Territori

Vista de la Pobla de Lillet. Fotografia: Jorge Franganillo

Aprovat el nou planejament municipal de la Pobla de Lillet

query_builder   22 març 2024 11:43

event_note Nota de premsa

Aprovat el nou planejament municipal de la Pobla de Lillet

  1. El Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) aposta per millorar l’accessibilitat al nucli urbà, potenciar el turisme sostenible, integrar els antics sòls industrials a la trama urbana i completar el teixit urbà
  2. La comissió d’urbanisme també aprova nous equipaments públics a Centelles i a les Masies de Roda, a Osona
Vista de la Pobla de Lillet. Fotografia: Jorge Franganillo.
Vista de la Pobla de Lillet. Fotografia: Jorge Franganillo.
{"name":"2024/03/22/11/40/46c91c15-f490-4e45-91e3-2c0b5049f53d.jpg","author":"Jorge Franganillo","type":"0","location":"0","weight":520783}


La Comissió territorial d’urbanisme de la Catalunya Central, presidida pel director general d’Ordenació del Territori, Urbanisme i Arquitectura, Agustí Serra Monté, ha aprovat definitivament el nou planejament municipal de la Pobla de Lillet, al Berguedà, així com nous equipaments públics a Centelles i les Masies de Roda, a Osona.

A la Pobla de Lillet, el Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) aprovat avui substitueix una normativa anterior, de caràcter molt bàsic, de 1988. Els principals criteris que han regit la redacció del POUM són la millora de les comunicacions del municipi i de l’accessibilitat al nucli urbà, així com completar la trama urbana existent afavorint la compacitat i millorant la connexió entre les diferents parts del nucli.

Igualment, preveu nous espais d’aparcament i la transformació dels antics sòls industrials per integrar-los a la trama urbana.

El nou Pla aposta per potenciar les activitats turístiques sostenibles i respectuoses amb la natura, alhora que dota de protecció els terrenys de valor agrícola i ecològic i proposa mesures per recuperar els camins rurals, els torrents i les rieres.

Pel que fa al nucli urbà, el POUM completa els pocs espais existents pendents de transformació, garantint l’obertura i urbanització dels carrers pendents d’executar. També preveu alguna zona verda per esponjar algunes trames molt denses, com és el barri de les Coromines.

Quant a l’habitatge, es preveuen tres zones de desenvolupament en continuïtat amb el nucli urbà, que van associades a una millora en l’accessibilitat al municipi. Pel que fa a l’ús industrial, es dissenya un petit creixement en continuïtat al polígon Pla de la Vinya del Sastre, per permetre l’ampliació de l’activitat existent.

També es preveu transformar aquells àmbits ocupats per antigues indústries vinculades als cursos fluvials que travessen el municipi. Aquestes actuacions volen posar en valor el patrimoni industrial històric dotant-lo de nous usos que en permetin la recuperació i, alhora, l’atracció de nova activitat econòmica al municipi.

Pel que fa a les actuacions per garantir una correcta mobilitat i accessibilitat, destaca la previsió d’un vial de connexió entre el barri del Firal i les Coromines, així com l’enllaç entre aquest i la B-402 mitjançant una nova rotonda. Aquesta actuació també permetria alliberar intensitat de trànsit l’actual tram de la B-402 que discorre per tot el nucli urbà de la Pobla de Lillet.

Nou equipament a la casa Pujol de Centelles

La Comissió d’urbanisme també ha aprovat una modificació del planejament municipal de Centelles (Osona) per convertir la modernista casa Pujol en un equipament cultural i destinar els seus jardins a zona verda pública.

La casa Pujol fou construïda pels volts del 1900 al nucli antic de Centelles i és un element significatiu de l’arquitectura modernista. Es tracta d’un habitatge de dues plantes a diferents nivells amb un jardí, anomenat de la Cira, envoltant la casa, tot propietat de l’Ajuntament.

La modificació de planejament qualifica la casa d’equipament públic i preveu la construcció d’un nou edifici que la unirà amb el Casal Francesc Macià, situat just al costat. El jardí de la Cira es qualifica com a zona verda pública, i a sota es preveu la construcció de dos plantes d’aparcament per donar resposta a les necessitats del casc antic del municipi.

Finalment, la Comissió ha aprovat una modificació del planejament de les Masies de Roda (Osona) mitjançant el qual es divideix un àmbit previst de creixement en dos, per permetre el seu desenvolupament de forma independent. Es tracta del sector el BAC, on actualment es troben l’escola bressol, l’edifici de l’Ajuntament i la sala polivalent, juntament amb una part no urbanitzada.

La modificació preveu tirar endavant un sector on es concentraran els equipaments actuals així com un nou centre cívic i una escola. Es deixa un altre sector per a habitatges privats, reduint-ne l’edificabilitat, i finalment es preveuen 16.800 m2 de sòl no urbanitzable d’interès agrícola al nord de tota la zona.

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 729466

Urbanisme
Agenda urbana
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia