Direcció General de Comunicació

El Govern contracta per emergència les obres de connexió a la xarxa d¿ATL de Vallirana i 9 municipis de la conca del Cardener amb reserves inestables

El Govern contracta per emergència les obres de connexió a la xarxa d'ATL de Vallirana i 9 municipis de la conca del Cardener amb reserves inestables

query_builder   19 març 2024 14:06

event_note Nota de premsa

El Govern contracta per emergència les obres de connexió a la xarxa d'ATL de Vallirana i 9 municipis de la conca del Cardener amb reserves inestables

  1. La contractació es du a terme en el marc de l'excepcionalitat per sequera hidrològica i per un import de 15,5 milions d’euros

El conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort Subiranas, ha comunicat al Consell Executiu l'aprovació, per part de l'Òrgan de contractació de l'Ens d'Abastament d'Aigua Ter-Llobregat, de sis contractacions d'emergència d'obres de connexió a la xarxa per garantir el subministrament d’aigua potable, en quantitat i qualitat, a 10 municipis del Baix Llobregat, del Bages i de l’Anoia en risc de desabastament: Vallirana, Aguilar de Segarra, Calonge de Segarra, Sant Pere Sallavinera, els Prats de Rei, Sant Martí Sesgueioles, Veciana, Copons, Rubió i Jorba. La contractació es realitza en el marc de l'excepcionalitat per sequera hidrològica, i per un import de 15.520.000 euros.

Aquestes contractacions es realitzaran en quatre lots:

·El primer, corresponent a la connexió de Vallirana, l’executarà Dragados, SA, per un pressupost estimat de 7 milions, i la direcció d’obra i assistència tècnica la realitzarà Ayesa Enginyeria i Serveis, SA, per un pressupost estimat de 400.000 euros i un màxim d’execució de 15 mesos.

·El lot 2 correspon a la connexió d’Aguilar de Segarra, Calonge de Segarra i Sant Pere Sallavinera, que realitzarà Copisa Constructora Pirenaica per un import estimat de 2, 25 milions i un termini de 9 mesos.

·La Constructora de Calaf s’encarregarà del lot 3, per connectar els Prats de Rei, Sant Martí Sesgueioles i Veciana, per 2,7 milions a executar en 9 mesos. El lot 4 és per a les obres de noves connexions a Copons, Rubió i Jorba, que realitzarà Aqualia per 2,82 milions i duraran 6 mesos.

·Finalment, Meta Engineering s’encarregarà de la direcció d’obres i assistència tècnica de les connexions dels lots 2, 3 i 4, per un import de 350.000 euros.

Si bé l’actuació per a l’abastament a Vallirana està clarament diferenciada de la resta, pel que fa a les obres de connexió de diferents localitats a l’artèria del Cardener, s’ha considerat adient executar totes les actuacions simultàniament per tal d’escurçar els terminis d’execució.

Per disminuir el risc derivat de la selecció d’un únic contractista treballant en múltiples localitzacions alhora, s’ha decidit agrupar les actuacions corresponents a l’artèria del Cardener en tres lots, de manera que s’afavoreixi una organització dels treballs compatible amb la seva execució en un termini mínim. Aquests lots responen a criteris de proximitat geogràfica i a volums d’obra que poden ser gestionats per les empreses seleccionades. Actualment, aquests municipis s’abasteixen principalment d’aigües subterrànies, a través de pous de captació, i sovint han d’afrontar episodis de baixa qualitat de l’aigua a conseqüència de l'elevada concentració de nitrats. Aquesta actuació permetrà als municipis disposar d’una garantia d’aigua en quantitat i qualitat provinent de l’embassament de la Llosa del Cavall.

Les obres s’emmarquen en la Llei 9/2023, del 19 de maig, de mesures extraordinàries i urgents per afrontar la situació de sequera excepcional a Catalunya, perquè les administracions competents en el servei d'abastament d'aigua puguin, d'una banda, aprofitar els recursos hídrics de tot el territori català i garantir la prestació adequada dels serveis del cicle de l'aigua, en especial, l'abastament domiciliari d'aigua apta per al consum humà, i, de l'altra, planificar les inversions urgents i habilitar-ne l'execució pel tràmit d'emergència.

sequera
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia