aquesta trobada complementa el rol dels mercats estratègics (més focalitzats a programadors espanyols i internacionals), amb un focus en programadors municipals del mercat intern català.

Més de 120 artistes i companyies de dansa de Catalunya han sol·licitat formar-ne part i 20 d’elles han estat escollides per una comissió que ha vetllat per fer una tria basada en la qualitat dels espectacles i la seva idoneïtat per a ser reproduïts en els espais escènics catalans, respectant criteris de paritat, de sostenibilitat, d’equilibri entre els gèneres artístics i de promoció de talents emergents.

Un total de més de 150 programadors s’han inscrit a la jornada, que comptarà amb la presencia d’una seixantena integrants de les 20 companyies que presentaran la seva proposta de dansa, 10 d’elles en format presencial i 10 més en línia.

La procedència dels programadors és majoritàriament d’àmbit català, però comptarà també amb la presencia d’altres professionals procedents d’altres racons de l’estat com ara Xosé Paulo Rodríguez, responsable de la Comisión de Danza, Ballet y Artes del Movimiento i del Teatro Rosalía Castro de A Coruña.

La jornada professional es concentrarà en un únic dia, el 19 de març, des de les 09 hores i fins les 16 hores, amb showcases de dansa, on els programadors i programadores escèniques de tot l’Estat veuran 10 espectacles de dansa entre el Teatre Tarragona, el Metropol i al centre de la Rambla Nova. De la mateixa manera, també podran accedir a les altres 10 peces audiovisuals que es publicaran al web Especial Dansa i al perfil d’Instagram de la jornada professional.

Els protagonistes del mercat Especial Dansa

La comissió que ha seleccionat les peces artístiques està formada per:

 1. Aina Baig Caamaño, Directora dels equipaments escènics Figueres
 2. Aleix Vallverdú Palau, Coordinador Convent de les Arts Alcover
 3. Anna Potau Hermoso, Cultura i Festes Tremp
 4. Marc Olivé López, Programació Artística Mercat de les Flors
 5. Margarida Troguet Taull, Gestora cultural i comissària de projectes artístics.
 6. Rocio Caballero Maestro, Responsable de programació del Teatre Auditori Felip Pedrell de Tortosa

Les propostes seleccionades en la modalitat d’exhibició presencial, que presentaran un extracte de 20 minuts de l’espectacle davant dels programadors/es, el dia 19 de març a Tarragona, són:

 1. Cia. Sònia Gómez - Calidoscòpica
 2. Cia. Gaston Core - The Very Last Northern White Rhino
 3. Wonderground Arts del Moviment - Després de la pluja
 4. Toni Mira - Tempo
 5. L'Esbord - L'Hereu Riera
 6. LaCerda - El baile de la zurda
 7. Zum-Zum Teatre - Rhinos
 8. Laura Alcala Freudenthal i Irene Vicente Salas Cia. LaSúbita- POP
 9. Silver Drops Dansa - Terra
 10. Clémentine & Lisard - La Mecànica de l'Infortuni

Les propostes seleccionades en la modalitat en línia, que es podran veure a aquesta web i al perfil d’Instagram d’Especial Dansa Tarragona a partir del 19 de març, són:

 1. Víctor & Raúl Pérez Armero - Rel i Grapa
 2. Laia Santanach (Associació Lasanta) - Ballant Ballàvem 
 3. La Quebrá - GLÒRIA. An easy and funny work
 4. Cia. Miquel Barcelona - Utopia
 5. Elvi Balboa - AM I WHAT? 
 6. Cia. Silvia Batet - Sacrée
 7. Cia. Júlia Godino i Alexa Moya - Tan a Prop
 8. Angel Duran Performing Arts - Cowards (covards)
 9. Col·lectiu Big Bouncers - PLATA
 10. Cia. Vero Cendoya - CICATRIUS (contrapàs de mamuts i altres feres)

Durant la jornada els participants tindran també a la seva disposició un seguit de professionals que facilitaran la posada en contacte entre programadors i els representants de les diferents companyies professionals. Entre ells, s’hi troben Margarida Troguet i Taull, Gestora escènica curatorial, Cèsar Compte - Gerent de l’Associació de Professionals de la Dansa – APdC; o Xavi Campón - Director del Teatre Atrium, del Festival Al Carrer de Viladecans i president de la Plataforma d’Arts de Carrer (PAC).

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia