Delegació a Lleida

Mural dones transformadores a Montgai

Montgai visibilitza les seves dones transformadores en un mural de gran format

query_builder   15 març 2024 19:54

event_note Nota de premsa

Montgai visibilitza les seves dones transformadores en un mural de gran format

Es tracta d’un muntatge efímer integrat per fotografies de les sis dones del municipi que el passat dia 23 de febrer van participar, a Térmens, en l’acte d’arribada del projecte “Lleida, terra de dones transformadores” a la Noguera

La mateixa acció es farà en cadascun dels pobles de la comarca que compten amb dones participants en el projecte

Montse Bergés explica que aquesta iniciativa “no és una campanya, sinó un moviment que vol fer donar a conèixer i reconèixer les moltes activitats transformadores que desenvolupen les dones en l’entorn rural i que han estat silenciades en el temps”

Dones transformadores a Montgai{"name":"2024/03/15/19/41/b52dfb21-0d5a-4715-91bb-add1e1b51168.jpg","author":"DTGL","type":"0","location":"0","weight":"3996227"}


Montgai compta amb un mural efímer configurat en base a les fotografies de gran format de les sis dones del municipi que s’han adherit al projecte “Lleida, terra de dones transformadores”. El muntatge ha estat inaugurat avui a la façana de davant de les escoles de la població, en un acte popular que ha comptat amb la participació de la delegada del Govern a Lleida, Montse Bergés, l’alcalde de Montgai, Jaume Gilabert, el president del Consell Comarcal de la Noguera, Miquel Plensa, la directora dels Serveis territorials d’Igualtat i Feminismes, Elena Fuses, i les dones protagonistes de les fotografies.

Les fotografies de cadascuna de les sis dones, elaborades amb material reciclable, tenen una dimensió de tres metres d’alçada i dos d’amplada. Els originals de les fotografies es van captar el passat 23 de febrer, en el transcurs de l’acte d’arribada del projecte “Lleida, terra de dones transformadores” a la Noguera que va tenir lloc al Centre Cultural Sant Joan de Térmens. Durant aquella jornada, es van documentar les històries de vida de 27 dones transformadores de la comarca i se’n va recollir material gràfic, que està sent incorporat a les eines de difusió del projecte, com ara la pàgina web donestransformadores.cat i el compte d’Instagram https://www.instagram.com/donestransformadores/.

Les sis dones de Montgai són l’Anna Coll, dedicada a la producció i venda directa d’aliments de proximitat; l'Arantxa Luque, cocreadora d’una associació sense ànim de lucre dedicada a l’educació dels infants en el respecte a la natura;la Carla Gili, elaboradora d’olis; la Coni Duclos, que gestiona l'espai cultural Lo Carreró de Montgai; la Maria Àngels Prats, artesana sabonera i presidenta de l'Associació d'Artesans Saboners de Catalunya, i Pilar Giné, farmacèutica de la localitat.

Com ha succeït avui a Montgai, està previst que s’enganxin murals de les dones de la Noguera participants en el projecte en cadascun dels seus respectius municipis. La intenció és fer valdre l’esperit transformador de les protagonistes.

Un moviment, no una campanya

Montse Bergés ha explicat que “Lleida, terra de dones transformadores no és una campanya, sinó un moviment que, comarca a comarca, poble a poble, vol fer visibles totes les moltes activitats transformadores que desenvolupen moltes dones en l’entorn rural i que han estat silenciades en el temps”. “Cal que totes aquestes trajectòries i activitats transformadores –ha afegit- siguin conegudes i reconegudes, perquè formen part de la lluita per transformació feminista, que ha de continuar accelerant”.

Per la seva banda, Anna Coll, en representació de les dones transformadores de Montgai, ha destacat que un projecte com aquest és necessari perquè “dona veu a les dones que hi hem sigut sempre, malgrat l’oblit i menysteniment patit en una societat molt masculinitzada”. Coll ha afirmat que a través d’aquest moviment “les dones afirmem que volem participar en la presa de decisions sobre el territori, sobre unes polítiques al territori i al país que ens representin” .

La Noguera ha estat la segona comarca de la vegueria on s’ha desplegat “Lleida, terra de dones transformadores”, després que el projecte aterrés el desembre passat, per primer cop al territori, al Pla d’Urgell. Des de la seva posada en marxa, el setembre del 2023, són ja més de 60 les dones que s’han sumat a la iniciativa. Les Garrigues seran la propera comarca on es desplegarà el projecte.

“Lleida, terra de dones transformadores” és una iniciativa de la Delegació del Govern, amb el suport dels departaments d’Acció Climàtica Alimentació i Agenda Rural i d’Igualtat i Feminismes, que pretén visibilitzar i reconèixer la tasca de les dones que, des dels seus espais i activitat quotidians, fomenten canvis en el món rural, i contribuir a promoure una agenda compartida de dones de l’àmbit rural que treballin amb el Govern per superar l’agropatriarcat.

2  

Imatges

Montse Bergés, durant l'acte a Montgai

Montse Bergés, durant l'acte a Montgai 355734

Una de les dones transformadores de Montgai, en l'enganxada del mural de gran format

Una de les dones transformadores de Montgai, en l'enganxada del mural de gran format 305309

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia