Direcció General de Comunicació

Imatge oficial de les eleccions al Parlament de Catalunya per al 12 de maig del 2024

El Govern aprova el Decret de normes complementàries per a les pròximes eleccions al Parlament de Catalunya

query_builder   19 març 2024 14:09

event_note Nota de premsa

El Govern aprova el Decret de normes complementàries per a les pròximes eleccions al Parlament de Catalunya

  1. L’Executiu dona llum verda també al Decret de subvencions i comptabilitat electoral, que fixa el límit de despesa electoral de les formacions en 0,40 euros per habitant
Imatge oficial per a les eleccions al Parlament de Catalunya del 12 de maig del 2024{"name":"2024/03/19/13/20/95b882c5-4c4d-41a0-82f1-f18b73d1aa64.jpg","author":"Govern","type":"0","location":"0","weight":40701}

El Govern ha aprovat el decret de normes complementàries de les eleccions al Parlament del pròxim 12 de maig, que recull aspectes com el cens, el vot per correu, el vot accessible, o la campanya electoral, entre d’altres.

El cens per a les eleccions és el que s’ha tancat l’1 de gener de 2024. El cens es pot consultar al web de l’ine.es, al telèfon 900 343 232 i, de manera presencial, als ajuntaments i els consolats des del 25 de març a l’1 d’abril. En el mateix termini, es poden presentar reclamacions sobre la inclusió o exclusió al cens davant les delegacions provincial de l’INE– Oficina del Cens Electoral.

A partir del 2 de maig, l’Oficina del Cens Electoral ha de difondre per Internet la relació definitiva de seccions, meses i locals electorals, la qual també s’ha d’exposar al públic en els ajuntaments respectius. La formació de les meses electorals correspon als ajuntaments, sota la supervisió de les juntes electorals de zona.

Pel que fa al vot per correu, es pot sol·licitar fins al 2 de maig presencialment a les oficines de Correus o de forma telemàtica al lloc web de Correus, a través d’un certificat electrònic reconegut. Entre el 22 d’abril i el 5 de maig, l’Oficina del Cens Electoral trametrà per correu certificat a les persones que ho hagin demanat la documentació electoral necessària per votar per correspondència. Els electors tenen fins al 8 de maig per enviar a la mesa el vot per correu certificat. Aquest enviament l’ha de fer de manera personal l’elector a l’oficina de Correus.

Les persones amb discapacitat visual poden sol·licitar a la Generalitat la utilització d’una documentació complementària en sistema Braille mitjançant el telèfon gratuït 900 500 912. Aquesta documentació ha d’acompanyar les paperetes i els sobres de votació normalitzats i els permet identificar l’opció de vot amb autonomia i plena garantia del secret de sufragi. En cas que l’elector vulgui rebre la documentació a casa seva, la Generalitat la facilitarà als ajuntaments perquè la facin arribar abans del dia de la votació. Es tracta d’una mesura que es va endegar durant l’anterior convocatòria electoral al Parlament de Catalunya en la situació excepcional de pandèmia i que ara s’ha mantingut.

Quant a les meses electorals, el sorteig per designar-ne els membres es realitzarà entre el 13 i el 17 d’abril.

D’altra banda, els partits polítics, federacions i coalicions que vulguin concórrer a les eleccions han de designar per escrit davant la Junta Electoral Central, abans del 27 de març, un representant general. Les candidatures que es presentin han de comunicar a la junta electoral competent els crèdits bancaris que hagin sol·licitat per a despeses electorals. Els partits i coalicions que estableixin un pacte de coalició per concórrer conjuntament a les eleccions han de comunicar-ho a la junta electoral competent abans del 20 de març, i el 29 de març s’han de publicar les candidatures al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya.

La campanya electoral començarà divendres 26 d’abril a les 00h i finalitzarà la mitjanit de divendres 10 de maig. A partir del 7 de maig quedarà prohibida la publicació, la difusió total o parcial, la reproducció o el comentari dels elements o resultats de qualsevol enquesta o sondeig d’opinió, i també les operacions de simulació de vot dutes a terme a partir de sondejos d’opinió que estiguin directament o indirectament relacionats amb les eleccions.

El Govern fixa el límit de despesa electoral de les formacions en 0,40 euros/habitant

El Govern ha aprovat també el Decret de subvencions i comptabilitat electoral, a través del qual l’Executiu subvencionarà les despeses dels partits polítics, federacions, coalicions o agrupacions d’electorals amb motiu de les eleccions del 12 de maig.

Concretament, s’estableix una aportació de 16.101,60 € per escó obtingut, 0,61 € per vot aconseguit per cada formació política en les circumscripcions on com a mínim hagi obtingut un escó, i 0,20 € per cada elector d’una circumscripció electoral (sempre que la candidatura hagi obtingut com a mínim un escó i aconsegueixi formar grup parlamentari) per a les despeses originades per la tramesa directa de sobres i paperetes electorals, propaganda i publicitat.

A més, el Decret inclou un límit de despesa que no podrà superar cap formació política que es presenti a les eleccions, que queda fixat en 0,40 € per habitant. S’excepciona d’aquest límit l’import per a les despeses de tramesa de sobres i paperetes electorals.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia