Direcció General de Comunicació

La retirada d'amiant a Catalunya es va incrementar un 29% l'any passat

query_builder   18 març 2024 19:22

event_note Nota de premsa

La retirada d'amiant a Catalunya es va incrementar un 29% l'any passat

  1. Aquest increment permet avançar cap a l’objectiu d’arribar al 2032 sense amiant a Catalunya, tal i com recomana la Unió Europea

La retirada d’amiant a Catalunya es va incrementar un 29% el 2023 respecte l’exercici anterior. Així es constata a l’informe anual sobre Gestió dels plans de treball amb risc d’amiant a Catalunya, que elabora l’Institut Català de Seguretat i Salut Laboral. Aquest informe analitza diverses variables, com ara el nombre de plans de treball presentats, el nombre d’actuacions per comarca o la quantitat de residus retirats.

Si es manté durant els propers anys el bon ritme d’actuacions que es duen a terme (com ara la convocatòria de subvencions per fomentar la retirada d’amiant i el suport als ajuntaments perquè puguin elaborar els censos municipals d’amiant) s’avançarà amb decisió cap als objectius recomanats per la Unió Europea. Aquesta marca el 2028 com a data límit per retirar l’amiant de tots els edificis públics i el 2032 del conjunt del territori.

El Govern de la Generalitat coordina les actuacions per promoure la retirada de l’amiant des de la Comissió per a l’Erradicació de l’Amiant a Catalunya (CEAC), adscrita a la Secretaria del Govern, amb la participació de tots els departaments de l’Administració de la Generalitat, representants dels governs locals de Catalunya, dels agents socials, entitats cíviques i associacions d’afectats.

El 2023 es va aprovar el Pla nacional per a l’erradicació de l’amiant a Catalunya 2023-2032, que marca les principals línies estratègiques a seguir. Algunes de les actuacions que ja s’han dut a terme són:

  1. Elaboració del mapa de cobertes amb fibrociment de tot el territori català, a càrrec de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya.
  2. Suport i assessorament als ajuntaments per tal que puguin elaborar els censos municipals d’amiant.
  3. Convocatòria regular de línies de subvenció per fomentar la retirada d’amiant, com els 50 milions d’euros invertits el 2023.
  4. Ajuts per abordar problemàtiques específiques, com els 4,5 milions d’euros destinats a Badia del Vallès o els 5,6 milions d’euros per pal·liar els efectes de la pedregada a La Bisbal d’Empordà.
  5. Creació per Llei del Fons anual per a l’erradicació de l’amiant, dotat amb 10 milions d’euros.
  6. Diferents cursos de formació especialitzada adreçats a personal de les administracions públiques.
  7. Col·laboració amb agents socials i entitats municipalistes per impulsar activitats de difusió i sensibilització al voltant de l’amiant.
  8. Campanya “Amiant, punt final” en premsa, ràdio i xarxes socials, adreçada al conjunt de la ciutadania.
  9. Impuls de l’Avantprojecte de llei per a l’erradicació de l’amiant a Catalunya, que ja va superar la fase d’audiència i d’informació pública.

Tota la informació sobre aquest àmbit es pot consultar al portal web amiant.gencat.cat.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia