- Garriga: "Volem continuar fent xarxa, perquè quan estem juntes som imparables”
- Per primer cop ha comptat amb un espai reservat a la presentació de projectes innovadors impulsats per dones arreu del territori
El Departament de Cultura ha organitzat avui la tercera edició de Parlen les dones, a l’espai d’esdeveniments Esfèric de Barcelona, amb la participació de més de 170 dones referents del món cultural. La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha obert la jornada, acompanyada de diverses responsables del Departament de Cultura. La jornada ha estat conduïda per la periodista Gemma Ruiz.
La tercera jornada 'Parlen les dones' s’ha centrat no només en posar en valor la tasca de les dones en l’àmbit de la cultura, sinó també en fer atenció a la manera en com expliquem el paper que hi juguen.Per primer cop, l’acte ha comptat amb un espai reservat per a la presentació breu de projectes innovadors impulsats per dones arreu del territori.
La consellera Garriga ha recordat que ‘Parlen les Dones’ va començar l’any 2022, en un moment en què moltes dones van arribar a liderar equipaments importants del país. “Des del Govern vam considerar que era necessari crear un espai de visibilització i reconeixement del paper de les dones en el món de la cultura”. “En aquesta tercera edició volem fer un pas més i reconèixer què fem les dones de la cultura, parlar de projectes concrets. Volem continuar fent xarxa, perquè quan estem juntes som imparables”, ha reblat Garriga.
Trajectòries vitals i periodisme cultural
‘Parlen les dones’ ha esdevingut un espai de visibilització i de reconeixement del paper de les dones en el món de la cultura. El lideratge femení i els drets culturals van centrar les dues primeres trobades. Aquesta tercera trobada ha donat espai a dones amb grans trajectòries vitals i professionals, que han obert camins, com és el cas de la Xesca Llabrés Grau, que ha estat cap de regidoria del Gran Teatre del Liceu durant 35 anys, i ha explicat que a l’arribar al Liceu eren 60 tècnics, 100% homes, i com ho va fer guanyar-se el respecte i la confiança de l’equip i fer que tot funcioni en el món de l’òpera.
Helena Mora Gutiérrez, presidenta de la Fundació Victoria de los Ángeles, i Alícia Torra de Larrocha, presidenta de l’Associació Alicia de Larrocha, han parlat de la seva feina per preservar i treballar per reconèixer públicament el llegat de dues dones molt potents i avançades per la seva època, Alicia de Larrocha i Victoria de los Ángeles. Les dues han comentat també que, a més a més, el món de la música clàssica és una part de la cultura que no mou masses ni surt en portada als mitjans de comunicació. Per últim, la ballarina i coreògrafa Montse Colomé i Pujol ha estat pionera en integrar la dansa dins el teixit cultural, i ha comentat les dificultats que encara n’hi ha a aquest sector.
Donar visibilitat a les dones també implica aprofundir en els mecanismes comunicatius del món de la cultura, per això la jornada d’enguany també ha comptat amb reconegudes professionals del periodisme cultural. A la tercera taula, diverses expertes dels mitjans de comunicació de referència de Catalunya, com Carolina Rosich, Maria Cusó, Violeta Gumà, Anna Zaera i Anna Sàez, han debatut i aprofundit en les dinàmiques dels mitjans de comunicació en la difusió dels temes culturals.
Totes les periodistes han coincidit que les notícies de cultura sempre s’han de lluitar molt més, i han reivindicat la importància de la presència de dones periodistes al capdavant de seccions de cultura o liderant equips, i com això pot transformar les temàtiques i les mirades: més paritat, que hi hagin prou veus femenines, trencar dinàmiques en les graelles. Les protagonistes de la tercera taula han dit que la cultura no l’hem d’entendre només a cop de grans esdeveniments, sinó dedicar espais a les petites històries, que poden ser universals. En aquest sentit, també han dit que els nous formats, com els podcasts, per exemple, han donat espai a dones joves que parlen de filosofia, literatura, cultura, i que han posat sobre la taula temàtiques que normalment no tenen espais als mitjans tradicionals, i que s’han d’anar incorporant. Així mateix, cal trencar amb dinàmiques i estructures masculinitzades als mitjans de comunicació.
