Mossos d'Esquadra

CME

Alliberades 14 persones víctimes d'explotació sexual i laboral per un grup criminal a 6 immobles arreu de Catalunya

query_builder   17 març 2024 09:40

event_note Nota de premsa

Alliberades 14 persones víctimes d'explotació sexual i laboral per un grup criminal a 6 immobles arreu de Catalunya

· En el marc de la investigació, conjunta amb la Policia Nacional, es va detenir 8 persones a les poblacions de Barcelona, Calafell, Salou, Cabrils i Castell-Platja d’Aro, i es van desmantellar 7 prostíbuls il·legals que regentaven els líders de l’organització

· D’aquestes víctimes, 2 ho eren per tràfic d’essers humans amb finalitat d’explotació sexual, mentre que 8 víctimes ho eren per prostitució coactiva i 4 víctimes per de delictes contra els drets dels treballadors

· Les dones portades de països llatinoamericans, que exercien la prostitució, vivien als mateixos domicilis on eren explotades, amuntegades en matalassos al soterrani, sense llum natural, sotmeses a unes condicions infrahumanes i se’ls imposaven condicions laborals abusives


Agents de la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra de l’Àrea Central de Crim Organitzat de la DIC, conjuntament amb agents de la Policia Nacional, van detenir el passat 14 de febrer, vuit persones, d’entre 20 i 48 anys, a qui se’ls atribueixen delictes de tràfic d’éssers humans relatius a l’explotació sexual i contra els drets dels treballadors, delictes contra el dret dels ciutadans estrangers i pertinença a grup criminal.

El dia 14 de febrer, en un operatiu policial, els investigadors van detenir els 8 investigats i van dur a terme 7 entrades i perquisicions a les localitats de Barcelona, Calafell, Salou i Cabrils, on van clausurar els 6 domicilis on s’explotava sexualment a les víctimes. En els domicilis investigats es van intervenir diverses quantitats de substàncies estupefaents, 20.000 euros, a més de joies i documentació diversa.

Els investigadors van prendre declaració a 14 dones, de les quals 8 es van identificar com a víctimes de prostitució coactiva, 4 com a víctimes de delictes contra els drets dels treballadors i 2 més com a víctimes de tràfic d’éssers humans.

Les dues víctimes de tràfic d’éssers humans van ser acollides per entitats dedicades i especialitzades en l’ajuda integral i recuperació de víctimes de tràfic d’éssers humans.

Els detinguts van passar a disposició judicial el passat 16 de febrer de 2024.

Cases utilitzades com a prostíbuls clandestins

La investigació es va iniciar a finals de 2020 arran d’una identificació en un control a la Jonquera a un vehicle on viatjaven 3 persones. Dues d’aquestespersones, un home i una dona, van manifestar als agents que treballaven en un centre d’atenció telefònica clandestí regentat per la persona que els conduïa a Catalunya, que a la vegada regentava prostíbuls distribuïts per tota Catalunya. Arran d’aquests fets, la Unitat Central contra el Tràfic Éssers Humans de la DIC va iniciar una investigació. En el marc de la participació a CITCO, es va detectar que aquestes persones coincidien en una altra investigació de Policia Nacional, fet que va propiciar l’inici d’un equip conjunt d’investigació.

L’agost de 2022 els investigadors van dur a terme una inspecció a una casa prostíbul situada a Salou (Tarragona), on van poder constatar que s’oferien serveis sexuals. En el marc de la investigació posterior, els agents van acreditar que les dones que exercien la prostitució vivien en situacions pèssimes: amuntegades en matalassos al soterrani, sense calefacció a l’hivern, ni ventilació, així com tampoc llum natural. A banda, se’ls imposaven condicions laborals abusives.

L’11 de maig de 2023 els agents van realitzar una nova inspecció en un immoble a Barcelona, on d’igual forma que en l’immoble de Salou, es va detectar set dones en situació irregular, exercint la prostitució i en condicions infrahumanes.

Perfil dels detinguts i modus operandi

La investigació ha pogut acreditar l’existència d’una organització criminal, liderada per una dona i un home que, a més dels prostíbuls desmantellats, tenien al seu càrrec un centre d’atenció telefònica clandestí, on 4 víctimes treballaven de telefonistes entre 12 i 15 hores diàries durant els set dies de la setmana. Percebien una retribució de 1000€, només gaudien d’una hora lliure al dia i no disposaven de gas ni aigua calenta, a més de rebre amenaces i vexacions pels responsables de l’organització.

Des d’aquest centre de trucades es gestionava la contractació dels serveis sexuals en els prostíbuls, així com l’organització dels mateixos i l’oferiment de substàncies estupefaents als clients.

Els líders de l’entramat captaven les dones que posteriorment serien prostituïdes, o obligades a treballar en el centre d’atenció telefònica mitjançant pàgines de xarxes socials on s’oferia feina a persones estrangeres que residien de forma irregular. D’aquesta manera, s’asseguraven captar persones en greus situacions de necessitat i vulnerabilitat, fet que les feia més idònies per sotmetre’s als abusos dels líders i, a més a més, en cas de poder desvincular-se de l’organització, no denunciarien els fets per por d’explicar a la policia la seva situació irregular.

Els líders també eren els que gestionaven directament els domicilis i s’encarregaven de llogar-los, ja fos a nom seu o a nom de tercers. A més, també proveïen els prostíbuls de substàncies estupefaents com cocaïna o 2CB, així com altres medicaments per a potenciar el desig sexual o la disfunció erèctil. Pel que fa a les substàncies estupefaents, les pròpies dones prostituïdes eren obligades a vendre-les als clients i, en cas que el client així ho demanés, consumir-les també durant el servei.

A part dels líders, es van detenir també algunes persones que efectuaven funcions de responsable al centre d’atenció telefònica i tasques de control i trasllat de dones als prostíbuls desmantellats. Els detinguts van passar a disposició judicial el passat 16 de febrer de 2024 i els dos líders de l’organització van ingressar a presó per ordre del Jutjat d’Instrucció número 3 de Tarragona, jutjat que tutela la causa.

El treball transversal amb els drets de les víctimes

Un cop s’atribueix el rol formal de víctimes, se’ls ofereixen els drets que estan regulats en diverses lleis com la Constitució espanyola, La Llei d’Enjudiciament Criminal o l’Estatut de la Víctima del delicte i la llei d’estrangeria. D’aquesta manera tindran la possibilitat de contactar amb una organització o entitat amb experiència acreditada en assistència a les víctimes de tràfic d'éssers humans, per rebre suport i assistència.

En cas que li sigui reconeguda la condició de víctima de tràfic d’éssers humans, li seran reconeguts diversos drets.

També se’ls planteja la possibilitat de denunciar i en cas que donin el seu consentiment, se’ls acompanya en tot el procés. La denúncia s’afegeix com a un element més de la investigació d’aquestes tipologies delictives. Si la víctima opta per no denunciar, la investigació segueix el seu curs perquè atesa la possibilitat que renunciï a exercir aquest dret, l’investigador compta amb altres eines i recursos policials per sostenir la investigació i arribar al final amb la detenció dels autors dels fets delictius.


Oficina de Comunicació

Sabadell, 17 de març 2024

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia