- El projecte d’ampliació de l’Hospital Joan XXIII és el pal de paller d’una etapa en què s’han engegat altres millores, també a la Primària
- L’activitat assoleix rècords històrics mentre s’activen aliances que acosten i implementen la qualitat del servei per a la ciutadania
Punt i a part del sistema sanitari al Camp de Tarragona des del novembre del 2022 i amb la implementació d’un seguit d’accions, moltes d’elles ja completades, per oblidar els efectes de la pandèmia del 2020. Equipaments i plans d’acció conjunta per reforçar l’atenció primària, comunitària i hospitalària són algunes de les grans mesures engegades durant una etapa en què el reforç de l’atenció a la salut mental suposa un altre dels grans esforços de present i futur.
El 2023 ha sigut l’any de la consolidació i el desplegament de moltes de les apostes instaurades a finals del 2022 i amb l’arrencada de la nova gerència a la Regió Sanitària Camp de Tarragona. És, així, l’any en què es deixa enrere el llastre arrossegat per culpa de la crisi sanitària. D’aquesta manera, millora l’accessibilitat a la primària i augmenta l’activitat quirúrgica, assolint rècords històrics mai vistos al territori. Mentrestant, cauen els casos atesos fora de termini. També puja el nombre de consultes externes i proves diagnòstiques, reduint-se llistes d’espera perquè set de cada deu usuaris rebin atenció en cinc o menys dies.
Millor servei, més proper
La generació de noves aliances estratègiques entre hospitals ha sigut un dels objectius establerts, exemplificat en casos com la creació de la Unitat de Cirurgia Toràcica i el servei de Cirurgia Plàstica, compartida entre Joan XXIII i Sant Joan Reus. Sinergies com aquesta optimitzen els serveis i l’adapten a les necessitats dels usuaris. En aquesta línia, està en procés de desplegament una central d’esterilització territorial, que comptarà també amb l’Hospital Pius de Valls.
D’altra banda, la RSCT desenvolupa un pla de seguiment de malalties minoritàries per evitar, en la mesura del possible i en col·laboració amb els hospitals de referència del país, que el pacient i l’entorn hagin de desplaçar-se més enllà del territori per sotmetre’s a la totalitat de proves. Aviat s’arrencarà, també, la constitució del grup impulsor per al cribratge del càncer de cèrvix. En la mateixa línia, es treballa per completar el model integral de cures pal·liatives pediàtriques, ja iniciat el 2023.
La inversió més important de la història
Si hi ha un projecte que, actualment, sobresurt tant per la inversió econòmica destinada com pel seu paper vertebrador és el de l’ampliació de l’Hospital Joan XXIII. En ple procés de transformació del parc sanitari de la ciutat de Tarragona, el 2024 ha de ser un any important per visualitzar moltes de les millores. És l’obra sanitària més ambiciosa que s’ha encarregat mai a la demarcació i ha de servir per a les següents generacions.
Mentre avança la primera fase dels treballs, el servei no s’ha aturat en cap moment. Des de la Regió es remarca la necessitat de convertir Joan XXII en un atractiu per a professionals i en l’eix del sud del país, en col·laboració amb la resta d’equipaments.
A fi de situar-nos en l’equador de les obres, aquest trimestre es preveia completar els passos previs per a la construcció del nou edifici principal. Entre molts altres treballs que caminen en paral·lel en un mateix espai, la construcció de l’edifici pont acabarà de manera imminent i durant aquest trimestre es preveu completar els passos previs per a l’aixecament del nou edifici principal. La intenció de la RSCT és seguir el full de ruta, malgrat no aprovar-se els pressupostos de 2024.
Un 2023 en què Salut va capitalitzar la signatura del conveni del Parc sanitari de Valls, que acollirà el nou Hospital Pius, un CAP i un centre sociosanitari. El Departament insisteix en la necessitat de disposar de terrenys, de titularitat municipal, per edificar la superfície, que constarà d’entre 25.000 i 35.000 m2 amb possible ampliació posterior. Actualment, s’avança ja en la definició dels terrenys idonis per al projecte.
La Primària
En un sol any, Salut va anunciar i fer realitat l’ampliació del CAP La Granja-Torreforta, que incrementa en 2.670 m2 l’espai destinat a serveis de Pediatria, ASSIR, Rehabilitació i SEM. Es respon així a una llarga reivindicació tant de professionals com veïns i veïnes del barri de Ponent de Tarragona. Inversió de 6 milions d’euros. En la mateixa línia, va obrir-se el nou centre de rehabilitació del CAP Falset, amb 393 m2 i 1,4 milions d’inversió destinats a la necessitat de la ciutadania local i de tota la seva àrea d’influència.
La reobertura del consultori del barri Gaudí de Reus, després de tres anys tancat, i els nous consultoris de Riudecols i Les Pobles són alguns dels projectes ja enllestits. En l’horitzó, el CAP Torredembarra, en tràmits previs per invertir-hi 2,5 milions d’euros; també els CAP del Morell, Alcover i Montblanc, en fases prèvies per definir futures ampliacions.
Altres plans de desenvolupament de l’Atenció Primària ja són una realitat: és el cas de la Programació per Motius, que alleugereix l’accés al servei, i la incorporació de nous rols a la totalitat de la Primària de la Regió per treballar comunitàriament: benestar emocional, fisioteràpia, higienistes bucodentals i dietistes - nutricionistes.
Salut mental, infància i atenció integrada
Les patologies relacionades amb la salut mental són una de les principals preocupacions i ocupacions, per això s’ha creat la Unitat funcional de recuperació i projecte de vida. Es tracta d’un recurs comunitari format per un equip multidisciplinari que té com a objectiu evitar ingressos a llarga estada psiquiàtrica i oferir una alternativa a l’hospitalització per tal d’afavorir el procés de recuperació i el projecte de vida a la comunitat. Entre les mesures destaquen l’Hospital de dia i l’Espai Àgora. Mentrestant, s’ha posat en marxa i consolidat la salut mental a totes les ABS a través del CSMA i el CSMIJ.
Més enllà d’això, la RSCT és ja exemple de país per l’aposta pel model Barnahus, que atén menors víctimes d’abusos sexual en col·laboració amb altres departaments: s’ha establert com a referent i es desplega ara en nous punts de Catalunya.
D’altra banda, és l’inici del pla de model d’atenció integrada, social i sanitària a les persones que viuen a residències de gent gran per millorar la qualitat assistencial, l’eficiència i la sostenibilitat del sistema. Això suposa que els equips de primària atendran els usuaris i usuàries de les residències. A inicis del 2024 s’han constituït el comitè operatiu del territori, els comitès operatius i els equips de coordinació assistencial. També es treballa en la futura ampliació del sociosanitari Francolí de Tarragona a fi de respondre a les necessitats futures d’una població cada cop més envellida
La Regió avança
El Pla de Salut 2021-2025, el full de ruta que estableix les grans metes assistencials i d’implementació dels serveis a la ciutadania al territori, ha iniciat o executat ja gairebé el 90% de les accions previstes. Així es va explicitar en una Jornada del Pla de Salut que va omplir el Celler de Vila-seca, el passat mes de desembre.
Cal destacar, també, que la RSCT és pionera en el reforç del paper de col·lectius com els de les infermeres: ho és mitjançant el primer Comitè de Direccions d’Infermeria existent a Catalunya. Obre al col·lectiu una finestra per rebre informació de primera mà i participar de manera directa en la gestió de les polítiques de salut al territori. La proposta ha complert ja un any d’existència, amb balanç positiu de la totalitat de direccions d’Infermeria.