A les jornades també han participat, a la taula d’obertura, la directora general de Patrimoni Cultural, Sònia Hernández; la directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, Adelaida Moya; la directora general d’Innovació i Cultura Digital, Marisol López; la directora de Serveis del Departament de Cultura, Marta Garsaball; i la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Izaskun Arretxe.
Aquesta primera taula ha servit per donar visibilitat a les dones del Departament de Cultura que lideren direccions generals, i han compartit les seves experiències i mirades respecte els projectes de gran magnitud que han pogut engegar dins el Govern. Moltes d’elles han posat de relleu el pes de la responsabilitat, però també han dit que s’han sentit acompanyades pels equips, i han destacat que treballar envoltada d'altres dones directores ha estat molt potent. En aquest sentit, han manifestat que s’han fet projectes més participatius i en femení.
Presentació de projectes culturals d’arreu del territori
L’edició d’enguany també ha dedicat un espai a dones amb trajectòries més recents que, des d’arreu del territori, plategen nous projectes culturals amb mirada pròpia. S’han presentat una desena de projectes arreu del territori:
- Verònica Casas Vila: ‘Tomorrowland presents The Great Library of Tomorrow’ - Xtended Reality Music Hub (Barcelona)
- Pepa Subirats Rosiñol: Centre de Desenvolupament Rural i Museu de la Pauma (Mas de Barberans)
- Alena Moragas Tarragó: ‘Env(b)elleix a Riells i Viabrea’ - Biblioteca Pompeu Fabra (Riells i Viabrea)
- Núria Martorell Mirabet: ‘Cicle EnCantados’ - Associació Encantades (Barcelona)
- Abigail Ballester Ariño: ‘Espai Marbi’ - TTP - Associació Professional de Teatre per a Tots els Públics (Lleida)
- Nàhia Gironès, Adriana Bisbe i Aina Fontdecaba: ‘Festival VibeZ’ - YouzTalent (Barcelona)
- Irene Herbera Ballús: ‘Gatzara’ - Associació Regeneress en col·laboració amb La Sendera (Manresa)
- Sira Abenoza: ‘Festival Clàssics’ - La Casa dels Clàssics (Barcelona)
- Clara Saperas i Llobet: ‘Lectures en ruta’ i ‘Tramoia Cultura’ (Cardedeu)
- Nerea Campo Corral: ‘Espai A Cobert’ i ‘Festival Ex Abrupto’ (Moià)
Les dones i la cultura
Cultura ha fet públiques avui les dades de l’últim estudi ‘Les dones i la cultura’, que mostren com les dones cada vegada tenen més presència al món cultural, també ocupant llocs de lideratge, tot i que encara queda molt camí per recórrer. En aquest sentit, són importants les polítiques públiques per fer-ho possible.
L’estudi posa de relleu que les línies de subvenció del Departament de Cultural que incorporen criteris de valoració de gènere han crescut un 12,4% l’any 2023 (77 línies de 320) respecte al 2022 (27 línies de 231), així mateix tots els projectes subvencionats de difusió i promoció de les galeries d’art van ser liderats exclusivament o majoritàriament per dones, seguit dels projectes audiovisuals i de desenvolupament empresarial. El 2023, el 69% de les beques del Departament de Cultura van ser atorgades a dones, el que representa un increment de 49,2 punts percentuals respecte al 2022.
Un altra dada interessant pel que fa l’audiovisual és que Catalunya apareix a l’informe anual de CIMA com un exemple de bona pràctica, tant en termes de posicionament de la igualtat (50% de les direccions de pel·lícules són dones), com pel que fa al pressupost que reben les pel·lícules dirigides per dones, que és superior a la mitjana de la resta de l’Estat.
Amb l’arribada de la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, al Departament de Cultura es va crear per primer cop un punt de trobada entre les dones que lideren projectes i institucions culturals a Catalunya. La jornada Parlen les dones ha esdevingut un espai de lideratge cultural, de comunicació i coneixement entre les dones, de diferents generacions, territoris i àmbits, que estan al capdavant de projectes culturals a tot el país.L’objectiu és seguir fent xarxa per tal de connectar les dones que fan cultura, obrir espais de diàleg entre elles i posar en comú experiències i mirades.