- El conseller de Recerca i Universitats clou l’acte organitzat per l’associació LAUDE d’exrectors al voltant de la situació del català a la universitat i a la recerca
- La jornada també ha comptat amb la participació de l’assessora del Departament de Recerca i Universitats en polítiques lingüístiques, Marina Massaguer, que ha valorat els avenços en els objectius del Pla d’enfortiment del català
El conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal i Farreras, ha posat en valor la política lingüística que s’està desplegament des del Departament que encapçala per tal de garantir els drets lingüístics i promoure l’ús del català en les universitats i els centres de recerca, amb el suport i la col·laboració dels agents del sistema català de coneixement. El conseller Nadal ha reiterat el compromís del Govern amb el català i des del Departament amb el Pla d’enfortiment del català.
En la seva intervenció, el conseller ha destacat que “s’ha fet molta feina, però encara en queda molta per fer. Per això reiterem el nostre compromís amb el Pla i els seus objectius, i respecte a la necessitat de superar tots els dèficits que afecten l’ús social, acadèmic i com a llengua científica del català” i ha reblat que “tant des del Govern a través d'aquest Departament, com des del conjunt de les universitats i centres de recerca dels territoris de parla catalana tenim el convenciment que aquesta és una qüestió central”.
En l’àmbit de la recerca el conseller Nadal ha demanat més respecte per al català afirmant que “la recerca que es fa en català s’ha de valorar, acreditar i puntuar en els mateixos termes que la recerca que es fa i es publica en anglès”. El conseller Nadal ha fet aquestes declaracions en la cloenda de la jornada sobre l’ús del català en la docència i la recerca universitàries organitzada per l’associació d’exrectors i exrectores LAUDE a la Universitat de Girona (UdG).
La jornada també ha comptat amb la participació de l’assessora del Departament de Recerca i Universitats en polítiques lingüístiques, Marina Massaguer, que ha valorat els avenços en els objectius del Pla d’enfortiment del català. En la seva intervenció, Massaguer ha posat èmfasi en “la importància de desplegar una bona planificació lingüística a les universitats per harmonitzar la internacionalització amb la normalització del català en l’àmbit universitari i avançar cap a una gestió del multilingüisme basat en criteris de sostenibilitat lingüística”.
Noves línies d’ajut: mobilitat d’estudiants entre els territoris de llengua catalana i foment del català als centres de recerca
Massaguer ha anunciat que aquest any s’obriran dues noves convocatòries d’ajuts. Per una banda, els ajuts Joan Fuster per a la mobilitat d’estudiants de màster i doctorat entre les universitats de la Xarxa Vives. S’atorgaran ajuts de 500 euros mensuals, fins a un màxim de sis mesos, als estudiants que desenvolupin treball de fi de màster o tesis doctorals per investigar fenòmens socials, naturals o humanístics que afectin els territoris de llengua catalana i que vulguin complementar el projecte de recerca en una altra universitat de la Xarxa Vives d’Universitats. L’objectiu d’aquests ajuts és contribuir a la creació de xarxes acadèmiques en l’àmbit dels territoris de llengua catalana a través de la Xarxa Vives d’Universitats. La convocatòria està prevista per al mes de maig i està dotada amb 100.000 euros.
També està previst obrir una línia d’ajuts de 200.000 euros per desenvolupar projectes lingüístics als centres CERCA. L’objectiu és donar suport a aquests centres perquè despleguin, per exemple, actuacions d’acollida lingüística als investigadors que arriben d’altres països, com cursos de català o grups de conversa. Aquesta mesura se suma a altres iniciatives en l’àmbit de la recerca, com la inclusió d'un resum i de paraules clau en català en totes les publicacions dels grups de recerca que optin a finançament en les convocatòries SGR, els ajuts a tesis doctorals en català o la posada en marxa d’un grup de treball de recerca i internacionalització per coordinar les actuacions en matèria de llengua en l’àmbit de la recerca.
Avenços en els objectius del pla d’enfortiment del català
Massaguer també ha exposat els avenços assolits pel que fa als objectius fixats en el Pla d’enfortiment de la llengua catalana en el sistema universitari i de recerca de Catalunya. Pel que fa a la docència, ha explicat que les universitats catalanes estan actualment elaborant els plans d’increment de la docència en català (PIDOC) amb la finalitat d’incrementar l’oferta de classes en català. Els plans segueixen la guia creada a aquest efecte pel Departament de Recerca i Universitats i aprovada per la Junta del Consell Interuniversitari de Catalunya. També s’ha referit a la campanya en favor dels drets lingüístics “Si et canvien la llengua, no et tallis”, que ha permès difondre informació sobre drets lingüístics entre l’estudiantat i fer emergir casos de canvis en algunes assignatures i altres incidències lingüístiques que fins ara no quedaven registrades. Vehicular aquestes queixes per mitjà de les bústies de drets lingüístics de les universitats ha permès detectar i quantificar els casos i, sempre que ha estat possible, restituir la llengua anunciada.
Massaguer ha posat en relleu les accions que s’estan duent a terme per afavorir l’acollida lingüística i cultural en català dels membres de la comunitat universitària internacional. En el conjunt de les universitats, uns 3.000 estudiants de mobilitat van seguir cursos de català de nivell bàsic als serveis lingüístics. En aquest sentit, ha posat l’accent en l’increment previst dels ajuts Interlingua destinats al foment del català, l’aranès, la llengua de signes catalana i les terceres llengües en l’àmbit universitari que, en la nova convocatòria de més d’1 milió d’euros, prioritzaran projectes de les universitats per a l’acollida lingüística i cultural en català dels membres de la comunitat universitària procedents de fora del domini lingüístic i els projectes de foment de l’aranès i la llengua de signes catalana. També seran prioritaris els programes de formació en llengua catalana dels estudiants d’Educació.
Encara pel que fa a l’acollida lingüística, Massaguer ha parlat dels cursos de català en origen organitzats conjuntament amb l’Institut Ramon Llull en set països diferents perquè l’alumnat de mobilitat que arriba a les universitats catalanes tingui nocions de la llengua abans d’arribar. En aquesta qüestió, ha valorat molt positivament l’impacte que significa la incorporació del català a la plataforma d’aprenentatge en línia del programa de mobilitat internacional Erasmus+.