- El dia previ a la celebració del Consell de la UE on es debatrà de nou l’oficialitat del català, Serret ha demanat “màxima exigència” a l’estat espanyol i ha lamentat que tot i que el memoràndum enviat als estats “és un pas endavant”, “s’hauria pogut fer abans”
- La consellera ha instat al govern espanyol a portar a la mesa del Parlament Europeu la votació del català com a llengua de treball a l’Eurocambra
- A la cimera europea de Mons on ha participat Serret, s’ha pogut trobar amb la comissària Ferreira i el ministre president de Valònia di Rupo
El Consell d’Afers Generals de la Unió Europea tornarà a debatre demà l’oficialitat del català a les institucions europees. La consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu, ha assegurat avui des de Mons, Bèlgica, que el Govern de la Generalitat mantindrà la “màxima exigència” al govern espanyol perquè “posi en marxa la maquinària diplomàtica perquè l’oficialitat del català a les institucions europees sigui una realitat el més aviat possible”, ha dit Serret.
Des de la cimera europea organitzada per la presidència belga del Consell de la UE a Mons, Bèlgica, on la consellera Serret ha mantingut una intensa agenda de contactes europeus, la titular d’Exteriors ha destacat que el memoràndum que el govern espanyol ha distribuït als estats membres per defensar l’oficialitat del català demà al Consell d’Afers Generals de la UE són arguments que el Govern ha traslladat des del primer dia. “Celebrem el pas, però reiterem que es podria haver fet abans”, ha subratllat.
A més, la consellera ha recordat que l’executiu ha coordinat esforços, des d’un primer moment, amb el Ministeri d’Exteriors espanyol, les institucions europees i la presidència belga per compartir argumentaris i dades amb l'objectiu d’esvair dubtes, i fer la proposta més sòlida per avançar cap a la unanimitat. “Celebrem que la presidència belga del Consell de la UE mantingui aquest tema a l’agenda, com hem estat treballant els últims mesos", ha recalcat Serret.
Precisament, dels intensos contactes polítics que ha mantingut l'executiu en els darrers mesos per sumar aliats en el reconeixement del català, destaca la trobada del president Pere Aragonès amb el ministre-president de Flandes, Jan Jambon, el passat febrer al Palau de la Generalitat, així com diverses reunions d’alt nivell amb la Comissió Europea a Brussel·les el mes de gener. Avui Serret també ha pogut saludar la comissària de Cohesió i Reformes, Elisa Ferreira, a qui ja li va traslladar a principis d’any la voluntat de col·laborar, cooperar i contribuir a fer sòlida la proposta.
En paral·lel a la proposta d’oficialitat del català a les institucions europees, Serret també s’ha referit al català com a llengua de treball a l’Eurocambra. “Instem al govern espanyol que porti a votació de la mesa del Parlament Europeu la proposta que el català sigui una llengua de treball a l’Eurocambra”, ha dit Serret, que ha afegit que “cal que sigui abans d’acabar aquesta legislatura”.
"Són dues propostes necessàries que s'han de treballar en paral·lel i volem que siguin una realitat com més aviat millor", ha conclòs la consellera Serret.
Sumar aliances per a la macroregió
A la cimera europea de la presidència belga organitzada a Mons, Serret ha mantingut una intensa agenda de contactes amb socis europeus, i un dels temes centrals ha estat l’impuls de la macroregió mediterrània. La titular d’Exteriors s’ha reunit amb la ministra delegada de Transició Ecològica i Cohesió dels Territoris del govern francès, Dominique Faure, a qui li ha demanat el suport explícit del govern francès al projecte. “La macroregió mediterrània ens ha d’ajudar a unir esforços per fer una mediterrània més resilient davant del canvi climàtic”, ha subratllat Serret.
La trobada amb Faure també ha comptat amb Loïg Chesnais-Girard, president de la Conferència de Regions Marítimes Perifèriques (CRPM); Jean-Pierre Colin, vicepresident de la regió Provença-Alps-Costa Blava i Marie-Antoinette Maupertuis, presidenta de l’Assemblea de Còrsega.
Actualment, el projecte macrorregional, liderat per Catalunya i la regió francesa Provença-Alps-Costa Blava, ja rep suports de països com Itàlia o Espanya, com es van evidenciar a la Cimera per la Macroregió Mediterrània, celebrada al Palau de la Generalitat el passat novembre.
Serret, acompanyada del director general d’Afers de la Unió Europea, Gerard Vives, i del delegat del Govern davant la Unió Europea, Ignasi Centelles, tancarà la jornada d’avui amb una recepció oficial a la cimera europea organitzada per la presidència belga, en la qual podrà saludar el ministre-president de Valònia, Elio di Rupo, i el president del Comitè de les Regions, Vasco Alves Cordeiro.