1. Albert Salvadó, delegat del Govern a les Terres de l'Ebre: “Aquest Govern farà l’impossible per salvar el delta”
El delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Albert Salvadó Fernandez, i el director territorial del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Jesús Gómez Fernandez, han visitat aquest dilluns la finalització de les actuacions a l'entorn de les basses del Delta.
El delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Albert Salvadó Fernandez, i el director territorial del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Jesús Gómez Fernandez, han visitat aquest dilluns la finalització de les actuacions a l'entorn de les basses del Delta.
{"name":"2024/03/20/13/12/20201916-d86f-4dd4-a395-2a656ce30bb8.jpg","author":"Delegació del Govern a les Terres de l'Ebre. ","type":"0","location":"0","weight":"3350236"}

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha finalitzat les obres del Pla de reforç de les guardes de protecció de les basses del delta de l’Ebre, que s’emmarca dins de l’Estratègia Delta del Govern de la Generalitat. El delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Albert Salvadó Fernandez, i el director territorial del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Jesús Gómez Fernandez, han visitat aquest dilluns la finalització de les actuacions.

L’objectiu d’aquesta anella de protecció és evitar la regressió del delta davant la pujada del nivell del mar, especialment en episodis de desbordament, protegint els camps de cultiu d’arròs. En els treballs, s’han invertit 2,6 milions d’euros i s’han construït unes guardes de protecció d'1,2 metres per sobre del nivell del mar i una amplada d’uns 4 metres, amb material procedent majoritàriament acumulat a les basses mateixes i als desguassos. En total, s’ha actuat sobre poc més de 58 quilòmetres entorn del perímetre de les basses de l’hemidelta dret i esquerre. En concret, a la llacuna del Canal Vell i a la Tancada, l’Encanyissada i l’illa de Buda.

El delegat del Govern, Albert Salvadó, remarca el compromís de la Generalitat: “fa menys de dos anys que vam presentar l’Estratègia per protegir el Delta i vam dir que aquest Govern faríem l’impossible per salvar el delta de l’Ebre davant dels reptes històrics de regressió i subsidència i, també l’increment d’alçada del nivell de mar”.

Els camps que envolten les llacunes del delta de l’Ebre es troben, en alguns casos, entre 10 i 20 centímetres per sota del nivell del mar, per la qual cosa un episodi de desbordament causaria la inundació amb aigua salada de moltes hectàrees d’arrossars. Per reforçar els dics, s’ha reutilitzat material acumulat a les basses i als desguassos i s’ha propiciat el creixement de vegetació per dotar aquests entorns de més resistència quan hi hagi episodis d’onatge directe. En altres llocs s’ha emprat material extern per repujar camins ja existents, a la cota 1,20 metres.

El projecte de reforç de les guardes de protecció s’ha dissenyat amb l’estreta col·laboració de les Comunitats de Regants de la Dreta i l’Esquerra, així com la Confraria de Sant Pere, la Federació de Caça i el Parc Natural del Delta de l’Ebre.

Per la seva part, el director territorial d’Acció Climàtica ha fet èmfasi en la necessitat de conscienciació i sensibilització. “No som del tot conscients d’on arribaria el nivell del mar quan s’assoleixin aquests 80 centímetres que preveiem el 2100. És per això que hem col·locat en llocs del Delta, on la gent el visita, 6 cartells, on hem marcat fins on arribaria el mar si pugés aquests 80 centímetres. Totes les actuacions que fem són per a mantenir exactament la mateixa morfologia que hi ha ara i la mateixa activitat agrària que tenim en aquests moments”, ha dit Jesús Gómez.

Estratègia Delta

En total, l’Estratègia Delta preveu una inversió de 116,7 milions d’euros fins a l’any 2032 per lluitar contra la regressió en aquesta zona. El delegat ha avançat el cronograma previst per a la resta d’actuacions. “Properament, començarem la guarda dels Alfacs, estem avançant també en la guarda del Fangar, i durant aquest2024 avançarem en el projecte, que ja està licitat, del frontal del Delta, que és el pas imprescindible per culminar les actuacions més urgents”, ha detallat Salvadó.

Així, al mes de maig és previst que comencin les obres per construir la guarda de protecció al llarg de la badia dels Alfacs, que també actuarà com a barrera de contenció davant la pujada del mar i contribuirà a evitar l’entrada d’aigua terra endins i, a minimitzar així, la salinització del delta de l’Ebre. La guarda del Fangar té el seu traçat ja acordat amb ajuntaments, comunitat de regants i veïns, i està pendent d’acceptació per part de la Comissió Bipartida. Les dues guardes de les badies han de suposar la protecció total de l’interior del delta de l’Ebre en relació amb la pujada del nivell del mar, i sumaran 26 nous kilòmetres de guarda. Tanmateix, es preveu que aquestes guardes estiguin adequades a un ús públic, mitjançant l’adequació del sòl i la construcció de ponts per superar els desguassos i les connexions de les basses amb el mar.

Finalment, al mes de juliol també s’iniciaran els primers treballs per instal·lar estacions de bombament i adaptar la xarxa hidràulica de reg per poder derivar el màxim volum d’aigua dolça a fi d’alimentar les llacunes i aconseguir la màxima renovació. El projecte, que també s’inclou en l’Estratègia Delta, preveu una inversió de 36,7 milions d’euros.

Durant la segona reunió de la Comissió Bipartida del Delta de l’Ebre, dijous passat, el Departament d’Acció Climàtica també va traslladar al Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic la necessitat d’avançar en la mobilització de sediments del riu cap a la plana deltaica.

18 març 2024