Delegació a Barcelona

98 municipis de la vegueria de Barcelona es beneficiaran dels ajuts per millorar l'eficiència de les xarxes municipals

query_builder   22 març 2024 17:25

event_note Nota de premsa

98 municipis de la vegueria de Barcelona es beneficiaran dels ajuts per millorar l'eficiència de les xarxes municipals

  1. El Govern amplia fins als 128 milions d'euros els ajuts per millorar l'eficiència de les xarxes municipals, que beneficiaran un total de 707 municipis catalans

El Govern ha ampliat fins als 128 milions d'euros el pressupost per a la línia d'ajuts destinada a millorar l'eficiència de les xarxes municipals, amb un augment de 8 milions d'euros, que se suma als 120 milions que hi havia previstos inicialment. Cal destacar que aquestes subvencions comptaven inicialment amb una partida de 50 milions d'euros, que posteriorment es va incrementar fins a aquests 120 milions.

Gràcies a aquestes ampliacions, s'han pogut acceptar totes les peticions que complien els requisits fixats per les bases de la convocatòria, de manera que els ajuts beneficiaran 707 municipis, amb un total de 824 subvencions.

A la vegueria de Barcelona s'atorgaran 107 subvencions dirigides a 98 municipis de totes les comarques de la demarcació: 25 municipis del Baix Llobregat, 4 del Barcelonès, 25 del Maresme, 17 del Vallès Occidental i 27 del Vallès Oriental. En total, la línia d'ajuts preveu destinar 22.880.919,04 euros a la vegueria.

Quatre tipus d'ajuts

Pel que fa a les tipologies d'ajuts, se n'han definit quatre: reducció de pèrdues en xarxa, rehabilitació o impermeabilització de dipòsits, digitalització de xarxes en baixa i campanya de recerca i reparació de fuites. Cal aclarir que una mateixa subvenció pot incloure més d'una tipologia. Només hi ha 19 peticions que no s'han atorgat, atès que no complien amb les bases de la convocatòria (peticions per duplicat, manca de documentació, actuacions corresponents a la millora de l'abastament en alta, entre d'altres).

Un 59% dels ajuts (679 actuacions) que s'atorgaran serviran per a reduir les pèrdues; un 7% (81) per a la rehabilitació o impermeabilització de dipòsits; prop del 26% (299) per a la digitalització de xarxa en baixa i més d'un 8% (94) per a fer campanyes de recerca i reparació de fuites. Cal tenir en compte que una subvenció pot servir per a resoldre més d'una problemàtica i, per tant, poden incloure més d'una tipologia d'actuació.

A les comarques de Barcelona, més d'un 78% dels ajuts (100 actuacions) es destinaran a la reducció de pèrdues; un 9% (11) per a la rehabilitació o impermeabilització de dipòsits; un 8% (10) per a la digitalització de la xarxa en baixa i gairebé un 5% (6) per a la recerca i reparació de fuites.

Ajuts per àrees

Les comarques de Barcelona són les que tindran el nombre més gran d'ajuts atorgats, amb un total de 302 subvencions que beneficiaran 249 municipis. Es preveu que s'hi destinin més de 52 milions d'euros de la línia d'ajuts. Per tipologies, 259 dels ajuts seran per a reducció de pèrdues; 83 per a la digitalització de la xarxa; 28 per a la rehabilitació o impermeabilització de dipòsits i 19 per a campanyes de recerca i reparació de fuites.

Pel que fa a Girona, s'atorgaran 193 subvencions que beneficiaran a un total de 170 municipis. Es preveu que es destinin més de 31,6 milions d'euros de la línia d'ajuts.

Per tipologies, 161 dels ajuts seran per reducció de pèrdues; 79 per a la digitalització de la xarxa; 11 per a la rehabilitació o impermeabilització de dipòsits i 17 per a campanyes de recerca i reparació de fuites.

A les comarques de Lleida s'atorgaran 172 subvencions que beneficiaran a un total de 157 municipis. Es preveu que es destinin més de 23 milions d'euros de la línia d'ajuts. Per tipologies, 139 dels ajuts seran per reducció de pèrdues; 71 per a la digitalització de la xarxa; 26 per a la rehabilitació o impermeabilització de dipòsits i 36 per a campanyes de recerca i reparació de fuites.

Finalment, a Tarragona s'atorgaran 157 subvencions que beneficiaran a un total de 131 municipis. Es preveu que es destinin 21,5 milions d'euros de la línia d'ajuts. Per tipologies, 120 dels ajuts seran per reducció de pèrdues; 66 per a la digitalització de la xarxa; 16 per a la rehabilitació o impermeabilització de dipòsits i 22 per a campanyes de recerca i reparació de fuites.

Prop de 200 milions d'euros en ajuts

Entre 2022, 2023 i 2024, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha destinat prop de 200 milions d'euros en ajuts per incrementar la disponibilitat d'aigua i pal·liar els efectes de la sequera.

  1. 13 milions d'euros per a la millora i reforç de les xarxes d'abastament supramunicipals. 30 ajuts atorgats el febrer de 2022.
  2. 1 milió d'euros per a la millora dels controls dels cabals en alta. 111 subvencions atorgades el desembre de 2022.
  3. 40 milions d'euros per millorar l'abastament en alta. Aquesta línia tenia una dotació inicial de 15 milions d'euros i es va incrementar en 25 milions d'euros per atendre el màxim de peticions possibles. 209 ajuts atorgats el setembre de 2023
  4. 5 milions d'euros per al cofinançament del transport d'aigua en camions cisterna i obres d'emergència. 3 línies d'ajuts, amb més de 150 subvencions ja atorgades, i una quarta línia en fase de resolució.
  5. Més de 128 milions d'euros per a millorar l'eficiència de les xarxes de subministrament municipals en baixa. Inicialment, aquesta línia estava dotada amb 50 milions, d'euros, el gener de 2024 es va ampliar fins a un màxim de 70 milions addicionals i aquesta setmana s'ha incrementat en 8 milions d'euros més.
  6. 10 milions d'euros per a la recuperació i construcció de pous.

Aquest any, el Govern, a més a més, ha obert una convocatòria de subvencions de Fons Next Generation d'un total de 5,8 milions d'euros per fomentar la digitalització de la gestió de l'aigua al món local, per posar en marxa eines o infraestructures que permetin un monitoratge més eficient de la xarxa i de tots els recursos hídrics.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia