Economia i Hisenda

Reunió del Comitè de Seguiment del programa del FEDER de Catalunya 2021-2027

Es reuneix el Comitè de Seguiment del Programa del FEDER de Catalunya 2021-2027

query_builder   19 març 2024 18:34

event_note Nota de premsa

Es reuneix el Comitè de Seguiment del Programa del FEDER de Catalunya 2021-2027

  1. La trobada ha comptat amb la participació de representants de la Comissió Europea, del Ministeri d’Hisenda, de la Generalitat de Catalunya, autoritats locals, interlocutors econòmics i socials i representants de la societat civil
  2. La celebració del Comitè de Seguiment dona el tret de sortida per programar les operacions a cofinançar amb els fons FEDER
  3. El secretari d’Afers Econòmics i Fons Europeus, Miquel Puig, ha destacat que “la proposta de STEP és una bona oportunitat per maximitzar l’impacte dels fons europeus en els projectes transformadors de Catalunya”
Reunió del Comitè de Seguiment del Programa del FEDER de Catalunya 2021-2027
Reunió del Comitè de Seguiment del Programa del FEDER de Catalunya 2021-2027
{"name":"2024/03/20/09/25/0da00453-d554-44f7-83cd-8b48d1fdfe49.jpg","author":"Departament d'Economia i Hisenda","type":"0","location":"0","weight":"2013786"}

Avui dimarts, 19 de març del 2024, ha tingut lloc la reunió del Comitè de Seguiment del Programa del FEDER de Catalunya 2021-2027, que dona el tret de sortida a la programació de les operacions a cofinançar amb els fons FEDER. Durant la trobada, s’han aprovat els criteris i procediments de selecció de projectes del nou programa, i s’ha informat del grau d’avenç dels projectes que s’aprovaran properament.

El Comitè celebrat avui ha aprovat el document dels criteris i procediments de selecció de projectes que permetrà identificar i prioritzar de manera transparent la selecció de les millors propostes rebudes i que més contribueixen a la consecució dels objectius del Programa. L’octubre del 2023 es va publicar la Crida de Manifestació d’Interès perquè la Generalitat i el seu sector públic presentessin projectes que estiguessin emmarcats en algun dels plans estratègics de la Generalitat, aprovats com a marcs de selecció del Programa per donar cobertura als 4 reptes del programa el FEDER de Catalunya 2021-2027.

També s’ha donat a conèixer com avancen els projectes que es preveuen aprovar pròximament i que absorbeixen gairebé el 60% del total dels fons FEDER del programa. El gruix dels projectes van alineats amb els objectius de la Unió Europea i es concentren en l’objectiu polític 1, «Una Europa més competitiva i intel·ligent», i l’objectiu polític 2, «Una Europa més verda, i adaptada al canvi climàtic».

Destaca la línia de finançament a les pimes i “small midcaps”, promoguda per l’Institut Català de Finances, en funcionament des de començament d’any i dotada amb 128 milions d’euros fins al 2029, per facilitar préstecs en condicions econòmiques favorables per a projectes d’inversió i/o circulant destinats a millorar la competitivitat i fomentar o mantenir l’ocupació de les empreses. Els préstecs poden arribar a finançar el 80% dels projectes, amb un període de carència de fins a 2 anys i un període de retorn de fins a 15 anys.

Impacte de la Plataforma de Tecnologies Estratègiques per a Europa (STEP)

Finalment, a la reunió també s’ha analitzat l’impacte de la Plataforma de Tecnologies Estratègiques per a Europa (STEP), recentment creada a iniciativa de la Unió Europea, per millorar l’autonomia i resiliència d’Europa en els sectors industrials estratègics de les tecnologies fonamentals (tecnologies avançades digitals, netes i eficients en l’ús dels recursos, i biotecnologies).

El secretari d’Afers Econòmics i Fons Europeus, Miquel Puig, durant la seva intervenció
El secretari d’Afers Econòmics i Fons Europeus, Miquel Puig, durant la seva intervenció
{"name":"2024/03/20/09/30/c5e9c3b6-707b-46fe-9f28-55edbe601aa7.jpg","author":"Departament d'Economia i Hisenda","type":"0","location":"0","weight":1314907}

Aquesta prioritat estratègica de la UE s’alinea amb les del Govern de Catalunya, per finançar projectes estratègics i transformadors en aquests àmbits tecnològics, obrint-se així noves oportunitats de finançament a través de l’STEP. En els pròxims mesos es concretaran els canvis que caldrà aplicar als programes del FEDER per aprofitar els avantatges de la iniciativa STEP. En aquest sentit, el secretari d’Afers Econòmics i Fons Europeus, Miquel Puig, ha destacat que “la proposta de STEP és una bona oportunitat per maximitzar l’impacte dels fons europeus en els projectes transformadors de Catalunya”.

El Programa del FEDER de Catalunya s'estructura al voltant de 4 grans reptes:

  1. Repte 1. Ecosistema del coneixement i creixement econòmic sostenible, per abordar els reptes del sistema de ciència, tecnologia i innovació i en l’estructura del teixit productiu de Catalunya.
  2. Repte 2. Energia neta i comunitats sostenibles i inclusives, per afavorir la transició ecològica i la descarbonització de l’economia.
  3. Repte 3. Ecosistemes resilients per aconseguir un model sostenible que freni les greus conseqüències del canvi climàtic i de l’ús i la gestió inadequats dels recursos naturals.
  4. Repte 4. Administració moderna i pròxima a la ciutadania per millorar la digitalització i la transformació digital de l’Administració Pública.

La reunió ha comptat amb la participació de representants de la Comissió Europea, del Ministeri d’Hisenda, de la Generalitat de Catalunya, autoritats locals, interlocutors econòmics i socials i representants de la societat civil. La directora general d’Anàlisi i Prospectiva Econòmica del Departament d’Economia i Hisenda, Marta Curto, ha estat l’encarregada d’obrir la reunió del Comitè de Seguiment amb una breu introducció sobre el context socioeconòmic de Catalunya.

Prèviament a la reunió del Comitè de Seguiment, dilluns 18 de març una delegació de membres de les autoritats i socis del programa han visitat projectes d’especial rellevància finançats amb fons del Programa 2014-2020: l’escola Pla del Puig, a Sant Fruitós de Bages; el centre de vulcanologia, ciència i societat Espai Cràter, a Olot; i el Sincrotró ALBA, a Cerdanyola del Vallès.

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 57470

Fons UE
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia